Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U mimohodu sjećanja i na komemoraciji u Škabrnji

15.11.2011. 23:00
U mimohodu sjećanja i na komemoraciji u Škabrnji


U Vukovaru ćemo sudjelovati u mimohodu, a posjetit ćemo Trpinjsku cestu, Ovčaru, ratnu bolnicu te ćemo za sve žrtve položiti cvijeće i zapaliti svijeće, rekao je Davor Fabijanić, predsjednik UHDDR-a Paga


Oko četrdeset članova UHDDR-a Paga i građana u petak 18. studenog sudjelovat će na obilježavanju dvadesetogodišnjice pada Vukovara te će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na mjestima stradanja branitelja i civila. Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu u kojoj je poginulo oko 3.600 ljudi, a grad je razoren. No JNA i srpske paravojne formacije su nakon pada Vukovara počinile brojne zločine, osobito nad ranjenicima iz ratne bolnice. Pažani će otputovati u Vukovar 17. studenog, autobusom koji će u 23 sata krenuti sa starog trajektnog pristaništa.
– U Vukovaru ćemo sudjelovati u mimohodu, a posjetit ćemo Trpinjsku cestu, Ovčaru, ratnu bolnicu te ćemo za sve žrtve položiti cvijeće i zapaliti svijeće, rekao je Davor Fabijanić, predsjednik UHDDR-a Paga.
Neposredno pred odlazak u Vukovar, zapalit će se svijeće kod Doma kulture gdje su članovi Torcide Pag izradili grafit u spomen na žrtve Vukovara. Nakon Vukovara članovi UHDDR-a Paga posjetit će Ilok te će obići Slavoniju i Baranju, a na povratku u Pag zadržat će se u mjestu Stara Drenčina kod Siska gdje će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na mjesto pogibije branitelja iz Paga Evelina Maržića.
Izaslanstvo UHDDR-a Paga sudjelovat će i na obilježavanju dvadesetogodišnjice zločina u Škabrnji gdje će biti na komemoraciji te će žrtvama odati počast kod spomen-grobnice i kod Središnjeg križa na škabrnjskom groblju.