Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vjerujem u našu pobjedu

Autor: Roman Morović

29.01.2009. 23:00
Vjerujem u našu pobjedu

Foto: Zvonko KUCELIN



Vjerujem u moje suigrače i ne sumnjam u našu pobjedu. Svjesni smo da moramo pobjeđivati sve do kraja kako bismo ostvarili zacrtani cilj i siguran sam da to možemo i hoćemo napraviti – kazao je Ivanov


Pred košarkašima Zadra sutra stoji novo neugodno gostovanje na slovenskom tlu. Iskupljenje za poraz od Heliosa od prije dva tjedna, Zadrani će sada tražiti kod desetoplasirane momčadi regionalne lige (7-12) Krke. Imperativ pobjede, kao i mnogo puta do sada, nameće se i u Novom Mestu jer Zadar više nema prava na kiks. Svjesni su toga i trener i igrači, a isto tako svjesni su i činjenice da će za pobjedu protiv Krke trebati pružiti puno više od onoga što su pružili u utakmicama s Vojvodinom i Heliosom. Utakmica Eurokupa protiv Turk Telekoma za Zadrane je već prošlo svršeno vrijeme. Pozitivne stvari s te utakmice su borbenost u drugom poluvremenu i sjajna partija Dejana Ivanova, jedna od najboljih ove sezone (23 p, 16 sk, 3 as), a negativne…
– Odigrao sam zaista dobru utakmicu, ali to sve ništa ne znači kada smo izgubili. Dobra igra pojedinca pada u vodu ako momčad nije ostvarila pobjedu jer je to ono zbog čega svi igramo. U svakoj utakmici nam je cilj pobijediti, neovisno o imenu protivnika. U Turskoj to nismo uspjeli, nadam se da protiv Krke hoćemo i sada smo koncentrirani samo na tu utakmicu – kaže Ivanov.
Igrati treba od prve do posljednje minute
Zadar si protiv Krke neće smjeti dopustiti ono što je napravio protiv Turk Telekoma, a to je vrlo loš ulazak u utakmicu zbog kojega je kasnije bilo nemoguće dostići vodstvo domaćih. Istina je da se tursku momčad ne može uspoređivati s Krkom, no za igrače Denisa Pleslića ne smije biti razlike u protivniku. Sve moraju shvatiti jednako ozbiljno i svakoj utakmici moraju pristupiti maksimalno agresivno i koncentrirano.
– Problem je bio što smo katastrofalno ušli u utakmicu. Kasnije smo odigrali vrlo dobro, čak smo bili i bolji od Turk Telekoma, no nismo mogli dostići tu visoku razliku koju su oni u početku napravili. Svjesni smo da ćemo protiv Krke, a isto tako i na svim idućim gostovanjima, morati bitno kvalitetnije ući u utakmicu kako nam se ovakve stvari više ne bi događale.
Ono što će trener Pleslić morati napraviti (vjerojatno je već i napravio) jest to da uvidi gdje su to njegovi igrači najviše griješili u početku utakmice, te im na te greške ukazati i pokušati ih čim prije ispraviti. Jedna od tih grešaka zasigurno je manjak agresivnosti u obrani, ali i slobodna bacanja koja Zadranima ove sezone predstavljaju nemali problem.
– U prvoj četvrtini se dogodilo to da su oni pogađali otvorene šutove jer ih mi nismo dovoljno dobro čuvali. Teško je dati odgovor na pitanje zašto je to bilo tako. Kada bih ga znao onda bi to bilo rješenje svih naših problema. Znamo na čemu moramo najviše raditi i trudimo se iz utakmice u utakmicu da ispravimo greške koje radimo. Slobodna bacanja nisu odlučila utakmicu jer da smo pogodili sve opet bismo izgubili jedan razlike. Nisam gledao statistiku tako da ne mogu reći jesu li slobodna bacanja jedan od naših problema, ali znam da u prosjeku zabijamo najviše poena od svih, a to znači da u napadu igramo vrlo dobro – mišljenja je bugarski reprezentativac.
Opasna Krka
Što reći o Krki? To je momčad koja je praktički svoj prvi cilj ove sezone, izbjegavanje začelja, već ostvarila. Krka ima tri pobjede više od trojca na začelju (Zagreb, Helios, Vojvodina), te jednu više od Splita, te stoga može puno mirnije i bez nekog pretjeranog opterećenja pristupiti utakmicama kao što je ova sa Zadrom. Momčad predvodi američki razigravač Essington Shields, dok pod košem dominira centar Smiljan Pavič koji je uoči sezone bio u ozbiljnim kombinacijama za dolazak u Zadar. Upravo je spomenuti dvojac stvarao najviše problema Zadru u prvom dvoboju ovih momčadi ove sezone u kojemu je Zadar slavio s 90-79. U odnosu na taj susret momčad Ivana Sunare ojačana je za još jednog Amerikanca Jacka Paula Ingrama koji je prošle sezone igrao za Helios. Slučajno ili ne, Krka je od njegovog dolaska nanizala tri pobjede (Helios, Olimpija, Vojvodina) u četiri susreta, a poražena je jedino od Hemofarma i to nesretno sa samo pola koša razlike. Sve su to podaci koji Zadrane pozivaju na maksimalnu angažiranost i oprez u ovoj utakmici kako im se ne bi ponovila sudbina iz Novog Sada i Domžala.
– Očekuje nas nezgodno gostovanje u Novom Mestu protiv jedne dobre momčadi kao što je Krka, no siguran sam da ćemo pobijediti. Vjerujem u moje suigrače i ne sumnjam u našu pobjedu. Svjesni smo da moramo pobjeđivati sve do kraja kako bismo ostvarili zacrtani cilj i siguran sam da to možemo i hoćemo napraviti – zaključio je Ivanov.
 


 KRKA USPJEŠNO PREKO ZAGORJA




U 16. kolu slovenske UPC lige košarkaši Krke pobijedili su na gostovanju momčad Zagorja rezultatom 68-63 preokrenuvši pritom -6 na poluvremenu s tim da su u drugoj četvrtini zaostajali čak 11 poena (41-30). Najbolji kod pobjednika bili su Amerikanci Shields (17 p, 6 sk, 3 as) i Ingram (16 p, 10 sk), te Jure Balažić koji je uz 14 poena sakupio i 10 skokova. Trener Ivan Sunara niti u ovoj utakmici nije mogao računati na ozlijeđene Petrova i Marcelića, a upitan je i njihov nastup u subotu protiv Zadra. Krka je i dalje vodeća momčad UPC lige s omjerom 14-2 ispred trojca Zlatorog, Helios i Geoplin Slovan koji imaju omjer 12-4.