Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Europanovi natječaji donose unaprjeđenje prostora

16.10.2021. 07:03


 Izložba koja daje prikaz 30 godina rada Europana Hrvatska na provedbi međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja otvorena je u petak u Kneževoj palači u Zadru. Posebno su naglašeni rezultati natječajnog ciklusa Europan 15 provedenog 2020. godine na lokaciji naselja Ždrijac u Ninu, a treći dio izložbe čine radovi hrvatskih arhitekata nagrađeni na europskim lokacijama.
Otvarajući ovu izložbu državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Šime Erlić kazao je kako je natječaj Europan 15 za Ždrijac vrijedna, važna i dobra priča te da čestita Europanu i svima uključenima.


Inovativni pristupi
– Natječaji Europana Hrvatska jedan su od ključnih afirmatora mladih hrvatskih arhitekata. Radovi pristigli na ove natječaje jedan su od novih načina promišljanja urbanog razvoja. Donose unaprjeđenje prostora u gradovima te šalju poruku da su ti gradovi otvoreni za inovativne pristupe, da su spremni izaći iz uobičajenih normi, govori Erlić koji je otkrio kako je sudjelovao u provedbi Europanovog natječaja 2015. godine, da mu je to donijelo nove spoznaje o njihovoj važnosti te da iz toga ima samo pozitivna iskustva.
Natječaj za Ždrijac provodio se u razdoblju od 2018. do 2020. godine na temu Produktivni gradovi/2; Resursi – mobilnost – pravednost. Budući da je naručitelj natječaja bilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u ime tog ministarstva Ingrid Gojević je jučer u Zadru rekla kako joj je drago da je taj natječaj polučio određeni interes. Naime, na njega je pristigao 21 rad autorskih timova iz deset zemalja Europe, a sudjelovalo je ukupno 87 natjecatelja iz Europe i svijeta.
– Ministarstvo je natječajem htjelo pronaći grad i lokaciju u kojoj se može unaprijediti njihov prostor, a da taj grad nema novca za projekt ovakve vrste. Tako je izbor pao na grad Nin. Natječajni radovi su postali osnova za razmišljanje kako realizirati novi sadržaj u prostoru, kako ga unaprijediti. Ono što dobijemo, baštine buduće generacije, poručila je Gojević, dok je viša savjetnica za kulturu i informiranje u Gradu Ninu, Marijana Ramov kazala kako ih je iznenadila količina pristiglih radova.
Dodala je kako 21 rad za Grad predstavlja ogroman kapital.


Uloga grada Zadra u Europanu
Da su u Europanu Hrvatska osobito ponosni što su u 30 godina provedbe svojih natječaja uspjeli raditi u cijeloj Hrvatskoj, rekla je predsjednica ovdašnje podružnice ove neovisne europske kulturne inicijative, Helena Knifić Schaps.
– Grad Zadar je dao nemjerljiv doprinos osnivanju Europana Hrvatska pri čemu osobito ističem dvoje zadarskih arhitekata, Feđu Vukića i Nives Kozulić. Još jedan ovdašnji arhitekt, Nikola Bašić, bio je ekspert Europana 1980-ih godina. Podsjetila bih također kako smo u doba Domovinskog rata 1993. u Zadru upriličili prigodnu radionicu, a koja je rezultirala zadarskom poveljom o okviru razrušenih gradova. U Zadarskoj županiji smo dosad organizirali tri natječaja, od čega dva u Zadru, a na tim natječajima nagrađeni su hrvatski autori, među kojima je i jedan rođeni Zadranin, Nenad Končar, priča Knifić Schaps koja je kazala kako im je vrlo važno da znanje o Europanu profesori prenose studentima.
Inače, prvim dijelom zadarske izložbe Europana Hrvatska na 21 panelu prikazan je izbor nagrađenih radova na hrvatskim lokacijama u gradovima Zagreb, Zadar, Osijek, Vukovar, Rovinj, Sisak, Rijeka, Split, Opatija, Dubrovnik, Šibenik, Karlovac i Nin.
Drugi dio izložbe na 22 panela pruža pregled svih nagrađenih radova hrvatskih autora na Europanovim natječajima diljem Europe.
Osnažile postojeće stvari na Ždrijacu
Na izložbi radova natječaja EUROPAN 15 za lokaciju naselje Ždrijac u Ninu posebno su istaknuti radovi koje je odabrao deveteročlani međunarodni ocjenjivački sud, i to SOFT BUFFERS, 1. nagrada (autorski tim Irena Bakić, Mirna Udovčić, Iva Jelinčić, HR), MOVEnIN, 2. nagrada (autorski tim Dajana Štukar Živković, Ivan Kutija, Mateja Valentić, Korina Kljajić, Marin Živković, HR) te A MOMENT APART, posebno priznanje (autorski tim Jimena Alonso Diaz, Cristina Sánchez Bueno, Pablo Rodríguez, ES).
Na otvorenju izložbe bile su jedino članice prvonagrađenog tima Irena, Mirna i Iva koje su nam kazale kako su svojim radom htjele prepoznati i pronaći konkretne stvari na prostoru Ždrijaca te ih osnažiti. Dodale su kako su u tom prostoru vidjele potencijal i njegovu ljepotu.