Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

H1N1 odnio i petu žrtvu

Autor:

15.11.2009. 23:00
H1N1 odnio i petu žrtvu

Foto: AP



Muškarac je imao sekundarni dijabetes i prekomjernu težinu što ga je, prema stručnjacima, svrstavalo u rizičnu grupu
Svinjska gripa odnijela je i petu žrtvu. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” jučer poslijepodne umro je 53-ogodišnji Zagrepčanin koji je u bolnicu primljen prije deset dana, potvrdio nam je ravnatelj Klinike prof. dr. Antun Beus. Dosad su u Zagrebu bila zabilježena dva smrtna slučaja od posljedica zaraze virusom H1N1 te dva slučaja u Splitu.
Kako doznajemo, pacijent koji je jučer izgubio borbu za život odmah je po dolasku u bolnicu bio priključen na respirator, a posljednja tri i pol dana pokušano je liječenje i tzv. ECMO aparatom koji se koristi kod velikih plućnih komplikacija. Nažalost, ni taj tretman nije pomogao. Sredovječni muškarac imao je sekundarni dijabetes i prekomjernu tjelesnu težinu što ga je, prema tvrdnjama stručnjaka, svrstavalo u rizičnu skupinu kada je u pitanju svinjska gripa, odnosno dodatni rizik kod zaraze virusom H1N1 i njegovih posljedica.
U bolnici je na respiratoru i dalje osam pacijenata, sedmero odraslih i jedna djevojčica. Troje odraslih pacijenata je u teškom stanju. Tijekom subote u bolnicu je primljena i žena od 34 godine koja ima teži oblik gripe, ali ona tijekom jučerašenjeg poslijepodneva nije bila priključena na umjetno disanje.
Ravnatelj Klinike potvrdio nam je i da je zdravstveno stanje dječačića starog svega sedam dana dobro, da nije bio priključen na respirator kako se nagađalo, te da je u bolnicu primljen iz epidemioloških razloga. Njegova majka bila je prehlađena kad je došla u rodilište, a i otac je imalo slične tegobe, pa je beba preventivno pregledana i izoliran je novi virus.
– Obišao sam dječačića i bio je posve dobro, kazao nam je prof. Beus dodavši da bebu svakodnevno posjećuju i hrane njezini roditelji. Prof. Beus je izrazio veliku zahvalnost kolegama iz drugih bolnica koji su djelatnicima Klinike pritekli u pomoć i organizirali trajna dežurstva. Posebno je izdvojio kardiokirurge i perfuzioniste, odnosno stručnjake za samostalan rad s aparatima za izvantjelesni krvotok te za praćenje hemodinamskih parametara i kontrolu krvnih nalaza bolesnika.
U cijeloj Hrvatskoj, u pogledu broja zaraženih virusom H1N1, novih podataka tijekom jučerašnjeg dana nije bilo. Prema posljednjim informacija, u Hrvatskoj je više od tri tisuće oboljelih, od čega je oko 2.500 kliničkih slučajeva, a nešto manje od 600 laboratorijski potvrđenih slučajeva.