Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Razočaravajuće je kada te stalno odbijaju na natječajima za posao

16.10.2021. 06:55


Udruga slijepih Zadarske županije jučer je obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. U udruzi je organizirano druženje s medijima, učenicima Klasične gimnazije Ivana Pavla II. te partnerima.
Ana Perica, voditeljica projekata u Udruzi slijepih Zadarske županije kazala nam je kako je lokalna zajednica otvorena prema osobama s invaliditetom.
– Nailazimo na pozitivne stavove i iskustva. Naši su sugrađani iznimno zainteresirani za naše ideje i projekte te se rado uključuju. Svi su nam voljni izaći u susret i pomoći s našim mnogobrojnim aktivnostima. Uspostavili smo i suradnju sa Zadarskim plesnim ansamblom. Već par godina s njima surađujemo na »Monodeskripciji«, plesnoj predstavi prilagođenoj slijepim i slabovidnim osobama. U zadnje su nam se vrijeme javili i Teatro Verdi i Drama plus, koji svoje predstave žele prilagoditi osobama oštećena vida, kazala je Perica, dodajući kako se problemi slijepih i slabovidnih osoba na državnoj razini kontinuirano zanemaruju.


Videći pratitelji ovise o visini financija
– Što se tiče države i Vlade te njenog institucionalnog odnosa prema osobama s invaliditetom, moram istaknuti kako, unatoč tome što su udruge aktivne i probitačne, na nama nije da uspostavljamo i nosimo nacionalne projekte, kao što su uspostava mreže osobne asistencije i usluga koje olakšavaju svakodnevicu osobama s invaliditetom. U našoj udruzi rade videći pratitelji, koji djeluju preko udruge. U tom smislu ne možemo računati na kontinuiranost projekta jer njihovo zaposlenje ovisi o visini financijskih sredstava s kojima raspolažemo. Bez pomoći lokalne zajednice i Vlade, osoba s invaliditetom ne može normalno živjeti, objasnila je Perica i zaključila kako od strane sustava nedostaje ujednačenost usluga i prava za osobe s invaliditetima.
Na okruglom su stolu, osim članova udruge, sudjelovali i članovi partnerskih udruga, koji su razmijenili iskustva o zajedničkim temama i problemima.
– Poruka mjerodavnom ministarstvu i široj javnosti je da nas dugi niz godina muče isti problemi na nacionalnom i lokalnom nivou. Na nacionalnoj razini zahtijevamo promjenu inkluzivnog dodatka, pravila oko dobivanja videćih pratitelja te zapošljavanja slijepih i slabovidnih i socijalne skrbi o njima. Iz godine u godinu propušta se bolje zakonski regulirati ove probleme, što nas stavlja na dno EU-a po pitanju socijalnih prava slijepih i slabovidnih, istaknuo je Mladen Bajlo, predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije i dodao kako se na lokalnom nivou ističu problemi u prometu, taktilni problemi i arhitektonske barijere.


Problemi parkiranja
– S Robertinom Dujelom, pročelnikom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, ponovno smo razgovarali o postavljaju taktilnih vodilica sa sjeverne strane mosta na Branimirovoj obali. Slijepe i slabovidne osobe imaju velikih problema prilikom prepoznavanja mosta radi prometa ili jakog vjetra. Sljedeće nam je godine cilj tako urediti i most s druge strane. Broj zvučnih semafora u gradu također nije na zadovoljavajućoj razini. Ulica Ante Starčevića, kao i Zrinsko-frankopanska su iznimno problematične, objasnio je Bajlo te kazao kao je i parking također izvor velikih problema.
– Parkirna mjesta na Polutoku također su problem, naročito za naše videće pratitelje, koji imaju puno problema kada naše članove dovoze na Poluotok. Pristup samoj udruzi time je vrlo otežan. Problem je i situacija kada osobe nepropisno parkiraju na mjesta za invalide, rekao je Bajlo, istaknuvši kako moderna tehnologija olakšava život slijepim i slabovidnim osobama. Naime, u Znanstvenoj knjižnici je osigurana i prilagođena čitaonica za slijepe, no njen je fond malen.
– U rijetkim se situacijama možemo uputiti u Zagreb, gdje je nacionalna knjižnica za slijepe. Naravno, razvojem tehnologije knjige možemo primati i preko maila. Uz pomoć digitalne tehnologije i govornih jedinica taj nam je segment života uvelike olakšan. Uz pomoć govornih mobitela i računala možemo uživati u raznovrsnoj literaturi. Kod slijepih studenata, kompletna literatura je prilagođena i lako dostupna. No, sva je ta aparatura i tehnologija skupa i teško dostupna, zbog čega se često obraćamo lokalnoj i državnoj vlasti, građanima i pravnim osobama, istaknuo je Bajlo.




Susret s poslodavcima
Slijepe i slabovidne osobe, kao i sve osobe s teškoćama, imaju puno problema prilikom zapošljavanja. Čak i kada se u natječajima poziva osobe s invaliditetom da se pozovu na pravo o prednosti pri zapošljavanju, poslovi često nisu prilagođeni njihovim teškoćama, a poslodavci nisu dovoljno upoznati s prednostima i poticajima, koje Vlada daje prilikom odabira kandidata s teškoćama. Svoje nam je probleme ukratko predstavio Danijel Lončar.
– Diplomirani sam pravnik, no kao osoba s invaliditetom teško dolazim do zaposlenja. Pandemija koronavirusa moju je situaciju samo učinila gorom jer se smanjio broj natječaja. Mukotrpno je i iscrpljujuće neprestano se prijavljivati na oglase za posao. Iako potencijalnim poslodavcima uvijek uredno objasnim kako radim i kojim se pomagalima služim, često nailazim na zatvorena vrata, počeo je svoju priču Lončar i kazao kako se iste situacije uvijek ponavljaju.
– Iako poslodavci sa Zavoda za zapošljavanje dobivaju poticaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom, njihova se znanja i talenti ipak zanemaruju. Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom svojim savjetima i usmjeravanjem također može otkloniti probleme i nedoumice. Država osigurava sredstva za plaću radnika s invaliditetom, kao i za prilagodbu radnog mjesta individualcu. Čak i postupak Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ide na teret države, što bi trebalo poslužiti kao još jedan poticaj poslodavcima, objasnio je Lončar te zaključio kako natječaji u kojima piše da se imaju pravo pozvati na pravo o prednosti pri zapošljavanju, gdje se osobe s invaliditetom izjednačuju s ostalim kandidatima, nisu pisani i prilagođeni osobama s invaliditetom, već osobama urednog razvoja, što je mukotrpno i višestruko razočaravajuće pa dovodi do gubitka svake nade za ispunjen život.
Posjet srednjoškolaca
Učenici trećih i četvrtih razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. posjetili su Udrugu, dužili se s njenim članovima i učili o svakodnevici slijepih i slabovidnih osoba.
– Najzanimljivije mi je bilo naučiti kako se služiti modernom tehnologijom, napose mobitelom prilagođenim slijepoj ili slabovidnoj osobi, rekla je Sara Šarić i dodala kako misli da su osobe urednog razvoja još uvijek uplašene prilikom interakcije s osobom s invaliditetom.
– No, čak i malim korakom, kakav smo mi učinili, može se puno toga naučiti i korigirati ponašanje prema slijepim i slabovidnim osobama, rezimirala je Šarić.