Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blokirani računi, isključena struja i upitne plaće radnicima

15.11.2011. 23:00
Blokirani računi, isključena struja i upitne plaće radnicima


Problem sa strujom postoji već godinama i sada su nam je isključili u jednom dijelu zbog neplaćenog računa vezanog uz pumpu za vodu. Kako ne bi došlo do toga da se građanima isključi voda, nama je isključena struja, kaže Bolta


Trgovačkom društvu Komunalno iz Gračaca djelatnici HEP-a jučer su zbog dugovanja od oko milijun kuna isključili struju, a financijska situacija je toliko loša da su plaće radnicima upitne ako ne stigne neka intervencija Vlade. Komunalno je pod ingerencijom Općine Gračac, koja je i osnivač, a nedavno im je stigla i ovrha od Porezne uprave zbog neplaćanja doprinosa radnicima. Kako je došlo do ove situacije i nazire li se bolje razdoblje, upitali smo Nikolu Boltu, direktora navedenog trgovačkog društva i nekadašnjeg načelnika Općine Gračac.
Bolta: Dug sami ne možemo riješiti
– Problem sa strujom postoji već godinama i sada su nam je isključili u jednom dijelu zbog neplaćenog računa vezanog uz pumpu za vodu. Kako ne bi došlo do toga da se građanima isključi voda, nama je isključena struja u upravnoj zgradi, isključena je telemetrija i dio na stočnoj pijaci. Tim potezom nanesena nam je golema šteta, a iznos duga koji je oko milijun kuna mi ne možemo riješiti bez intervencije Vlade ili velikog poskupljenja vode, kaže Bolta, dodajući kako je u nekoliko slučajeva poput ovoga, kao u Donjem Lapcu, intervenirala Vlada i ministarstva koji su pokrila dugove.
Neslužbeno smo saznali i da radnicima nisu uplaćivani doprinosi, zbog čega je na račun Komunalnog stigla ovrha, a navodno su i plaće upitne te je gotovo sigurno da će, ako ih bude, dosta kasniti.
– To je problem o kojemu treba raspraviti. Mi smo redovno isplaćivali plaću našim radnicima, iako mnoge firme u Hrvatskoj to ne rade. Dok se ova teška financijska situacija ne sredi, ne znamo kako će biti. Ovrhama su nam skinuti novci s računa, a samo 55 do 65 posto ljudi plaća vodu. Jedinica lokalne samouprave nije davala novac i zbog toga smo blokirani ovrhom. Plaće radnicima bi trebale biti, iako će malo kasniti, rekao nam je Bolta, dodajući kako se nada da će situacija biti riješena u sljedećih petnaestak dana.
Đekić: Dogovaramo rješavanje problema
Goran Đekić, načelnik Općine Gračac kazao je da problemi s trgovačkim društvom Komunalno d.o.o. Gračac sežu u vrijeme od prije deset godina, a intenzivirali su se posljednjih mjeseci u skladu s općim uvjetima gospodarske krize i kod tvrtki u okruženju i u cijeloj državi.
– Komunalna tvrtka započela je pojedine projekte vezane uz odvodnju i vodovode za koje su sredstva trebala biti osigurana u državnom proračunu, što najvećim djelom nije poštovano. Komunalno d.o.o. Gračac dio obveza platilo je svojim sredstvima, umjesto plaćanja redovitih zakonskih obveza i troškova, kao što je trošak za električnu energiju. Sredstva i dalje pokušavamo ishoditi, o čemu pregovaramo s pojedinim ministarstvima, iako je u vrijeme parlamentarnih izbora rad Vlade tehnički, no nadamo se da će u skoro vrijeme to biti riješeno, kazao je Đekić, dodajući da ne vidi u čemu bi bila krivnja za takvo stanje Općine Gračac, jer Općina Gračac podmiruje račune za komunalne djelatnosti što se može vidjeti u Proračunu Općine Gračac.
Na kraju je rekao i da prema saznanjima veliki dio nenaplaćenih potraživanja komunalne tvrtke, koja bi itekako popravila financijsku situaciju, čine dugovanja korisnika komunalnih usluga za potrošenu vodu i odvoz otpada.
– Nadam se da ćemo u skoro vrijeme svi zajedničkim snagama uspjeti pomoći izlasku iz ove situacije, podmirenju dugovanja pa tako i plaća radnicima, rekao je Đekić.
Hoće li situacija biti riješena do izbora najviše ipak brine radnike, kojima će ionako male plaće, po svemu sudeći, kasniti.