Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na zadarsku izložbu “doletjelo” 650 ptica

Autor:

15.11.2009. 23:00
Na zadarsku izložbu “doletjelo” 650 ptica

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Riječ je o natjecanju koje se svake godine održava u različitim gradovima, od Zadra do Dubrovnika. Nakon lanjskog susreta u Dubrovniku i pretprošlogodišnjeg u Sinju, ove godine natjecanje su ugostili članovi Udruge za uzgoj i zaštitu ptica “Zadar”, ostvarivši nove uspjehe
Od 12. do 15. studenoga Zadar je bio domaćin XIV. ornitološkog prvenstva Južnohrvatskog i Dalmatinskog ornitološkog saveza. Uz ornitokulturnu udrugu Zadar, na izložbi i natjecanju sudjelovala su društva iz Šibenika, Splita, Korčule, Sinja, Dubrovnika i Metkovića, te gosti iz Zagreba, a izloženo je bilo oko 650 ptica. Među njima našli su se kanarinci boje, kanarinci stasa i papige. Vidjeti su se mogle i egzotične ptice kao i fauna Europe, odnosno divlje zaštićene ptice.
Riječ je o natjecanju koje se svake godine održava u različitim gradovima, od Zadra do Dubrovnika. Nakon lanjskog susreta u Dubrovniku i pretprošlogodišnjeg u Sinju, ove godine natjecanje su ugostili članovi Udruge za uzgoj i zaštitu ptica “Zadar”, ostvarivši nove uspjehe. Prvo mjesto, kao najboljoj udruzi pripalo je upravo Zadru. Drugo mjesto udruzi iz Sinja, a treće dubrovačkoj. Prema odlukama šestero sudaca, od kojih su trojica međunardni suci, najuspješnijim izlagačima proglašeni su Enver Alidžanović, potom Zoran Bukarica, te Zdravko Jusup, također svi iz Zadra.
– Udruga za uzgoj i zaštitu ptica “Zadar” djeluje od 1975. godine. Članovi smo saveza ornitoloških udruga Dalmacije i južne Hrvatske, a uz promicanje i unaprjeđenje ornikultutre, bavimo se uzgojem i zaštitom ptica u prirodi, predstavio je rad Udruge predsjednik Hrvoje Batur, istaknuvši kako članovi redovito sudjeluju na svim ornitološkim natjecanjima, od onih manjih lokalnih, pa sve do svjetskih izložbi ptica. Gotovo 35 godina djelovanja Udruge izdvojio je kao važnu obljetnicu koja će se obilježiti iduće godine, a najveći uspjeh dosada ipak je prošlogodišnje osvajanje Državnoga prvenstva u Rijeci, gdje su proglašeni najboljim ornitolozima u RH.
– Zadnjih tri – četiri godine uvijek smo u vrhu po pitanju osvojenih mjesta, a ove godine spremamo se i na Državno prvenstvo u Osijeku, gdje ćemo pokušati obraniti prvo mjesto, kaže Batur, najavljujući pak, za iduću godinu, povodom obilježavanja spomenute obljetnice, i mogućnost organiziranja Državnoga prvenstva u Zadru. Za realizaciju takve manifestacije potrebno je pronaći odgovarajući prostor, a podršku za organizaciju već su dobili od dogradončelnika Grgurovića, na čemu se zahvaljuju.
Nakon proglašenja najuspješnijih, koje je obavljeno u petak, tijekom subote i nedjelje, izložba je u prostorima nekadašnje trgovine Gavrilović na Branimirovoj obali, bila otvorena za sve posjetitelje. Zanimanje je bilo veliko, a prema riječima organizatora, posebno oduševljena bila su djeca koja su otvorenje s nestrpljenjem dočekala.
 


Divlje zaštićene ptice


Uz ostale vrste, na izložbi su bile zastupljene i divlje zaštićene ptice, koje je zabranjeno nelegalno držati i izlagati. Prema riječima predsjednika zadarske ornitokulturne udruge Hrvoja Batura, Udruga je u suranji s Ministarstvom kulture legalizirala uzgoj divljih svojiti.
– Na taj način nastojimo divlje ptice zaštititi, odnosno to znači da onaj tko ih drži za to mora imati dozvolu, te smo tu kao Udruga napravili ogledni primjer, kaže Batur, naglašavajući i kako sve ptice koje sudjeluju na izložbi moraju biti zdrave, te proći kontrolu koja se vrši u Zagrebu.