Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kostelić lider Svjetskoga kupa

Autor: Zlatko Horvat

15.11.2009. 23:00
Kostelić lider Svjetskoga kupa


Prvo mjesto pripalo je 31-godišnjem Austrijancu Reinfriedu Herbstu koji je nadmašio Kostelića za 28 stotinki sekunde. Treći je bio Francuz Grange
Ivica Kostelić osvojio je drugo mjesto u prvom slalomu sezone Svjetskoga kupa, voženog u finskom Leviju, što mu je, u kombinaciji s 12. mjestom iz Söldena, donijelo prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskoga kupa! Prvo mjesto pripalo je 31-godišnjem Austrijancu Reinfriedu Herbstu, srebrnom sa ZOI u Torinu, koji je upisao šestu pobjedu karijere, nadmašivši Kostelića za 28 stotinki sekunde. Treći je bio Francuz Jean-Baptiste Grange, osvajač malog slalomskog globusa prošle sezone.
Uoči završnice prošle sezone u Areu Ivica Kostelić bio je na diobi prvoga mjesta s Benjaminom Raichom. No, platio je cijenu bolnih leđa, a Raich pogreške u slalomu, što je veliki globus donijelo Norvežaninu Axelu Lundu Svindalu, koji je preskočio Levi i otišao se pripremati za nove izazove na Floridu. Ivica mu je iz Skandinavije bacio rukavicu izazova, najavivši da je spreman za pohod na veliki globus. Naravno, i Ivica je svjestan da je ovo tek druga od 34 utrke.
– Ne treba se previše obazirati na trenutačno prvo mjesto u Svjetskom kupu, ovo je tek druga utrka. Meni su važnije dvije dobre vožnje. Ovo drugo mjesto je svjetlo na kraju tunela, budući da na postolju nisam bio od kraja siječnja i Schladminga – zborio je Ivica Kostelić iz polarnog kruga, prije polaska u zrakoplovnu luku. Ivica se na jedan dan vraća kući, a potom kreće na trening brzih disciplina na Möltal. Već 22. studenog kreće se za Lake Luoise, koji je prošao snježnu kontrolu. U Kanadi se 25. studenog vozi prvi trening spusta.
Popeo se Kostelić 29. put na postolje u karijeri, skočivši sa šestoga mjesta poslije prve vožnje na drugu poziciju. Ivica je imao četvrto vrijeme druge vožnje, a najbrži je bio Reinfried Herbs koji je prednost od sedam stotinki iz prve vožnje povećao na 28 stotinki razmaka, nakon što su na prolazu bili – izjednačeni. Preostala četvorka nije uspjela dohvatiti Ivicu i Herbsta, iako su Francuz Grange i Lizeroux, te Šveđanin Myhrer, na prolazu bili brži u odnosu na Kostelića. No, hrvatski skijaš je “profesorski” prošao strminu, u cilj ušao kao prvi, što je značilo erupciju oduševljenja na njegovu licu.
– I mene je iznenadilo ovo drugo mjesto. Još je rano za ovakve pothvate – priznaje Ivica Kostelić. – U drugoj vožnji svi su napravili pogrešku na strmini. Janica me upozorila da je na stazi ostala jedna rupa iz prve vožnje. Iskreno, ja je nisam vidio. Tko god je došao prebrzo na vrata na strmini, loše se proveo – kaže Ivica Kostelić.
U prvoj vožnji Kostelić je sa startnim brojem tri u cilj ušao kao drugi, sa sedam stotinki zaostatka za Reinfriedom Herbstom. Obojicu su nadmašili Francuzi Lizeroux i Grange, između njih ugurao se Šveđanin Hargin. No, najbrži skijaš prve vožnje bio je posljednji iz prve jakosne skupine, Andre Myhrer, koji je Lizerouxa nadmašio za devet, Grangea za 36, a Kostelića za točno pola sekunde, u “laufu” u kojem se 11 najbržih našlo unutar jedne sekunde razmaka. Njegova vožnja bila je solidna, pogotovo strmina na stazi Levi Black, s novim snijegom koji je uljepšao televizijsku razglednicu iz Finske.
– Prva vožnja bila mi je problematična zato što sam trebao proizvoditi brzinu. Meni je ipak lakše voziti kada treba samo održavati brzinu. Na strmini je bilo jako dobro, uostalom, imao sam prvo vrijeme i to me je učinilo sretnim. Bio je to znak da mogu voziti jako dobro, što sam u drugoj vožnji iskoristio – kaže Ivica Kostelić.
Natko Zrnčić-Dim i Dalibor Šamšal nisu uspjeli izboriti drugu vožnju. Natko je imao 38. vrijeme prve vožnje, uz zaostatak od 2.35 sekundi za liderom, te 29 stotinki za Kanađaninom Trevorom Whiteom, koji je imao 30. vrijeme. Šamšal može žaliti, na prolaznom vremenu kasnio je samo 61 stotinku za Šveđaninom Myhrerom. Riječanin je potvrdio napredak, ali nažalost bila je to još samo jedna utrka u kojoj nije došao do cilja. Poslije startnoga broja 48 nitko nije uspio do druge vožnje, među njima bili su Jens Byggmark (startni broj 55!), još na početku prošle godine drugi u slalomima u Wengenu i Kitzbühelu, te Šamšal. Riječanin je odmah poslije prolaza ostao na repovima skija, što se nije dalo popraviti.
 


Pavlek: Sjajan uspjeh


– Ovo je fenomenalno. Uoči utrke Ivica je rekao da bi bio zadovoljan petim, čak i desetim mjestom. No, ispalo je sjajno – kaže Vedran Pavlek. Direktor reprezentacije osvrnuo se i na nastupe Natka Zrnčića-Dima i Dalibora Šamšala.
– Dalibor je imao 30. vrijeme na prolazu, ali opet je napravio početničku pogrešku. No, potvrdilo se da su on i Natko dobri. Natko na vrhu nije išao dobro, na strmini je bio odličan, ali to nije bilo dovoljno za drugu vožnju.




 


Semafor (m)


Rezultati: 1. Reinfried Herbst (Aut) 1:49,79, 2. Ivica Kostelić (Hrv) 0.28, 3. Jean-Baptiste Grange (Fra) 0.53, 4. Mattias Hargin (Šve) 0.55, 5. Julien Lizeroux (Fra) 0.91, 6. Benjamin Raich (Aut) i Lars Elton Myhre (Nor) 0.98, 8. Giorgio Rocca (Ita) 1.06, 9. Manfred Pranger (Aut) 1.19, 10. Marc Gini (Švi) 1.31, 11. Andre Myhrer (Šve) 1.41 sekundi8 zaostatka.
Poredak u slalomu: 1. Reinfried Herbst (Aut) 100, 2. Ivica Kostelić (Hrv) 80, 3. Jean-Baptiste Grange (Fra) 60, 4. Mattias Hargin (Šve) 50, 5. Julien Lizeroux (Fra) 45, 6. Benjamin Raich (Aut) i Lars Elton Myhre (Šve) 40 bodova.
Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Ivica Kostelić (Hrv) 102, 2. Reinfried Herbst (Aut) i Didier Cuche (Švi) 100, 4. Jean-Baptiste Grange (Fra) 96, 5. Ted Ligety (SAD) 93, 6. Benjamin Raich (Aut) 85 bodova.
Semafor (ž)
Rezultati subotnjeg slaloma: 1. Maria Riesch (Nje) 1:48.71, 2. Lindsey Vonn (SAD) 0.08, 3. Tanja Poutiainen (Fin) 1.16, 4. Susanne Riesch (Nje) 1.33, 5. Michaela Kirchgasser (Aut) 1.61, 6. Marlies Schild (Aut) 1.64, 7. Katharina Duerr (Nje) 1.68, 8. Šarka Zahrobska (Češ) 1.98, 9. Fanny Chmelar (Nje) 2.44, 10. Ana Jelušić (Hrv) 2.91, 25. Nika Fleiss 3.71 sekundi zaostatka.
Poredak u slalomu: 1. Maria Riesch (Nje) 100, 2. Lindsey Vonn (SAD) 80, 3. Tanja Poutiainen (Fin) 60, 4. Susanne Riesch (Nje) 50, 5. Michaela Kirchgasser (Aut) 45, 6. Marlies Schild (Aut) 40, 10. Ana Jelušić 26, 25. Nika Fleiss (Hrv) 6 bodova.
Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Tanja Poutiainen (Fin) 160, 2. Maria Riesch (Nje) 113, 3. Lindsey Vonn (SAD) 109, 4. Kathrin Zettel (Aut) 80, 5. Tina Maze (Slo) 72, 6. Denise Karbon (Ita) 60, 17. Ana Jelušić 26, 44. Nika Fleiss (Hrv) 6 bodova
 


 


Ivica u Svjetskom kupu


4.238 bodova
187 nastupa
29 postolja
9 pobjeda


 


Vratio se Bode


Bode Miller vratio se u Svjetski kup na stazi gdje je godinu dana ranije bio drugi. No, nije došao do bodova, izletio je u drugoj vožnji nakon 29. mjesta u prvom “laufu”. Koban je bio “sudar” s vratima, koja su Amerikanca pogodila u lice.