Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ministar obrane ide po oslobođene generale u Haag

Autor: Hina (H)

15.11.2012. 23:00
Ministar obrane ide po oslobođene generale u Haag

Foto: PIXSELL



Ministar obrane Ante Kotromanović otišao je u Haag po dvojicu oslobođenih hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, potvrdilo je Ministarstvo obrane nakon izricanja presude žalbenog vijeća Haškog suda.
U službenom vladinom zrakoplovu uz ministra Kotromanovića su i supruga te sin generala Gotovine.
Svi zajedno bi se tijekom dana trebali vratiti u Zagreb, a točno vrijeme povratka Ministartsvo obrane objavit će naknadno.
Aktualni ministar obrane u vojno-redarstvenoj akciji Oluja bio je suborac generala Gotovine, a u više je medijskih istupa otvoreno tvrdio ga ratni zapovjednik 4. gardijske brigade nije odgovaran za zločine koji su mu se haškom optužnicom stavljali na teret.
Po riječima jednog od Markačevih branitelja, odvjetnika Gorana Mikuličića, oslobođeni generali su nakon izricanja presude vraćeni u pritvor u Scheveningenu, gdje se trebaju razdužiti, nakon čega će biti pušteni. Ta bi procedura, dodao je u izjavi za HTV, trebala bi potrajati tri do četiri sata, što znači da bi na slobodi mogli biti oko 14 sati.
U postupku protiv generala Gotovine i Markača Žalbeno vijeće Haškog suda jutros je poništilo osudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine.
Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas da se, nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, osjeća jednako kao i 1995., kada je Hrvatska oslobođena.
“Osjećam se isto kao i 1995. Čitavo vrijeme sam tvrdio da je Gotovina nevin, iako se to neki nisu usuđivali reći. Uporno sam to ponavljao, jer sam znao što smo radili, a radili smo čisti vojnički posao. Sad napokon za to imamo i papir iz Haaga”, rekao je Kotromanović novinarima na Markovom trgu.
Kotromanović će, zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem, danas otići u Haag Vladinim zrakoplovom koji će oslobođene generale i članove njihovih obitelji vratiti u Hrvatsku.
General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je danas sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.
Prvostupanjskom presudom generali Gotovina i Markač dobili su 24 odnosno 18 godina zatvora.