Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Mjesto neodoljivih okusa, boja i mirisa – Vista Grill

Autor: Krešimir Bukvić

15.11.2009. 23:00
Mjesto neodoljivih okusa, boja i mirisa – Vista Grill

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako ste ljubitelj mesa pripremljenog na pravom grillu s drvenim ugljenom onda vam nema druge nego pravac Diklo. Tamo je prije 10-ak dana otvoren prvi gradski grill restoran, ugostiteljski objekt specijaliziran za jela s roštilja. Riječ je o Vista Grillu, vlasnika Tomislava Bakića, smještenom na Krešimirovoj obali 96, u prizemlju Vista bara, restoranu koji je Zadranima omogućio da po prihvatljivim cijenama pojedu dobar komad mesa. Naravno, i prije otvaranja Vista Grilla u Zadru bilo je moguće uživati u slasnom mesnom zalogaju, no ovaj nam je restoran približio jednu gastro koncepciju koja u zadnje vrijeme sve više i više osvaja Hrvatsku. Gastronomski trendovi u svijetu, a shodno tome i u Hrvatskoj, sve više istiskuju restorane širokog jelovnika. Ugostiteljski objekti se profiliraju, okreću određenoj kuhinji ili namirnicama, pružajući svojim gostima mogućnost jednoga rafiniranog užitka u objedu. Smanjenjem karte eliminiraju se ogromni hladnjaci i veliko skladištenje namirnica što, dakako utječe na finalni proizvod – servirano jelo. Svjestan toga, znajući kako se sve više i više gostiju odlučuje prije svega za dobar ćevap, pljeskavicu ili hamburger, željni ukusne i cijenom pristupačne usluge Tomislav se odlučio na ovaj korak. I nije pogriješio, jer Zadar je trebao restoran ovog tipa – ugostiteljski objekt bez iznenađenja, mjesto dobrih komada mesa, nabavljenih isključivo s ekološke farme, pod kontrolom HACCAP-a, pripremanih po provjerenoj recepturi, to isto možete probati u Beču i Frankfurtu od europskih gradova, te u drugim dijelovima regije. U Visti primjerice ćevap rade isključivo od junetine, kako to rade u Turskoj, odakle je ćevap i krenuo u osvajanje svijeta. To mu daje jednu posebnu aromu i mekoću, a ni kalorijski nije tako težak pa je lakše probavljiv. Meso se svježe melje neposredno prije pripreme jela, što u kombinaciji s drvenim ugljenom jelima u Visti daje jednu izvrsnu aromu u koju se imao prilike uvjeriti i potpisnik ovih redaka. Tomislav se potrudio pripremivši nam pomalo od svega, ne bi li nas uvjerio u opravdanost svoje tvrdnje da bolji grill u gradu nećemo naći. I nećemo, zaključak je svih toga dana okupljenih novinari i fotografi Zadarskog lista. Dada se još sjetimo da Vista Grill ima jedan od najljepših pogleda u gradu, a nije za zanemariti i nekoliko dobrih slastica, nije ni najmanje čudno štoje broj Tomislavovih gostiju iz dana u dan veći. Kaže nam da najbolje idu ćevapi s kajmakom, kombinacija koja je i proslavila ćevap, a koju su izgleda prepoznali i Zadrani.
 


Obilan ručak za malo novca


Ono što je važno spomenuti su obilni normativi. Količina mesa je jasno navedena na cjeniku pa možete biti sigurni što naručujete i što ćete dobiti za svoj novac. U ovo vrijeme krize Zadranima je najvažnije naći mjesto gdje se mogu dobro najesti za malo novca, a vlasnici su mislili i na taj dio ugostiteljske ponude. Tako su uvijek popularni ćevapi svega 29 kuna (300 g mesa), punjeni ćevap je 33 kune, punjena pljeskavica 31 kunu, a obična svega 26 kuna. Hamburger je 17 kuna, ražnjići 30 kuna, domaće kobasice 28 kuna, piletina 35 kuna i tako dalje, do najskupljeg jela u restoranu – bifteka u umaku od tartufa po cijeni od 90 kuna.