Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tankerska plovidba, HSTEC i Olimp dobitnici Zlatne plakete Gospodarske komore

16.10.2021. 06:27


Tankerska plovidba d.d. Zadar, HSTEC d.d. Zadar i Olimp d.o.o. Benkovac dobitnici su Zlatne plakete HGK – Županijske komore Zadar za najbolje poslovanje u 2020. godini. Uz 7. svečanu sjednicu Gospodarskog vijeća, plakete su dodjeljene jučer u hotelu Kolovare, a u ime nagrađenih, zahvalio se Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe, velike zadarske tvrtke za pomorski prijevoz koja posluje još od 1955. godine.
– Prošla godina je bila više nego operativno zahtjevna i posebna u svakom pogledu, vjerojatno kao nijedna dosad. O njoj će se snimati filmovi i knjige pisati. Mi uvijek radimo na povećanju mobilnosti, a pandemija nam je mobilnost ubila. Ova nagrada je plod truda svih zaposlenika i zato im zahvaljujem, a posebno onim djelatnicima na moru, čije su smjene još uvijek otežane, rekao je Pavić kojem je nagradu uručio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.


Proslava Tankerske plovidbe
Tankerska je prošle godine uvela i TP Line, linijski prijevoz putnika, a Pavić je jučer istaknuo kako se nada da će ubuduće podignuti kvalitetu usluge prijevoza putnika u Zadarskoj županiji.
Tankerska plovidba, koja je pobjednik u kategoriji velikih trgovačkih društava, prošle je godine skromno proslavila 65. godišnjicu postojanja uz slogan »65 godina, a ni blizu umirovljenja«.
Zlatnu plaketu u kategoriji srednjih trgovačkih društava dobila je tvrtka HSTEC d.d. Zadar, inovativna razvojno-proizvodna tvrtka na području visokobrzinskih motorvretena, industrijske automatizacije i robotike. Iz ruku gradonačelnika Branka Dukića, nagradu je primio direktor Mladen Šarlija, koji je, uz zahvalu, istaknuo kako i u 2021. godini bilježe rekordne rezultate.
U kategoriji malih trgovačkih društava s područja Zadarske županije, slavila je tvrtka Olimp d.o.o. Benkovac, prva i jedina tvornica u Hrvatskoj gotovih proizvoda za potpalu vatre. Nagradu je od Zvonimira Savića, glavnog ekonomista Hrvatske gospodarske komore primio direktor Hrvoje Petričić, a u sklopu videopriloga, direktorica Simona Petričić je rekla kako i dalje ulažu u modernizaciju, edukaciju zaposlenika te otvaranje novih radnih mjesta, ali i proizvod zelene kocke s kojom bi bili još konkurentniji.
Posebna priznanja su dobile tri tvrtke povodom 45 godina postojanja i uspješnog poslovanja. U ime tvrtke Hoteli Zadar d.d. priznanje je primio Branimir Dević, financijski direktor, u ime tvrtke Jadera d.d., direktor Mate Nižić i u ime tvrtke Punta Skala d.d. Joško Jadrešin, tehnički direktor.


Vladinim mjerama protiv pandemijske štete
Predsjednik HGK Županijske komore Zadar, Denis Ikić, dao je kratki presijek protekle godine obilježene pojavom pandemije i krize, čiji su rezultati na kraju iznenadili svih.
– Pandemija je ozbiljno naštetila gospodarstvu u prošloj godini. Izgubili smo 1.800 radnih mjesta u gospodarstvu, iako je na kraju godine broj zaposlenih bio veći nego godinu ranije, ali to samo zhavaljujući Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta. Rezultat nemogućnosti poslovanja ili ograničenog poslovanja je 25 – 28 posto manje fiskaliziranih računa nego godinu ranije. Pozitivno je bilo što nam je izvoz rastao. Plaće su isto generalno rasle za 2-3 posto, iako su mnogi imali i pad plaća i pad prihoda i pad zaposlenih, rezimirao je Ikić.
S druge strane, sada je zaposlenost u Zadarskoj županiji, kako je dodao Ikić, nikad viša.
– Na kraju rujna smo imali 60.000 zaposlenih, najviše od kad je mjerenja. Registriranih nezaposlenih je svega 3.000 ljudi, što je nikad manje. Imamo rast robnog izvoza za 39 posto. Nisam mogao vjerovati da je fiskaliziranih računa u ovoj godini bilo 100 posto više u odnosu na 2020. i 51 posto više u odnosu na 2019. godinu, rekao je Ikić.
Kako su zaključili i on i Savić, ova godina obećava, a tu je još i novac koji smo dobili od EU za Nacionalni plan otpornosti i oporavka, koji bi trebao dodatno pridonijeti rastu i razvoju.
Utrka za nove plakete počela je odmah po završetku jučerašnje sjednice, a najbolji se biraju prema čak 21 zadanom kriteriju. Cijeli jučerašnji program su uveličali nastupi studentskog vokalnog acapella sastava AKA Crescendo za kojeg je Mario Pavić rekao da je pobjednik dana.