Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Zvučalo je kao da mi je bomba pala u dvorište, ali odmah sam znala što se dogodilo«

16.10.2021. 07:18


Na kuću obitelji Stojak na zadarskom Sinjoretovu srušio se drveni stup od telekomunikacija. Dogodilo se to u utorak navečer, a stup je uklonjen tek jučer ujutro.
– Naša djeca se uvijek igraju ovuda po ulici, sva djeca iz ulice. Taman je sin ušao u kuću i sjeo na kauč kad je to bubnulo. Čulo se kao da mi je bomba pala u dvorište. Nije me to iznenadilo jer sam odmah znala što je, ali prestrašila sam se jer sam čula vrisak susjede i samo pomislila, ‘da nije nekog ubilo’, priča nam Karmela Stojak na čiju se kuću srušio stup, u Ulici Michiela Sanmichielija.


Zvali, upozoravali…
Znala je što se dogodilo jer je više puta upozoravala ona, ali i susjeda, da će se to dogoditi. Vidjelo se da je drveni stup u zemlji istrulio i da se naginje.
– Nije čak ni puhalo, da bi vjetar to napravio. Tog dana je kamion Čistoće dolazio pokupiti smeće. Radnici se nisu usudili proći kamionom pokraj stupa da im ne poklopi kamion, nego su dovlačili kante iz drugih kuća do mjesta prije stupa, priče Karmela Stojak.
Dok stup jučer nije uklonjen, bila je prekinuta i komunikacija za automobile za još nekolicinu kuća koje se nalaze u nastavku ulice.
– Tu su bili radovi na aglomeraciji do 30. rujna i za to vrijeme, kako su satovi za vodu bili izmješteni, voda nam je išla kroz vanjske cijevi obješene na stupove. Kad je tvrtka Vodoinstalacije završila svoj posao, odrezali su tu cijev, ostavili jedan dio te cijevi da tako visi. Nije nam jasno zašto to nisu makli. Radi se o stupu Hrvatskog Telekoma, ali kad sam ih nazvala, rekli su mi da to nije na mojem zemljištu. Sad kad je pao, sad je i na mom zemljištu, govori Karmela Stojak, dodajući kako je onda i unuka vlasnice zemljišta na kojem jest postavljen stup, nazvala Telekom, ali opet ništa nije poduzeto.
Kako kaže Stojak, izašli su na teren, ali nisu ništa poduzeli.
– Isto tako, iz Vodoinstalacija su došli, pogledali i ništa nisu napravili. Taj dan kad je pao, vidjelo se odmah da će se to dogoditi. Imam slike i video kako je to izgledalo. Zvala sam vatrogasce, 112, policiju… Nitko ništa. I kad se stvarno srušio, nazvala sam policiju i onda su došli i napravili očevid, rekla je Stojak.
Kako kaže, inače se ispod tog krovića sva djeca sjate na ljuljačku i igraju se.
– Moglo je propasti na njih. Sreća što se sad ranije smrači. Susjeda je taman prošla pokraj stupa, bila je nekoliko metara od njega kad se srušio pa je vrisnula od straha. Bila je sva pod šokom. Iz Telekoma su nam htjeli poslati svog kooperanta, tvrtku Elektron da stup ukloni, ali mi nismo htjeli jer su nam savjetovali da bismo na taj način mogli imati problema s nadoknadom štete, rekla je Stojak u četvrtak.


Postavit će novi stup
Mi smo poslali upit Telekomu o ovom događaju i odgovorili su nam kako će to što prije riješiti.
– Na navedenoj lokaciji došlo je do oštećenja telekomunikacijskog stupa nakon čega smo odmah pokrenuli proces njegove sanacije. Već smo poduzeli pripremne aktivnosti te će se u najkraćem mogućem roku postaviti novi stup, a na teren će izaći i naš izvođač kako bi se utvrdila nastala šteta te izvršila sanacija, odnosno dovođenje oštećene nadstrešnice u prvobitno stanje. Ovim se putem iskreno ispričavamo radi nastalog događaja i neugodnosti, odgovorili su iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.
Sljedeće jutro, dakle, jučer ujutro došli su i maknuli stup te ga zamijenili s novim.
– Mi smo im rekli da stave betonski potporanj jer će se opet dogoditi ista stvar. Sad će kiše, istrulit će drvo ponovno. Ima toga još po naselju, čak i u našoj ulici. I sami radnici su to vidjeli. Zaista to treba zamijeniti i osigurati prije nego se nešto nekome dogodi. Što se tiče naše štete na krovu, dali su nam zahtjev za naknadu štete iz osiguranja od odgovornosti, da ga ispunimo i vratimo. Nadamo se da će to riješiti što prije da nam ne prokišnjava kroz to oštećenje, rekla je Stojak.
Što je policija saznala na terenu, pitali smo Ivanu Grbin, glasnogovornicu PU zadarske.
– Policija je dana 12. listopada 2021. godine oko 19.15 sati zaprimila dojavu o oštećenju na kući u vlasništvu 54-godišnjaka koja se nalazi u Zadru u Ulici Michele Sanmichelia, a koje je nastalo uslijed pada stupa elektroničko-komunikacijske infrastrukture. Na mjestu događaja poduzet je očevid te obavljen razgovor s vlasnikom. Nastala materijalna šteta biti će naknadno utvrđena, a policija poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kazal je Grbin.