Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bernarda Žigun ponovno vodi “Kuntradu”

15.11.2010. 23:00
Bernarda Žigun ponovno vodi “Kuntradu”


Težimo unutar KUD-a oformiti prvo mušku klapu, a u dogledno vrijeme i žensku jer za to imamo zainteresiranih, a i kapaciteta jer je poznato od pamtivijeka da se u Zatonu dobro i lijepo pjevalo. Planova imamo pregršt i vjerujem kako ćemo ih ostvariti uz pomoć mještana, Grada Nina i vodstva TZ-a Zaton, kazala Žigun


Bernarda Žigun ostat će na čelu zatonskog Kulturno-umjetničkog društva “Kuntrada” i u iduće dvije godine. Odlučeno je to velikom većinom glasova na izbornoj skupštini održanoj u obnovljenoj i restauriranoj mjesnoj “Komunskoj kući”. Skupštini je pored članova KUD-a te mještana nazočila i aktivno u njezinu radu sudjelovala, direktorica zatonskog Ureda turističke zajednice Dalija Pavlović.
Za tajnika je imenovan Valter Peroš, a na mjesto blagajnice izabrana je Marija Peša. Pored predsjednice Žigun i tajnika Peroša u Izvršni odbor izabrana je još i Daliborka Peroš.
Zatonsko Kulturno-umjetničko društvo “Kuntrada” osnovano je prije četiri godine i postalo je svojim radom i njegovanjem starih izvornih običaja prepoznatljiv brend ovog turističkog mjesta. Trenutačno okuplja 40-ak članova od čega njih 15 djeluje u dramskoj te još toliko njih u folklornoj sekciji.
Na čelu dramske sekcije nalazi se Umbert Peša, dok pjevače vodi Vesna Matešić. Društvo se uglavnom financira sredstvima iz proračuna Grada Nina te iz blagajne zatonske Turističke zajednice.
Zahvaljujući na ponovno ukazanom povjerenju stara-nova predsjednica Bernarda Žigun govoreći o budućim pravcima djelovanja društva najavila je da će se u organizaciji KUD-a “Kuntrada” do kraja ove kao i tijekom iduće 2011. godine na području Zatona upriličiti brojne manifestacije kulturnog, pučkog, glazbenog i vjerskog sadržaja te da će se uz postojeće aktivnosti posebna pozornost usmjeriti na primanje mladih članova u redove društva.
– Ako budemo u prilici, nastupit ćemo u Ninu i Zadru kao i u Viru i Vrsima što smo sa zadovoljstvom činili u proteklom razdoblju. Mi također težimo da unutar KUD-a oformimo prvo mušku klapu, a u dogledno vrijeme i žensku jer za to imamo zainteresiranih, a i kapaciteta jer je poznato od pamtivijeka da se u Zatonu dobro i lijepo pjevalo. Planova imamo pregršt i vjerujem da ćemo ih zajedničkim snagama ostvariti i to, naravno, uz pomoć naših mještana te Grada Nina i vodstva TZ-a Zaton kojima ovom prigodom za sve do sada učinjeno zahvaljujem, istaknula je predsjednica Žigun.
Na kraju skupštinari su najavili da će se angažirati u organizaciji predstavljanja knjige pod nazivom “Zatonska povijest” autora Tomislava Marijana Bilosnića. Knjiga je, kako se čulo, među Zatonjanima i njihovim brojnim iseljenicima već pobudila velik interes, a njezino je predstavljanje najavljeno u Zatonu do konca studenog.