Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KUĆNI ARSENALI Branitelji drže oružje jer se »nikad ne zna kad će im opet zatrebati«

16.10.2020. 08:39


Najnovija akcija Policijske uprave zadarske »Manje oružja-manje tragedija« otkrila je šokantne podatke o onome što građani drže po kućama. Kućni arsenali najrazličitijeg mogućeg oružja pokazuju da su i desetljećima nakon završetka rata neki gotovo spavali na eksplozivnmim sredstvima, puškama, pa čak i – bombama.
Naime, nije tajna da se neki branitelji hvale kako »pod krevetom« imaju razna oružja, a neki ga skrivaju u garažama ili šupama. Ratni im se trofeji često nalaze i po sobnim ormarima, pa je tako bilo slučajeva da je policija nalazila bombe i razne vrste streljiva pod krevetima ili na vitrinama. Znatan dio toga je vraćen, no rezultati policijskih akciju otrkivaju da je još jako puno oružja po kućama.
Pokazuje to, na žalost, i tragičan slučaj ranjavanja policajca na Markovu trgu u kojega je 22-godišnjak pucao iz kalašnjikova. I to ne bilo kojeg, već rijetkog modela zvanog kostolomac. Dramatičnih slučajeva ranjavanja ili samoranjavanja bilo je i ranije i uvijek se radilo o oružju zaostalom iz rata kojega dio branitelja nije htio vratiti. Nekima su to trofeji, a nekima, kako nam je kazao predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, oružje za »slučaj ako opet bude rata«.


Od bombi do automatskih puški
U Policijskoj upravi zadarskoj stoga smo provjerili koliko je oružja ove godine ukupno vraćeno te o kojoj se vrti najčešće radi. Podaci su u najmanju ruku frapantni jer ima svega, počev od bombi do automatskih pušaka. Zadrani su tako policiji do 1. listopada predali ukupno 39 komada vatrenog oružja i 106 komada rasprskavajućeg oružja, a osobito je zabrinjavajuć podatak da je među oružjem bila čak 81 ručna bomba!
Mnogi ne mogu niti zamisliti situaciju u kojoj netko u kući ili dvorištu drži ručnu bombu znajući da mu djeca ili drugi član obitelji može doći do te bombe te je nehotice aktivirati, ali stvarnost je, na žalost, drugačija. Od završetka Domovinskog rata do danas imali smo na stotine slučajeva u kojima su čak smrtno stradavala i djeca ili su ostali trajni invalidi. No, sudeći i prema najnovijim podacima PU zadarske, ni svi ti tragični slučajevi nisu pomogli da se pojedinci riješe oružja i uklone tu veliku opasnost iz kuće.
Što sve pak drže u svojim privatnim arsenalima oružja kazuje i podatak da su u proteklih devet mjeseci policiji vratili 11 mina i 14 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava. A o tome kolika je opasnost od ovakvog oružja kazuje i podatak da policija pri preuzimanju oružja prethodno ograđuje kuću sa upozoravajućim trakama te po njega dolaze pirotehničari.


Vratili 9.000 komada streljiva
Policija je ovih dana, kažu nam u PU zadarskoj, zaprimila i 3,8 kilograma eksploziva i 9.010 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje. Jedna je pak Zadranka, stoji u najnovijem priopćenju, policiji predala ručni bačac M-52 i 4 komada streljiva, a o razmjerima opasnih privatnih zbirki govore i podaci o raznim vrstama oružja i streljiva koji su vraćeni u rujnu. Policiji su tako predana dva komada automatskog oružja i dva pištolja, ali i rasprskavajuće oružje, među kojim opet dominiraju bombe, deset njih te tri mine i dva komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Da su neki uz oružje imali i pripadajuće streljivo, govori i podatak o povratu čak 738 komada streljiva.
Kako vidimo, među vraćenim oružjem ima svega, kao u kakvoj tvornici oružja. Nije stoga čudno da, osim policije, i čelnici braniteljskih udruga upozoravaju članove na povrat oružje, a jedan od onih koji posebno apelira na to predsjednik je županijske Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, Jere Zurak.




Uvijek im govorim neka vrate oružje
Naime, kako je riječ braniteljima liječenim od posttraumatskog stresnog sindroma, Zurak sam kaže kako stalno razgovara s njima nudeći im razne mogućnosti povrata oružja, samo da ga se riješe kako se ne bi dogodilo kakvo zlo. Njegova udruga ima čak 530 članova, stoga nije čudno da im uvijek iznova ukazuje neka ne drže oružje kod kuće:
– Govorim im neka vrate oružje i ako je nekoga od njih sram ili strah, neka se samo meni jave ili nekom svom prijatelju, mi ćemo to vratiti, samo neka ne drže kući te pištolje, bombe, pa i zolje jer vidimo da svašta drže kući. Nekima od njih smeta ako ja uopće pitam imaju li oružja kući, kao da je to neko zadiranje u njihovu privatnost. Međutim, ja im opet iznova ponavljam neka vrate oružje, bez ikakve pompe, može ga Udruga predati policiji, uvijek ćemo naći načina, samo neka ga se riješe na ispravan način – ističe Zurak, dajući i zanimljivo pojašnjenje svojih branitelja o tome zašto uopće drže oružje:
– Kažu mi: »Brate, zatrebat će mi« ili »Neka ga imam doma, nikad se ne zna kad će opet zatrebati« jer oni i danas žive u nekom strahu, proživljavaju ratne traume i misle da će opet doći do rata. Onda smo goloruki išli u rat, ni pištolja nismo imali, pa dio branitelja sada misli ako kući imaju oružje, drugi put mogu spremniji u rat, pa su mirniji. Zato poručujem i članovima moje udruge i svima braniteljima neka oružje što prije vrate – zaključuje čelnik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a.
 


PU zadarska apelira na povrat oružja


Zbog velikih količina oružja što ga pojedinci drže po kućama, zadarska policija još jednom apelira na građane neka vrate oružje, eksplozivna sredstva i streljiva, ističući kako za to neće biti nikakvih kazni. Svi koji žele vratiti oružje trebaju se samo javiti Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji koja će poslati svoje djelatnike kako bi se oružje preuzelo na što sigurniji način.
Ovaj naputa PU zadarske posebno se odnosi na slučajeve pronalaska minskoeksplozivnih sredstava i oružja koje se ni u kojem slučaju ne smiju dirati da ne bi došlo do eksplozije, već o njihovu pronalasku odmah treba obavijeste policiju. Građani se o tome pak mogu i informirati na besplatan broj telefona 0800 8892.
 


Zurak: Neki ne vraćaju oružje da izbjegnu dolazak policije kući


Čelnik Udruge liječenih od PTSP-a, Jere Zurak, ističe kako bi puno veći broj branitelja vratio oružje kada se »ne bi radio toliki cirkus oko njegova povrata«:
– Policija dođe, ogradi kuću sa trakama, napravi pretres, a cijelo selo to gleda. Susjedi se smiju i govore da tko zna što je taj branitelj napravio kada mu je policija došla kući, tako da je nekima i zbog toga teško vratiti oružje – napominje Zurak.