Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kreću projekti obnove ninske kulturne baštine

Autor: Branko Božić

15.11.2009. 23:00
Kreću projekti obnove ninske kulturne baštine


Od strane WYBN-a dobili smo zeleno svjetlo da u suradnji s njihovim uredom u Hrvatskoj žurno pripremimo dva naša kulturna projekta koje će oni financirati. Riječ je o projektu konsolidacije, konzervacije i rekonstrukcije obrambenih gradskih zidina te projektu obnove stare školske zgrade u povijesnoj jezgri Nina, kaže gradonačelnik Emil Ćurko
Ovih je dana izaslanstvo Grada Nina na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom sudjelovalo na regionalnoj investicijskoj konferenciji, koja je pod nazivom “Istra Invest 2009” održana u Poreču i to u prostorijama “Istarske sabornice”, te konferencijskoj dvorani tamošnjeg hotela “Palazzo”.
Istarski gost
Skup su pod pokroviteljstvom Istarske županije sa središnjim temama “Osnaživanje odnosa međurepubličke suradnje između Hrvatske i Austrije” te “Program očuvanja zajedničke kulturne i povijesne baštine”, zajedno organizirali WYBN – Mreže svjetske banke mladih, AEI – Agencija za europske integracije(Austrija), YESA – Europska agencija za sustave (Austrija), EHA – Europska zdravstvena organizacija (Austrija) te HUKON – Hrvatska udruga konzultanata.
Na konferenciji su nazočili svi gradonačelnici i načelnici Istarske županije, te kao poseban gost izvan Istarske županije ninski gradonačelnik Emil Ćurko.
Kako doznajemo od njega i stručne suradnice za kulturu Marijane Ramov, koja je također sudjelovala u radu konferencije, cilj ovog međunarodnog okupljanja imao je prvenstveno edukativni zadatak o načinu izrade i nominiranja projekata u svrhu investiranja u obnovu i očuvanje kulturne i povijesne baštine, gdje bi se ti isti projekti pod okriljem WYBN-a financirali iz europskih pretpristupnih fondova po principu odobrenja 85 posto bespovratnih sredstava iz fondova, uz participaciju nosioca projekta u iznosu od 15 posto. Istra je za sada jedina regija za čije je projekte WYBN zainteresirana, jer je do sada pokazala znatan iskorak u pripremi projektne dokumentacije i same izrade projekata te je austrijancima posebno zanimljiva zbog očuvanosti kulturne baštine iz vremena Austro-Ugarske vladavine na ovim našim prostorima.
Dokumentacija putuje u Beč
– Budući da odnedavno naš grad gaji prijateljske odnose s menadžerima i predstavnicima WYBN-mreže svjetske banke mladih u Beču, kao i to da su njihova svijest i saznanja o povijesnom, kulturnom, vjerskom i političkom značenju kao i važnost grada Nina kao “kolijevke Hrvatske državnosti” na visokom stupnju i mi smo pozvani na spomenuti skup. Za nas je svakako najvažnije da je naš boravak u Poreču urodio plodom. Naime, od strane WYBN-a dobili smo zeleno svijetlo da u suradnji s njihovim uredom u Hrvatskoj žurno pripremimo dva naša kulturna projekta koje će oni financirati. Riječ je o projektu konsolidacije, konzervacije i rekonstrukcije obrambenih gradskih zidina te projektu obnove stare školske zgrade u povijesnoj jezgri Nina, koja će se kada bude obnovljena staviti u službu institucijama Grada Nina, kaže gradonačelnik Emil Ćurko, dodajući kako su se odmah po povratku iz Poreča dali poslu.
– Radeći u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Zadru i neposredno s konzervatoricom i višom savjetnicom za zaštitu spomenika kulture prof. Anastazijom Magaš, inače zaduženom za obnovu spomenika kulture u gradu Ninu, pripremili smo navedenu dokumentaciju. Nju šaljemo u Beč, s nadom da će s ovim prvim projektima grad Nin krenuti u obnovu svojih neprocjenjivo vrijednih spomenika kulture iz sredstava europskih pretpristupnih fondova, zaključuje gradonačelnik Ćurko.