Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Socijalno uključivanje marginaliziranih skupina

15.11.2011. 23:00
Socijalno uključivanje marginaliziranih skupina


Uvijek govorimo o onome što ne mogu osobe s mentalnom retardacijom, zaboravljajući na ono što mogu. To moramo promijeniti, stavljajući u prvi plan njihove potencijale, što će doprinijeti njihovu samopouzdanju, ali i podići svijest društvene zajednice o osobama s mentalnom retardacijom, kaže Vatrov


Na završnoj konferenciji projekta “Work-out”, financiranog iz IV. komponente IPA programa “Razvoj ljudskih potencijala”, predstavljene su provedene aktivnosti na prvom zajedničkom projektu Bjelovarsko-bilogorske i Zadarske županije.
Zaboravljeni potencijali
Projekt “Work-out” kontinuirano se provodi posljednjih godinu dana u Bjelovarsko-bilogorskoj i Zadarskoj županiji s namjerom poboljšanja vještina osoba s mentalnom retardacijom. Sufinancirala ga je EU u sklopu IPA programa kroz darovnicu pod nazivom “Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina”. Glavni partner u Projektu je Bjelovarsko-bilogorska županija, a ostali partneri su Udruga Svjetlo iz Zadra, Udruga Bilogora iz Bjelovara te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Zadar. Suradnici su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Bjelovar, Zadarska županija i ZADRA – Razvojna agencija Zadarske županije.
Završna konferencija je održana u Domu županije, a nakon pozdravnih riječi zadarskog župana Stipe Zrilića i bjelovarsko-bilogorskog dožupana Krešimira Jelavića, Iva Vatrov, projekt menadžerica, prezentirala jednogodišnje rezultate projekta “Work-out”, vrijednog 93 tisuće eura. “Work-out” je, kako je istaknula Vatrov, namijenjen osobama s lakom i umjerenom mentalnom retardacijom.
– Uvijek govorimo o onome što ne mogu osobe s mentalnom retardacijom, zaboravljajući na ono što mogu. To moramo promijeniti, stavljajući u prvi plan njihove potencijale, što će doprinijeti njihovu samopouzdanju, ali i podići svijest društvene zajednice o osobama s mentalnom retardacijom, kaže Vatrov, dodajući da je unaprjeđenje života osoba s mentalnom retardacijom okosnica projekta “Work-out”.
Milijun želja i prepreka
U “Work-out” u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uključeno je 30, a u Zadarskoj županiji 15 osoba s mentalnom retardacijom. O Zadranima s mentalnom redardacijom, okupljenima u Udruzi “Svjetlo”, govorila je Lepa Filipi, jedna od osnivačica Udruge te majka djeteta s mentalnom retardacijom.
– Prije 30 godina saznala sam da imam dijete s mentalnom retardacijom. Imali smo milijune želja i isto toliko prepreka. No, upornim radom napravili smo stanovite pomake, napredovali smo, kaže Lepa Filipi, dodajući da se u Zadru s mentalnom retardiranim osobama mnogo radilo i prije projekta “Work-out”.
Kao primjer Filipi navodi prije tri godine potpisani ugovor s “Baumaxom o radnom angažmanu osoba s umjerenom mentalnom retardacijom. Zahvaljujući tome do sada je sedam osoba iz “Svjetla” izišlo na otvoreno tržište rada. Kod njih, ističe Lepa Filipi, vidljive su nezamislive promjene – puni su samopouzdanja, neustrašivi, izjednačeni s kolegama…
– Slična situacija je i s projektom ‘Work-out’ za koji smo prijavili 15 korisnika. Imamo četiri vrste radionica, kulinarsku, društvenu, kreativnu i informatičku. Uz rad i druženje korisnici se povezuju, zaljubljuju. Ti su ljudi sada doista sretni, kaže Lepa Filipi, dodajući da njihova sreća nije uvjetovana materijalnim stvarima, no roditelji priželjkuju bolje mjesto za svoju djecu, koje će, vjeruju, naći u centru “Mocire”.