Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najkvalitetnija knjiga u povijesti sportske publikacije zadarskog područja

15.11.2011. 23:00
Najkvalitetnija knjiga u povijesti sportske publikacije zadarskog područja


Ona nije samo knjiga o povijesti odbojke u Zadru i gravitirajućem području od prvih tragova 1929. godine pa do danas, nego je i riznica kvalitetnih podataka o ostalim sportovima u Zadru – rekao je Drago Marić, recenzent


– Mala je moja vjera – rekao je Nebojša Gunjević, autor knjige Lopta u letu: pogled na odbojkašku prošlost Grada Zadra i Zadarske županije, kada je vidio punu malu dvoranu, zapravo foaje Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Ni autor ni Odbojkaški savez Zadarske županije, organizator predstavljanja, nisu se nadali tolikom odazivu Zadrana. Povod jučerašnjem dolasku brojnih odbojkaških, kako bivših, tako i sadašnjih djelatnika te ostalih gostiju u HNK bilo je predstavljanje Gunjevićeve knjige koja je “izuzetno, vrhunsko ostvarenje na području sportske knjige pa i šire”, kako je to rekao Drago Marić, inače recenzent knjige, na predstavljanju.
– Riječ je o najkvalitetnijoj knjizi u povijesti sportske publikacije zadarskog područja. Ona nije samo knjiga o povijesti odbojke u Zadru i gravitirajućem području od prvih tragova 1929. godine pa do danas, nego je i riznica kvalitetnih podataka o ostalim sportovima u Zadru. Knjiga je i slika povijesnih, političkih, kulturnih i socijalnih prilika Zadra utkanih u priču o jednom sportu kroz njegovu tradiciju – dodao je Marić, inače i sam autor niza knjiga i multimedijskih projekata najvećim dijelom vezanim za zadarski sport.
Trideset godina čekanja
Dalibor Masnov, tajnik Odbojkaškog saveza Zadarske županije, koji je i vodio program predstavljanja knjige, rekao je kako se ideja o izdavanju knjige pojavila prije više od 30 godina.
– Međutim, prilike su bile takve da smo na realizaciju morali čekati toliko dugo. Konačno, na Upravnom odboru prije godinu i pol dana odlučili smo krenuti s pripremama za izdavanje knjiga u povodu 50 godina našeg Saveza i 75 godina od prvih tragova odbojke u Zadru. Nismo imali ideju o tome kako bi knjiga trebala izgledati i što bi trebala sadržavati. Sada možemo reći da smo ponosni na ono što smo dobili zahvaljujući velikom trudu Nebojše Gunjevića – naglasio je Masnov koji je i zahvalio trima glavnim sponzorima knjige: Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i Tankerskoj plovidbi.
Šime Ćurko, novinar Zadarskog lista, govoreći o knjizi podvukao je značaj fotografija, od kojih je najveći dio iz arhive Zadarskog lista.
– Zadarski list je na prvo spominjanje našeg suradnika Nebojše o mogućnosti izdavanja knjige za ovaj projekt spremno ponudio svoju arhivu, koja uključuje fotografije i tekstove. Premda se danas govori o krizi tiskanih medija njihov društvenih značaj je velik, što potvrđuje i ova knjiga u kojoj najveći dio informacija dolazi upravo iz novinskih tekstova. Da neke utakmice i događaji nisu bili zabilježeni u novinama, danas ih ne bi bilo ni u ovoj knjizi – izjavio je Ćurko.
Božje čudo
Nazočnima se obratio i autor knjige koji je u vrlo emotivnom govoru nabrojio niz osoba i institucija koje su mu pomogle u realizaciji ovog projekta.
– Ova je knjiga Božje čudo i na tome mu hvala. Pišući knjigu upoznao sam niz sjajnih i velikih ljudi koji su bili vezani za odbojku koja je mnogo godina u Zadarskoj županija bila ružno pače. Odbojka je sjajan sport koji nije sport grubosti budući da se u njemu poštuje prostor protivnika. Ukratko, dao sam sve od sebe da bismo ono što smo zamislili i realizirali – zaokružio je Gunjević svoja razmišljanja. Doprinos proslavi završetka velikog projekta za odbojku u Zadarskoj županiji dala je i klapa Kadena.


Više od 600 fotografija




Knjiga, čiji je izdavač Odbojkaški savez Zadarske županije, ima 264 stranice, od čega 150 stranica teksta i s više od 600 fotografija te faksimilima pisama i dopisa. U knjizi su 53 poglavlja s tri dodatna razgovora te sažeci na talijanskom i engleskom jeziku (prijevod Nikolina Gunjević), a uvršteno je 1.648 imena odbojkaša i odbojkašica koji su registrirani u Odbojkaškom savezu od 11. travnja 1977. do izdavanja knjige. Lekturu knjige potpisuje Damir Sikirić, grafičku pripremu Filip Mijić, a tisak Welltrade d.o.o. Na naslovnici je detalj iz odbojkaške igre, ulje na platnu Bojana Stranića, legende hrvatske odbojke. Naklada knjige je 600 primjeraka.