Žele ravnopravnost sa svim drugim ljudima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Međunarodni dan bijelog štapa obilježen u zadarskoj Udruzi slijepih
Mi želimo ravnopravnost sa svim drugim ljudima, a ne da nas se svrstava u socijalnu kategoriju. Ako osoba radi i ima kuću ili stan, ili ako je u mirovini i ima mirovinu veću od 2.350 kn, onda je, prema ovim našim kriterijima, ta osoba bogata i nema pravo na osobnu invalidninu, ironično je ukazao Bajlo
Obilježavanje Dana bijelog štapa prema epidemiološkim preporukama

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada s ciljem upoznavanja javnosti s problematikom slijepih i slabovidnih osoba. U svijetu takva praksa traje od 1963. godine, a u Hrvatskoj od 1996. godine. Bijeli štap predstavlja zaštitni znak slijepih osoba, odnosno njihovo pomagalo za kretanje.
Udruga slijepih Zadarske županije ovaj je put Međunarodni dan bijelog štapa organizirala u obliku konferencije s najbližim suradnicima zbog epidemioloških mjera i preporuka. Konferencija je održana u prostorijama udruge u 11 sati, tematski podijeljena na dva dijela; prvi dio odnosio se na šire, nacionalne probleme slijepih i slabovidnih osoba, dok je drugi dio bio usmjeren na probleme na lokalnoj razini.

Inkluzivni dodatak

Prisutnima su se obratili predsjednik udruge, Mladen Bajlo, te potpredsjednik Nikola Vitlov, kao i voditeljica projekata, Ana Perica. Govorili su o svojim prioriotetima glede nacrta za izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a to je ostvarenje prava na osobnu invalidninu bez obzira na imovinski i prihodovni cenzus.
- Mi želimo ravnopravnost sa svim drugim ljudima, a ne da nas se svrstava u socijalnu kategoriju. Ako osoba radi i ima kuću ili stan, ili ako je u mirovini i ima mirovinu veću od 2.350 kn, onda je, prema ovim našim kriterijima, ta osoba bogata i nema pravo na osobnu invalidninu, ironično je ukazao Bajlo.
Sljedeća težnja vezana je uz sve invalide, ne samo slijepe i slabovidne, a radi se o ostvarivanju inkluzivnog dodatka. Inkluzivni dodatak bio bi nadomjestak za povećane troškove života osoba s invaliditetom. Međutim, ni on ne bi trebao biti uvjetovan prihodovnim cenzusom, kako upozoravaju iz udruge. S obzirom na tešku godinu i činjenicu da je Vlada RH pomogla mnogima, bili su spremni čekati iduću godinu. Ali kako donošenje za njih odgovarajućih zakona nije planirano ni za sljedeću godinu, ipak su zabrinuti.
- Dvadeset godina nam se obećava ista stvar i uvijek je neki razlog, manje ili više opravdan, ali uvijek je neki razlog, upozorava Bajlo na dugogodišnje čekanje na ostvarivanje prava na inkluzivni dodatak.
Izlaganja o lokalnoj razini usmjerena su na pristupačnost, i digitalnu i pristupačnost općenito.

Invalidi i turizam

Turistička zajednica grada Zadra imala je hvalevrijedan projekt o čemu je govorio Ante Galić iz Turističke zajednice grada Zadra. Radi se o prilagodbi web stranice osobama s invaliditetom što je regulirano ugovorom s Gradom Zadrom u sklopu EU projekta »Tourism4All«.
- Od oko 7.000 prijavljenih apartmana, samo jedan jedini prilagođen je osobama s invaliditetom. To je nevjerojatna činjenica. Pozvali smo iznajmljivače da takvo nešto promijene, mi ćemo rado podržati promocijom i na druge načine, ukazao je Galić na probleme osoba s invaliditetom.
Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, upozorio je na ograničenja i nedovoljnu prilagođenost invalidima i u turizmu. Istaknuo je kako su oni »sestrinske udruge« koje se susreću s istim problemima različitog uzroka.
- Osobe koje su u kolicima, stopostotni invalidi, mogu pristupiti samo dvama spomenicima, to su katedrala sv. Stošije i crkva Gospe od Zdravlja. S druge strane, Vatikan je cijeli kulturni spomenik dostupan osobama s invaliditetom, dao je primjer Županović.
Josip Milković tumačio je tzv. pristupačni turizam čiji su elementi ekonomska održivost i profesionalnost. Predlaže zapošljavanje slijepih i slabovidnih u turizmu te daje primjer dobre prakse iz Italije gdje su zaposlili gluhonijemu osobu u hotel. Kada se informacija proširila, hotel je bio iznimno posjećen, velik broj osoba s invaliditetom je došao.
- Treba educirati mlade ljude, još u srednjim turističkim školama, o potrebama svih članova društva. Susretat će se s osobama s invaliditetom i trebaju znati kako im pristupiti i kako se prilagoditi njima, nadodao je Milković.
Na kraju je Josip Milić, voditelj Upravnog odjela EU fondova Grada Zadra, ispričao o projektu »Tourism4All« i suradnji s Udrugom slijepih i Turističkom zajednicom grada Zadra. (Doris BABIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)