Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izvorno hrvatski brend

15.11.2011. 23:00
Izvorno hrvatski brend


Na konferenciji za novinare održanoj jučer u Ministarstvu kulture RH najavljena je ovogodišnja Noć kazališta koja će se održati u subotu, 19. studenoga. To je manifestacija koja kroz različite programe i događanja svim zainteresiranima nastoji približiti čarobni svijet kazališta, a počela je kao projekt Dječjeg kazališta Dubrava. Ove se godine Noć kazališta organizira u sedam zemalja, Austriji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.
Čak 70 institucija, 119 predstava i četrdesetak popratnih programa te 27 gradova, od Belog Manastira i Dubrovnika do Pule, Sinja i Zagreba čine hrvatski dio programa. Osim predstava, tijekom te noći organizirat će se obilasci kazališta, razgovori s glumcima, degustacije, izložbe i koncerti.
Najavljujući Noć kazališta je ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan podsjetio na to kako je publika od samih početaka prije četiri godine dobro prihvatila taj ‘izvorno hrvatski brend’. Upravo zato se manifestacija, uz potporu Ministarstva i kao kvalitetan proizvod, uskoro proširila na ostale gradove u Hrvatskoj i izvan nje. Šestan je ustvrdio kako je sada povoljno vrijeme za kazališta, a to, istaknuo je, potvrđuju i statistički podaci prema kojima ima sve više posjetitelja, a bilježi se i više od 52 posto domaćih autora na hrvatskim kazališnim repertoarima.
Još se ne zna hoće li se ulaznice za predstave u Noći kazališta naplaćivati po manjoj ili uobičajenoj cijeni, ili će ulaz biti besplatan,jer to ovisi o svakom pojedinom kazalištu. Koordinator te manifestacije Leo Vukelić kao jedan od dobrih modela ističe austrijski “plati ako želiš”: posjetitelji tamo plaćaju onoliko koliko misle da svaka odgledana predstava vrijedi.
U austrijskoj Noći kazališta sudjelovat će 46 kazališnih produkcija u šest gradova, u BiH će biti četrdesetak predstava u 18 gradova, u Slovačkoj njih gotovo šezdeset u devet gradova, u Sloveniji desetak u pet gradova, a u Srbiji i Crnoj Gori program još nije dovršen. Detaljan program, koji će se redovito ažurirati, nalazi se na stranici www.noc-kazalista.com.
Noć kazališta ponudit će niz već poznatih predstava, ali se program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjenu predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanje i uprizorenje tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta.
Kao jedan od ciljeva jednodnevne manifestacije, koja se održava istovremeno u brojnim europskim gradovima svake treće subote u studenom, ističe se želja da se tog dana na trenutak sruši iluzija kazališta te prodube veze između publike i izvođača, odnosno kazališta.
Ujedno se, u sklopu projekta Mjesec fotografije, održava i međunarodno fotografsko natjecanje kojemu je zadana tema Noć kazališta, a zainteresirani mogu poslati fotografije do 21. studenog.