Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Preko četiri desetljeća podstanarstva

Autor:

15.11.2009. 23:00
Preko četiri desetljeća podstanarstva


Grad ima 13.000 metara četvornih otkupljenog zemljišta kod osnovne škole, s južne strane sportske dvorane. Projekt je nominiran i na županijskoj listi smo šesti, ali je preduvjet gotova projektna dokumentacija. Županija ga je predložila kod dva ministarstva za sredstva iz fondova EU-e s iznosom od 11 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Fabijanić
Pag će u skoroj budućnosti imati novu zgradu Srednje škole Bartul Kašić. To je potvrđeno na nedavno održanom radnom sastanku župana Stipe Zrilića s paškim gradonačelnikom Antom Fabijanićem i suradnicima.
Župan je tada pohvalio Grad Pag koji je ustupio zemljište za izgradnju srednje škole.
– Sa zadovoljstvom će i Županija podržati izgradnju nove zgrade. Upravni odjel za školstvo Zadarske županije predložio je projekt izgradnje kod dva ministarstva i to Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvu regionalnog razvoja. U idućoj godini planiramo financirati projektnu dokumentaciju škole, rekao je župan Zrilić.
Gradonačelnik Fabijanić je istaknuo da Gradu podrška Županije i župana Zrilića jako puno znači.
– Grad ima 13.000 metara četvornih otkupljenog zemljišta kod osnovne škole, s južne strane sportske dvorane na kojem je riješena infrastruktura, dakle, voda i struja budući je ovog ljeta sagrađena nova trafostanica. Projekt je nominiran i na županijskoj listi smo šesti, ali je preduvjet kojeg moramo ispuniti gotova projektna dokumentacija. Projekt je od strane Županije predložen kod dva ministarstva za sredstva iz fondova EU-e s iznosom od 11 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Fabijanić te istaknuo dobru suradnju Grada sa ravnateljicama obiju škola. Naime, projekt izgradnje srednje škole u Pagu smatra se nužnim. Razlog tome je što je ta škola podstanar u zgradi Osnovne škole preko četiri desetljeća.
Srednja škola Bartula Kašića osnovana je 1966. godine kao područno odjeljenje Gimnazije Pavla Ritera Vitezovića – Senj, a 1974. godine odlukom Skupštine općine Pag postaje samostalna odgojno – obrazovna ustanova koja od svog osnutka djeluje u prostoru OŠ Jurja Dalmatinca. Nastava u srednjoj školi odvija se u dvije smjene za programe opće gimnazije, zatim za zanimanja kuhar i konobar u trogodišnjem trajanju te za učenje čipkarstva u jednogodišnjem trajanju. Školu pohađaju 104 učenika koji dolaze iz svih mjesta otoka Paga. U školi je zaposleno 20 djelatnika od čega je 16 profesora, te su u rad uključeni stručni pedagozi, knjižničar i četiri administrativno – tehnička radnika. Paška srednja škola raspolaže sa 420 metara četvornih iznajmljenog prostora na drugom katu OŠ Jurja Dalmatinca.
Izgradnjom nove zgrade srednje škole rad s učenicima bio bi znatno kvalitetniji, a grad Pag konačno bi imao srednju školu kakvu zaslužuje.