Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svećenik: Kalež su iz crkve ukrali sotonisti

Autor:

15.11.2009. 23:00
Svećenik: Kalež su iz crkve ukrali sotonisti

Foto: Boris KUPČAK



To su mogli napraviti samo sotonisti. Prošli tjedan je pokradena i crkva sv. Marije u Bibinjama, ali tamo je lopove zanimao samo novac, rekao nam je don Tomislav
Crkva Svih svetih na mjesnom groblju u Sukošanu bila je meta drskih lopova. Naime, nepoznati počinitelji su provalili na bočna vrata crkve te odnijeli kalež, svetohranište i glazbeno pojačalo. Župnik Tomislav Sikirić, kao i veliki dio vjernika, pretpostavlja kako je krađa djelo sotonista.
– Ovako nešto se nikada nije dogodilo, ukradeno je svetohranište, zajedno s kaležom i presvetim sakramentima. To su mogli napraviti samo sotonisti. Prošli tjedan je pokradena i crkva sv. Marije u Bibinjama, ali tamo je lopove zanimao samo novac, rekao nam je don Tomislav dodajući kako ovog lopova novac nije zanimao.


Razgovarali smo i s Markom Peićem koji je zvonar u Sukošanu već 15 godina. Zatekli smo ga u obilasku crkve Svih svetih, pokazao nam je kuda je lopov ušao i izašao, te objasnio što je sve ukradeno.
– Ovakvu krađu mogli su počiniti samo nekršćani. Novac nije uzet, ukradeni su svetohranište, dva kaleža i aparatura za razglas,a provaljen je dio gdje se skuplja milostinja u kojemu su bili jugo dinari. Lopov je u noći s petka na subotu provalio bočna vrata crkva, ukrao svetohranište u kojemu su se nalazili kalež i hostija, dok hostiju koja nije posvećena nisu dirali. Zatim su ušli u sakristiju u kojoj su ukrali još jedan kalež. Nakon što je uzeo plijen, lopov je izašao kroz prozor, govori nam Peić pokazujući nam mjesto na kojemu je stajalo svetohranište veličine 30×30 cm i visine oko 40 cm.
Upitali smo ga i je li ikada prije bilo problema na groblju te sumnja li i on da je krađa djelo sotonista.
– Prošle godine našli smo na otvoren grob, a nailazili smo na okrenute križeve. Nekoliko puta je bilo i vikanja na groblju, rekao nam je Peić.


Protiv nepoznatog počinitelja podignuta je kaznena prijava, a procijenjena je materijalna šteta u iznosu od 32 000 kuna.




 HOSTIJA I KALEŽ POTREBNI ZA “CRNE MISE”


Iz crkve Svih svetih u Sukošanu ukradeno je svetohranište u kojemu su se nalazile posvećene hostije, kao i dva kaleža. Krađa je odmah probudila sumnju na sotoniste, kojima su hostije i kalež potrebni za održavanje crnih misa. Crna misa predstavlja parodiju kršćanske mise pri čemu se križ okreće naopako, molitve izgovaraju unazad, izvode se žrtvovanja, umjesto svetog vina u kaležu je krv žrtvovane osobe, životinje ili mokraća, a navodno se izvode i ritualne orgije u kojima se u ženin spolni organ ili analni otvor prije samog seksualnog čina stavlja hostija.