Grad u novom natječaju ipak povisio cijene prostora na Poluotoku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Cijena najma po metru četvornom sada je 35 eura

Grad Zadar raspisao je danas novi natječaj za davanje u zakup gradske poslovne prostore, među kojima je i onaj na Narodnom trgu koji je na posljednjem javnom natječaju postigao rekordnu cijenu od 83 eura po četvornom metru. Ipak, tvrtka koja je izlicitirala tu cijenu odustala je od najma te taj prostor, zajedno s još devet prostora u vlasništvu Grada, od danas opet traži nove zakupce.

Na natječaju je pet prostora manje kvadrature i niže početne cijene, koji su namijenjeni skladištima i garažama, te četiri prostora koji su namijenjeni za komercijalne svrhe. Među ova četiri prostora opet se našao onaj na Narodnom trgu, kojem je početna cijena najma porasla sa 30 na 35 eura po četvornom metru te je narasla i cijena jamčevine sa 46.000 na 54.000 kuna. Ovaj prostor veličine 40 četvornim metara namijenjen je trgovini odjećom, trgovini obućom i proizvodima od kože, trgovini na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima. Osim ovog prostora na natječaju se nudi još jedan poslovni prostor na Poluotoku koji je namijenjen komercijalnoj djelatnosti, a koji su nalazi u Ulici Frederica Grisogona. U ovom se prostoru, veličine 39 četvornih metara, može otvoriti frizerski salon ili salon za uljepšavanje, trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama ili ured. Osim na Poluotoku Grad iznajmljuje i dva prostora na Relji i to jedan u Ulici Ljudevita Posavskog, a drugi u Zrinsko-frankopanskoj. Ovi prostori imaju široku ponudu namjene, a početna cijena najma im iznosi 7, odnosno 8 eura po četvornom metru.

Svi ponuditelji moraju prilikom javljanja na natječaj dati jamčevinu, koja je različita za svaki prostor i iznose od 700 kuna za skladište do 54.000 kuna za prostor na Narodnom trgu. Ponuditeljima koji nisu izabrani jamčevina se vraća, a jamčevina čija ponuda bude prihvaćena će se zadržati i obračunati u zakupninu. I ovoga puta za najam prostora na Narodnom trgu najpovoljniji ponuditelj, prije sklapanja Ugovora o zakupu, dužan je dostaviti kao osiguranje plaćanja bezuvjetnu bankarsku garanciju plativu na prvi poziv u iznosu zaduženja za zakup za ugovoreno razdoblje, ili platiti unaprijed zakupninu za ugovoreno razdoblje. Ako se to ne ispuni, Grad će smatrati da je odustao od poslovnog prostora.

Izgleda da je vrtoglava cijena, koju je prostor na Narodnom trgu postigao na prošlom natječaju, potaknula gradsku vlast na podizanje letvice, odnosno početne cijene tog prostora. Prošli se put na natječaj za najam tog prostora javilo osam ponuditelja, a sad će se pokazati koliko ih može pratiti trend rasta cijena i tko može i koliko ponuditi.

Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika nam je rekao da smatra da je početna cijena od 35 eura po četvornom metru previsoka s obzirom na sadašnju situaciju.

 - Mislim da je ovo previsoka cijena jer se trgovine zatvaraju, Poluotok je prazan i cijela situacija je nepovoljna, zaključio je Malta.

Javno otvaranje ponuda zakazano je 30. studenoga u 13 sati u Velikoj vijećnici Gradskog poglavarstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Satruncica Buco
Šetam Poluotokom, prazno, mrtvo, a oni brojevi na tim famoznim poslovnim prostorima podsjećaju nekako na križeve koje je bio stavio onaj anđel u Bibliji...lista za odstrel. Nije čudno, ovo je pljačkaška država