Ljutiti Podgradinjani demonstrativno napustili skup

Slika korisnika admin
Autor: 
Ivan JAMIČIĆ
Javno izlaganje izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Posedarje

Tri predstavnika Podgradine, među kojima su bili Zoran Nekić, predsjednik MO Podgradina i Božidar Nekić, vijećnik Općine Posedarje, demonstrativno su otišli s javnog izlaganja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Posedarje održanog jučer u u prostorima Osnovne škole Posedarje.

Do problema je došlo nakon što je Božidar Nekić dipl. ing. arh. Stipu Brčića iz tvrtke za arhitekturu i prostorno planiranje "Block-projekt", koja je izradila izmjene i dopune PP-a, upitao jesu li prilikom izmjena PP-a uvažene primjedbe mještana Podgradine. Brčić je odgovorio da je u predloženim izmjenama i dopunama Prostornog plana ucrtano sve što su mještani Podgradine tražili, osim turističkih zona.

Tko je vidio plakate?

- Nama bi najlakše bilo da smo odmah ucrtali i turističke zone, ali ne možemo prije nego Županija donese izmjene i dopune svog Prostornog plana. Kada se to dogodi, tražite tzv. točkaste izmjene Plana i te zone će se uskladiti sa Županijskim PP-om, savjetovao je ing. Brčić.

No, njegov odgovor nije zadovoljio predstavnike Podgradine koji su negodovali i zbog toga što nisu bili obaviješteni da je u tijeku javni uvid izmjena i dopuna Prostornog plana.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Posedarje Žarko Zurak, koji je javnom izlaganju nazočio uime Općine, rekao je da su u Podgradini, kao i po ostalim mjestima na oglasnim pločama i stupovima polijepljene obavijesti o uvidu.

- Zorane, jesi li ti vidio plakate, pitao je Božidar svog prezimenjaka Zorana koji je na njegovo pitanje niječno odgovorio. Na to je Božidar uzviknuo:

- Vidite kako nas lažu!

Atmosfera se dodatno užarila kada je Zoran Nekić rekao da su i zadnje izmjene i dopune PP-a uređenja općine Posedarje, koje su donesene prije četiri godine, bile nelegalne jer su donesene bez znanja mještana Podgradine.

- Tu je samo jedan od četiri aktera tih radnji. Nedostaju još Rade Matković, Šime Žuža i Ivica Juričević, rekao je Nekić koji je kao tog jednog nazočnog „aktera" prozvao Žarka Zurka.

- Kažete da smo krivotvorili Plan! Molim da se to unese u zapisnik, pomalo iznervirano je reagirao Žarko Zurak.

Nisu im uvažili prijedloge

- Zašto ste nam dali materijale da napravimo prijedlog Plana, kada naše prijedloge ne uvažavate. Mi tu više nemamo što, zaključio je žustro Božidar Nekić i pozvao svoje sumještane da napuste javno izlaganje.

Koji su pravi razlozi i pozadina ovakvih, realno gledajući, ipak pretjeranih reakcija, nije potpuno jasno. No, nakon odlaska trojice Pogradinjana javno izlaganje nastavljeno je mirnijim tijekom.

Kako je u svom izlaganju rekao ing. Stipe Brčić najvažnije promjene predložene izmjenama i dopunama Prostornog plana općine Posedarje odnose se na ucrtavanje granica dvaju naselja kojih nije bilo u prethodnom planu, a riječ je o Grguricama i o Ždrilu.

- Što se tiče širenja građevinskih područja došlo je do malog proširenja građevinskog područja u Slivnici. U ostalim naseljima to nije bilo moguće jer su ona unutar zaštitnog obalnog pojasa (ZOP-a). Neka su naselja obuhvaćena novim zonama izgrađenosti. No, sve u svemu, riječ je zapravo o liberalizaciji uvjeta za izgrađeni dio građevinskih područja, rekao je Brčić.

Od ostalih predloženih izmjena u prostoru treba spomenuti dvije nove zone za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te dva nova turistička punkta - jedan na rtu Trnovica u Vinjercu, a drugi uz akumulacijsko jezero na ulazu u općinu Posedarje sa zadarske strane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno