Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvi McDonald’s u sklopu TC Supernova

Autor:

15.11.2009. 23:00
Prvi McDonald’s u sklopu TC Supernova


Prvi McDonald’s restoran u Zadru trebao bi biti smješten u sklopu trgovačkog centra Supernova čije se otvorenje najavljuje za početak ljeta 2010. godine
Nakon dugotrajnih nagađanja Zadar će, prema svemu sudeći, u bliskoj budućnosti ipak na svojem teritoriju dobiti svoj prostor iz internacionalnog lanca restorana brze prehrane MCDonald’s. Za sada Zadar je jedini od većih gradova u Hrvatskoj koji nema McDonald’s restoran. Razlozi tomu su navodno dijelom neadekvatni poslovni prostori, ali i preskupa franšiza koja ide uz ovaj brend. U svakom slučaju iz Zagreba potvrđuju, MCDonald’s dolazi, no kada i gdje to za sada još nismo uspjeli doznati.
– Osobno ćemo vas informirati čim budemo imali konkretne informacije o otvaranju McDonald’s restorana u Zadru, a to će biti kada odaberemo lokaciju i potpišemo potrebne ugovore. Za sada vam jedino možemo potvrditi kako razmatramo tri moguće lokacije u Zadru što su nam zanimljive, ali se još nismo odlučili za konkretnu niti potpisali ugovor, pa stoga ne znamo gdje ćemo i točno kada otvoriti McDonald’s-ov restoran u vašem gradu. Čim zaključimo pregovore i potpišemo ugovore, bit će nam zadovoljstvo obavijestiti vas detaljnije o našim poslovnim planovima i konkretnom terminu planiranog otvorenja McDonald’s restorana u Zadru. Trenutačno smo fokusirani na preuređenje našeg restorana u Heinzelovoj ulici, poznatoj poslovnoj zoni u Zagrebu, gdje ćemo uskoro otvoriti i naš drugi McCafe u Hrvatskoj, istaknula je Deana Stipanović, djelatnica u McDonald’s-ovom odjelu za odnose s javnošću.
Ova informacija podigla je buru reakcija među zadarskim ugostiteljima, prvenstveno onima koji se bave brzom prehranom. Neki su protiv njega, a neki su za. Normalno, mlađa populacija podržava ovaj brend, dok stariji u problematiku ulaze malo dublje, razmišljajući na način kako će jedan takav restoran brze prehrane oduzeti dio profita zadarskim ugostiteljima.
Predstavnici McDonald’s-a prostor za svoj zadarski restoran brze prehrane navodno su tražili još od sredine 90-ih godina. Tada, međutim, nije pronađeno adekvatno rješenje jer se McDonald’s-u navodno nisu svidjeli gradski prostori koji su u tom trenutku bili slobodni i spremni za raspisivanje javnog natječaja. Na isti je način završila i priča oko prostora nekadašnje Standard konfekcije, ali i prostor na Obali Petra Krešimira koji je McDonald’s držao idealnim za svoj restoran brze prehrane. Bilo je nekakvih insinuacija da je McDonald’s trebao ući u prostor koji je nekad zauzimala Dalmatinska banka na Rivi, a gdje je danas osvanuo ekskluzivni bar Shine.
Iz neslužbenih izvora doznajemo kako bi prvi McDonald’s restoran u Zadru trebao bi biti smješten u sklopu trgovačkog centra Supernova čije se otvorenje najavljuje za početak ljeta 2010. godine.


Grgurović: S McDonald’som grad postaje internacionalniji


– Mi pozdravljamo njihov dolazak, ali nemamo veze s tim. Radi se o ustupanju franšize koja je dosta skupa i mislim da je to jedan od glavnih razloga zašto već do sada nismo imali njihov restoran u gradu. Naime, moram spomenuti da McDonald’s znači za turizam jednoga grada prilično mnogo. Pritom mislim na činjenicu da ako imate njihov restoran u gradu to znači na svjetskoj turističkoj pozornici jednu garanciju da je grad internacionalniji, dakle, tom gradu podiže ugled. Iako sam svjestan da bi protiv toga dolaska mogli prosvjedovati lokalni ugostitelji, isto tako znam da nitko ne može zaustaviti razvoj. Dolazak McDonald’s-a u grad je stvar privatnog poduzetništva, preuzimanja franšize, pregovora s McDonald’-som, a Grad načelno pozdravlja da se takvo nešto dogodi, ne zbog toga što oni donose zdravu i kvalitetnu hranu, već zbog toga što ime McDonald’s u lokalnoj sredini znači podizanje ugleda u turističkom smislu grada, koji tada govori kako se internacionalni kapital slio upravo tu, kaže Dražen Grgurović, dogradonačelnik Grada Zadra.