Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Ljutiti Podgradinjani demonstrativno napustili skup

15.11.2011. 23:00
Ljutiti Podgradinjani demonstrativno napustili skup


Zašto ste nam dali materijale da napravimo prijedlog Plana, kada naše prijedloge ne uvažavate. Mi tu više nemamo što, zaključio je žustro Božidar Nekić i pozvao svoje sumještane da napuste javno izlaganje


Tri predstavnika Podgradine, među kojima su bili Zoran Nekić, predsjednik MO Podgradina i Božidar Nekić, vijećnik Općine Posedarje, demonstrativno su otišli s javnog izlaganja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Posedarje održanog jučer u u prostorima Osnovne škole Posedarje.
Do problema je došlo nakon što je Božidar Nekić dipl. ing. arh. Stipu Brčića iz tvrtke za arhitekturu i prostorno planiranje “Block-projekt”, koja je izradila izmjene i dopune PP-a, upitao jesu li prilikom izmjena PP-a uvažene primjedbe mještana Podgradine. Brčić je odgovorio da je u predloženim izmjenama i dopunama Prostornog plana ucrtano sve što su mještani Podgradine tražili, osim turističkih zona.
Tko je vidio plakate?
– Nama bi najlakše bilo da smo odmah ucrtali i turističke zone, ali ne možemo prije nego Županija donese izmjene i dopune svog Prostornog plana. Kada se to dogodi, tražite tzv. točkaste izmjene Plana i te zone će se uskladiti sa Županijskim PP-om, savjetovao je ing. Brčić.
No, njegov odgovor nije zadovoljio predstavnike Podgradine koji su negodovali i zbog toga što nisu bili obaviješteni da je u tijeku javni uvid izmjena i dopuna Prostornog plana.
Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Posedarje Žarko Zurak, koji je javnom izlaganju nazočio uime Općine, rekao je da su u Podgradini, kao i po ostalim mjestima na oglasnim pločama i stupovima polijepljene obavijesti o uvidu.
– Zorane, jesi li ti vidio plakate, pitao je Božidar svog prezimenjaka Zorana koji je na njegovo pitanje niječno odgovorio. Na to je Božidar uzviknuo:
– Vidite kako nas lažu!
Atmosfera se dodatno užarila kada je Zoran Nekić rekao da su i zadnje izmjene i dopune PP-a uređenja općine Posedarje, koje su donesene prije četiri godine, bile nelegalne jer su donesene bez znanja mještana Podgradine.
– Tu je samo jedan od četiri aktera tih radnji. Nedostaju još Rade Matković, Šime Žuža i Ivica Juričević, rekao je Nekić koji je kao tog jednog nazočnog „aktera” prozvao Žarka Zurka.
– Kažete da smo krivotvorili Plan! Molim da se to unese u zapisnik, pomalo iznervirano je reagirao Žarko Zurak.
Nisu im uvažili prijedloge
– Zašto ste nam dali materijale da napravimo prijedlog Plana, kada naše prijedloge ne uvažavate. Mi tu više nemamo što, zaključio je žustro Božidar Nekić i pozvao svoje sumještane da napuste javno izlaganje.
Koji su pravi razlozi i pozadina ovakvih, realno gledajući, ipak pretjeranih reakcija, nije potpuno jasno. No, nakon odlaska trojice Pogradinjana javno izlaganje nastavljeno je mirnijim tijekom.
Kako je u svom izlaganju rekao ing. Stipe Brčić najvažnije promjene predložene izmjenama i dopunama Prostornog plana općine Posedarje odnose se na ucrtavanje granica dvaju naselja kojih nije bilo u prethodnom planu, a riječ je o Grguricama i o Ždrilu.
– Što se tiče širenja građevinskih područja došlo je do malog proširenja građevinskog područja u Slivnici. U ostalim naseljima to nije bilo moguće jer su ona unutar zaštitnog obalnog pojasa (ZOP-a). Neka su naselja obuhvaćena novim zonama izgrađenosti. No, sve u svemu, riječ je zapravo o liberalizaciji uvjeta za izgrađeni dio građevinskih područja, rekao je Brčić.
Od ostalih predloženih izmjena u prostoru treba spomenuti dvije nove zone za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te dva nova turistička punkta – jedan na rtu Trnovica u Vinjercu, a drugi uz akumulacijsko jezero na ulazu u općinu Posedarje sa zadarske strane.