NAUTIČKI ČARTER Najveća žrtva stavljanja »u crveno« je nautika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Najelitniji dio hrvatske ponude i najjači u svijetu
Zadarska županija o ovom segmentu je druga u zemlji, iza Splitsko dalmatinske, ali se znatnije približila lanjskom rezultatu. Time smo i u ovoj Corona godinu drugi u zemlji, u nečem u čemu je ova zemlja prva u svijetu
HTZ/Damir MARIČIĆ
Dobitnici ovogodišnjih priznanja »Nautičke patrole« u Skradinu

​Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelujući na konferenciji »Nautički turizam – najotporniji na korona krizu« koja je održana u Kulturnom centru grada Skradina, a gdje su dijeljene i nagrade marinama u četvrtoj Nautičkoj patroli Jutarnjeg lista, kazala je među ostalim:

Pohvale nautici

- Nautika je pokazala iznimnu otpornost na COVID pa je od siječnja do kolovoza ostvareno 1,29 milijuna noćenja, odnosno 49% razine prometa usporedivog razdoblja rekordne 2019. godine,
Kristjan Stančić istakao je pak:
- Možda će vam zvučati pretenciozno kada kažem kako je nautika spasila hrvatski turizam! Svi smo dali doprinos, ali turistički su radnici iznijeli najveći teret, na tome im hvala. Rast nautičkog turizma, po meni, je jedna logična posljedica kvalitete ponude i kvalitete usluge u svim segmentima nautičkog turizma, i po mom dubokom uvjerenju kada se normaliziraju okolnosti, kada stane pandemija, vjerujem da će bilježiti uzlaznu putanju i dalje.
Ponovit ćemo kako je u nautičkom čarteru Hrvatska prvak svijeta, a ovdje na preko 6.000 km obalne linije postoje u odnosu na niz zemalja Mediterana značajni potencijali za širenje.

Nautička čarter sezona i »paljenje crvenog«

U osam mjeseci u nautičkom čarteru u Hrvatsko ostvareno je 1.283.312 noćenja što je 48,63% lanjskog prometa, ali onda kad se moglo srpanj.je donio 65,76% lanjskog prometa, kolovoz čak 74,87%, da bi se u zadnjoj dekadi »ugasilo svjetlo« odnosno »upalilo crveno«. Najprije u Austriji, Sloveniji, te za ključne tri dalmatinske županije i u Njemačkoj - prvo za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko kninsku, a onda i Zadarsku. A riječ je o zemljama koje odrađuju lavovski dio nautičkog čartera u nas. Pa je najmanje dva mjeseca očekivano vrhunske sezone u najvećoj mjeri propalo.
Odmah treba kazati da nautički čarter, odnosno nautiku uopće ne treba miješati s gotovo niti jedni drugim segmentom ovdašnje turističke ponude. Ne tek zbog bitno veće potrošnje nautičara u odnosu na prosječnu turističku potrošnju u Hrvatskoj, već zbog uobičajene duljine sezone. Nautičarima je u ovom moru, a posebno u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji, jedrenje odnosno plovidba moguća gotovo cjelogodišnje. Upravo zbog te duge sezone u kojoj nautika živi i pred a posebno posezonu njeni sravnjeni godišnji rezultati neće ispasti impresivni. U odnosu na recimo obiteljski odnosno apartmansko iznajmljivački sektor kojem prosjek godišnjeg korištenja ne hvata 60 dana, nautika kojoj je prosjek preko 100 do 120 dana će ispati žrtva. No, srpanj i kolovoz pokazali su njenu moć i snagu. Štoviše 15. kolovoza kad se »upalilo crveno« i kada je većina poslije Gospe tendirala kraju, oni su bili na ola sezone, da su se prilike održale. Zbog toga su i najveće žrtve »paljenja crvenog«, usporedive donekle jedino s istaknutiji hotelskim kućama.

Kako je prošla Zadarska županija

Do konca kolovoza Zadarska županija imala je 320.114 čarter noćenja što čini 26% svog posla u zemlji. Tako je nasuprot općem prosjeku u zemlji od 48,6% u odnosu na lani, ovdje u osam mjeseci ostvareno 59% lanjskog prometa nautičkog čartera. Kažimo da je u samom kolovozu, i uz naprasni prekid zbog naše epidemiološke situacije i volje niza zemalja, to ovdje bilo 85.65% lanjskog prometa! Podaci će se za godinu srediti, jer n sreću, makar ne u očekivanom broju, čarteraši su po moru i sad, a kazati je da je Zadarska županija vjerojatno još dodatno iskočila u vrhu hrvatskog nautičkog čartera, a koji je inače vrh svijeta.

Nautički čarter po županijama u Corona godini

U ljetnom dijelu godine nautički charter u zemlji ostvario je dakle 70 posto prošlogodišnjeg rezultata, a od siječnja do kolovoza 188 tisuća dolazaka i 1,3 milijuna noćenja što je 49 prošlogodišnjeg prometa. Udjel nautičkog chartera u ukupnom turističkom prometu od siječnja do kolovoza 2020. godine iznosi manje više uvijek njihovih 3 posto, ali ih zbog postignutih cijena i prosječne potrošnje ne treba kroz to gledati.
Prema županijama: Splitsko-dalmatinskoj županiji je sa 450.000 noćenja na 39% lanjskog prometa, Zadarska sa 320.000 noćenja na 59%, Šibensko-kninska sa 300.000 na 68% lanjskog prometa, Istarska na 93.000 i čak 73% lanjskog prometa,.. Primorsko-goranskoj županiji - 62 tisuće noćenja, 52 posto lanjskog prometa. Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Šibensko-kninska županija su za 1.070.000 noćenja čarteraša odradile 80 posto ovog posla u zemlji.

 

Dodjela priznanja »Nautičke patrole«

Na svečanoj dodjeli priznanja najboljim marinama kroz projekt Nautičke patrole Jutarnjeg lista u Skradinu su nagrađeni: najbolji OPG - Đorđe Studić iz Vodica, priznanjem »Bisera zelene magistrale«; najsigurnija korona-free marina je ACI Marina Šimuni, priznanje »Dragulj Jadrana« - Olive Island Marina, u Sutomišćici; ACI marina Opatija, po anketi nautičara o ljubaznosti osoblja, Posebno priznanje »Zlatni osmjeh Jadrana«; Marina ACI Žut osvojila je Priznanje »Moja najdraža marina«, na drugom mjestu je Marina Vrsar, a na trećem Marina Tribunj. Posebno priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatskog nautičkog turizma - Marina Punat. Ekskluzivno priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma ACI marini Dubrovnik, a zlatno sidro ACI marina Cres.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno