Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slijede EU projekti koji će dati dodatan zamah infrastrukturnom i gospodarskom razvoju

16.10.2021. 07:13


 Uz nazočnost predstavnika Zadarske županije, Hrvatske udruge poslodavaca, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata održana je druga sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Zadarske županije.
Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, prezentirala je Nacionalni plan oporavka i otpornosti s financijskom perspektivom 2021.-2027. godine, s posebnim osvrtom na gospodarski dio Plana razvoja Zadarske županije. Najavila je da su na razini Zadarske županije pripremljeni brojni projekti koji će biti kandidirani na natječaje iz EU fondova, a trebali bi dati dodatan zamah infrastrukturnom i gospodarskom razvoju naše županije.
Mjere za poticanje zaposlenosti na području Zadarske županije izložio je Ante Vukašina, predstavnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove. Istaknuo je da su se pozitivni gospodarski pokazatelji nastavili i tijekom rujna kada smo u Zadarskoj županiji imali gotovo 60 tisuća zaposlenih (59.553), odnosno 2.965 (5,2 %) više zaposlenih nego na isti dan prošle godine.
Dodao je kako smo posljednjeg dana rujna imali 3.041 nezaposlenih što je za 1.544 (33,7 %) manje nezaposlenih osoba u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a u usporedbi s 2014. godinom imamo čak 4.363 (54,5 %) manje nezaposlenih stanovnika.
S obzirom da je na prošloj sjednici Dajana Subić, dopredsjednica GSV-a Zadarske županije upozorila na deficitaran broj zdravstvenih djelatnika koji su, u novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusne bolesti najtraženiji kadar, analizu cjelokupnog sustava zdravstvene zaštite, javnog zdravlja i socijalne skrbi na području naše županije stručno je obradila Franka Krajnović iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.
Izlaganjem teme usuglašavanja obrazovnog sustava s potrebama poslodavaca, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić pokrenuo je aktivni dijalog svih sudionika u cilju poboljšanja, koordiniranja i unapređenja sustava obrazovanja s potrebama aktualnog, modernog i mobilnog tržišta rada. Svoje prijedloge za usklađeniju politiku obrazovanja s trendom brzog i inventivnog poduzetništva, konstruktivno su iznijeli predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Boris Budan i Vesna Ivić-Šimetin.