Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Državna odvjetništva zanima revizija i prodaja terena na Višnjiku

15.11.2010. 23:00
Državna odvjetništva zanima revizija i prodaja terena na Višnjiku


Policija provodi izvid nad nalazom državne revizije o poslovanju Grada Zadra u 2008. godini, po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva, prodaji dijela zemljišta na Višnjiku, prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva, te nad poslovima oglašavanja samoinicijativno


Policija vrši izvide nad poslovanjem Grada Zadra. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić je upoznat da su zatraženi dokumenti državne revizije, odnosno njezin nalaz o poslovanju Grada u 2008. godini. Također, i da su iz policije zatražili uvid u dokumente vezane za prodaju zemljišta na Višnjiku oko kojeg je bilo mnoštvo napisa u medijima posljednjih dana. Riječ je o 13.000 četvornih metara koje je kupio Jadran Invest, na kojima je odavno izgradio i prodao stanove, uvelike useljene, a trakavica se vuče još od TŠC-a, samodoprinosa i osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Konačno, kao treće, spominje se izvid i nad poslovima oglašavanja od strane Grada Zadra, što nam u gradskoj upravi od strane gradonačelnika Vrančića, odnosno Borisa Artića i Ivane Dadić nije potvrđeno.
PU i Državno odvjetništvo
– Točno je da provodimo izvide. Prvi se odnosi na nalaz revizije o poslovanju Grada Zadra, a obavlja se po nalogu Općinskog državnog odvjetništva. Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva provodi se izvid u svezi prodaje zemljišta od strane grada, te u svezi oglašavanja, kazala nam je Sandra Poljak-Jurinčić u PU Zadar. Više od toga, kao i na kakvo se zemljište i sl. odnose izvidi nismo doznali.
 – Riječ je o izvidima što znači da će se na osnovi uvida u dokumente, odnosno drugih radnji ocijeniti ima li osnove, odnosno sumnji u kazneno djelo, kada se odlučuje o mogućem provođenju istrage. Ovo nije istraga, kazala nam je Poljak-Jurinčić.
Ivana Galovića, županijskog državnog odvjetnika upitali smo kakve je izvide ovo odvjetništvo zatražili na što nam je kazao:
– Zatražen je izvid nad prodajom zemljišta na predjelu Višnjika.
Na pitanje o izvidu oko poslova oglašavanja kazao nam je da Odvjetništvo nema takvo traženje.
Sanda Poljak-Jurinčić povratno nam je kazala da je taj izvid inicijativa policije bez traženja odvjetništva.
Nalaz Revizije
Nalaz Državne revizije nedavno je bio i na Gradskom vijeću i dostavljen je svim medijima. Riječ je o obimnom materijalu, s više od 50 stranica, koje je teško i nepotrebno u cijelosti prenositi i prepričavati. U zaključnom mišljenju revizije stoji:
Sljedeći postupci i učinci utjecali su na mišljenje revizije (napominjemo da je izraženo uvjetno mišljenje) te se nabrajaju. Prva je primjedba da su krajem 2008. godine iskazana dospjela potraživanja s kamatama u iznosu od 123.079.476 kuna, ali da osim opomena zbog neplaćenih gradskih poreza, zakupnina, najamnina, komunalnog doprinosa, spomeničke rente i naknade za priključak vode u iznosu od 15.727.000 kuna nikakve druge mjere potraživanja nisu poduzimane.
Dakle, ispalo bi da Grad nije poduzeo mjere za naplatu više od 108 milijuna kuna?!
Navodi se, također da su stanovi u vlasništvu Grada dani u najam prodavani najmoprimcima, ali bez odluka kojim bi se po tržišnim cijenama utvrdila načela i kriteriji kojima bi svi zainteresirani građani bili ravnopravni. Revizija je bila i mišljenja da je za 134.574 kune troška za organizaciju rada Kluba Zadrana u Zagrebu, s obzirom da se odvijaju kontinuirano, a ne povremeno, trebalo zaključiti ugovor o radu, a ne ugovoru o djelu. Na kraju je i primjedba da je ugovor o poslu od 3,3 milijuna na nadzoru roh bau uređenja dvorane, pristupa i okoliša i unutarnje uređenje prostora trebao ugovoriti Grad, a ne izvoditelj radova.
Višnjik i oglašavanje
Pitanja izvida oko prodaje terena na Višnjiku i oglašavanja u većoj su mjeri rezultat medijskih napisa, a ne nalaza državnih tijela odnosno političkih rasprava na Gradskom vijeću. Velika se bura u medijima digla oko procesa koji inače traje pred sudom, a riječ je prodaji dijela zemljišta na predjelu Višnjik. Naime, nakon što se grad Zadar tužeći nekadašnje vlasnike upisao kao vlasnik i prodao dotičnu zemlju, pedesetak Zadrana žalilo se i tražilo ponavljanje postupka, jer na ročištu nisu bili niti su imali priliku braniti vlasništvo.
Izvid u svezi oglašavanja, također je rezultat medijskih napisa, više u formi hajke izvjesnog novokomponiranog portala usmjerene u frustriranim napadima i na ovu novinsku kuću. U djelomično malignim napisima, medij koji bi osam dana poslije nastanka želio imati oglase koji se objavljuju na radijskim postajama i dnevnim novinama s tradicijom, za sad je osim zakonitosti izmaknuo i zdravom razumu. Naime, Zadarski list kroz niz godina objavljuje i oglase Grada Zadra, kao i drugih institucija, tvrtki i pojedinaca lokalne, regionalne i nacionalne razine kada oni za tim imaju potrebu, kao što čine svi mediji u zemlji i svijetu. Koliko je Zadarski list, ili bilo tko drugi tijekom pet ili deset godina objavio oglasa pojedinih institucija poslovna je tajna i nelegalno pitanje na koje nitko nije dužan dati odgovor. Za razliku od mogućnosti javnog pitanja koliko neka institucija troši na javno oglašavanje i na kakav način, ali za ukupnost tog posla i sve medije. No to je već rasprava o odgoju i civiliziranosti.