Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mišetić: Sudac Alphons Orie treba dati ostavku; Meron opravdao reputaciju

Autor: Hina (H)

15.11.2012. 23:00
Mišetić: Sudac Alphons Orie treba dati ostavku; Meron opravdao reputaciju


Sudac Alphons Orie, koji je donio prvostupanjsku presudu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača i kojemu su sve dosadašnje presude djelomično ili u potpunosti odbčane, trebao bi poduzeti ozbiljan korak i dati ostavku na položaj suca u Haškom sudu, izjavio je u petak u Den Haagu Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.
“To je već druga presuda suca Oriea koja je u potpunosti odbačena, a i ostale su mu djelomično poništene i stoga bi trebao razmisliti o ostavci”, rekao je Mišetić nakon oslobađajuće presude žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Gotovina-Markač.
Sudac Orie bio je predsjednik raspravnog vijeća koje je 15. travnja osudilo generale Gotovinu i Markača na 24 odnosno 18 godina zatvora.
To je druga presuda Alphonsa Oriea koja je u potpunosti poništena. U travnju 2008. godine sudsko vijeće s Oriem na čelu donijelo je oslobađajuću presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, a u žalbenom postupku ta je presuda poništena i naređeno je novo suđenje. Suđenje Haradinaju još traje.
Mišetić je rekao da je u ovom trenutku za njega najbitnije da je njegov branjenik na slobodi. “Na prvom mjestu je činjenica da je general Gotovina slobodan”, rekao je Mišetić ističući također važnost oslobađuje presude i za Republiku Hrvatsku i hrvatske branitelje.
“Ovo je jako bitno i za Gotovinu i sve hrvatske branitelje koji su branili zemlju u Domovinskom ratu, ali i za povijesnu istinu o događajima 90-tih godina. Haški sud je sada pravomoćnim presudama, i u predmetu protiv Milana Martića, presudio da je u Beogradu, na Palama i u Kninu postojala zločinačka politika prema nesrbima na okupiranom teritoriju, dok s hrvatske strane, iako je točno da su pojedinci izvršili zločine protiv nedužnih civila, to nije bila politika hrvatskog vodstva i nije postojala zločinačka politika prema nehrvatima”, rekao je Mišetić.
“Mislim da je ova presuda i presuda u predmetu Martić, kada ih se stavi u kontekst, povijesno jako važna, jer će u bitnom definirati odnose i dogođaje iz 90-tih”, rekao je Mišetić.
“Pravda je zadovoljena, general se vraća kući svojoj obitelji”, rekao je drugi Gotovinin odvjetnik Greg Keheo dodajući da će s Gotovinom otputovati u Zagrebu kako bi s njim napokon proveo malo vremena izvan pritvorske jedinice Haškog suda.
Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača, istaknuo je da mu je drago zbog budućih studenata prava.
“Drago mi je zbog budućih studenata, koji će danas, sutra analizirati ovu presudu. Naravno, drago mi je i zbog naših dečki, koji su uspjeli dokazati svoju nevinost”, rekao je Mikuličić.


Sudac Theodor Meron – veliko pravosudno iskustvo
Sudac Theodor Meron, koji je u petak objavio oslobađujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, sudac je s dugogodišnjim pravosudnim iskustvom i predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Međunarodnog kazneno suda za Ruandu.
Meron je trenutačni predsjednik ICTY-a, a na to su ga mjesto izabrali ostali suci suda 19. listopada 2011. Meron je već bio predsjednik Haškog suda u razdoblju od ožujka 2003. do studenoga 2005. godine.
Theodor Meron rođen je 28. travnja 1930. godine u poljskom Kaliszu, u židovskoj obitelji i preživjela je žrtva holokausta. Pravo je studirao je na Hebrejskom sveučilištu, Harvardu i Cambridgu. Od 1977. godine profesor je međunarodnog prava na sveučilištu u Ženevi, a predaje i na drugim sveučilištima među ostalima i na pravnom fakultetu u New Yorku.
Tijekom 2000.-2001. bio je savjetnik za međunarodno pravo američkog State Departmenta.
Član je brojnih uglednih međunarodnih pravnih organizacija, a za svoj rad dobio je i brojna ugledna priznanja. Godine 2007. dobio je od Francuske Legiju časti, a 2009. izbran je u američku Akademiju znanosti i umjetnosti.
Sveučilište u Varšavi dodijelilo mu je 2011. godine počasni doktorat.
Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, Meron je bio pravni savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.
Theodor Meron napisao je i brojne knjige koje se bave pravom. Veliki obožavatelj Williama Shakespearea, Meron je napisao i nekoliko članaka i knjiga o ratu i viteštvu u Shakespeareovim povijesnim djelima.