Platili račune za smeće, a dobili ovrhe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Nikola Basa i Mile Nekić ogorčeni zbog toga što trošak ovrhe višestruko premašuje dug

Žitelji podvelebitske općine Jasenice (naselja Rovanjska, Maslenica, Jasenice, Zaton Obrovački i istočni dio Modriča) već nekoliko dana su na nogama. Naime, stigla su im brojna i financijski visoka rješenja o ovrsi zbog neplaćanja računa za odvoz smeća koje ovdje odvozi tvrtka Eko Flor Plus d.o.o. iz Jastrebarskog.

Bez opomene

- Zadovoljni smo načinom odvoza smeća, ovdašnji zaposlenici Eko Flor Plus to rade u šestoj brzini, za svaku pohvalu, govori Nikola Basa iz Rovanjske.

- Ogorčeni smo, međutim, na njihove poslodavce u Jastrebarskom koji nam preko zagrebačke odvjetničke kuće, vjerojatno u strci pred promjenom ovršnog zakona, šalju ovrhe bez ikakve opomene pa čak i na račune koji su već plaćeni. Bilo bi smiješno da nije istinito, ogorčen je Basa.

Tvrtka Eko Flor Plus iz Jastrebarskog već sedam, osam godina ima koncesiju za obavljanje komunalne djelatnosti - odvoz i sakupljanje komunalnog otpada na području općine Jasenice. Osim Jasenica ova komunalna tvrtka ima koncesiju u još 30-ak gradova i općina u Hrvatskoj, među kojima i u Općini Lišane Ostrovičke.

- Ne bježim od obveza i svjestan sam da nisam redovito plaćao odvoz smeća, ali ne mogu dopustiti da dobivam ovrhe, a da prije nisam primio opomenu. Štoviše, primite rješenje za ovrhu za račun koji ste već platili. Imate li ili nemate dokaza, morate platiti ovrhu, budi sad pametan, kaže Mile Nekić iz Maslenice dok pokazuje potvrde o plaćanju računa.

Dodaje kako mnogi plaćaju račune zbirno na jednoj uplatnici, a oni proknjiže samo jedan mjesec, odnosno 42 kune, a ostalo ne. I za neplaćanje 42 kune mjesečne rate treba platiti troškove postupka u iznosu 996,25 kune.

- Interesirao sam se i doznao da uopće nema zakonske prepreke da se računi plaćaju zbirno jednom uplatnicom umjesto više pojedinačnih. Ipak, najviše je ovrha kod onih koji su više računa plaćali zbirno na jednoj uplatnici, objašnjava dodajući kako su i svi ostali korisnici usluge Eko Flor Plus u Hrvatskoj u istim problemima, mnogima su poslali ovršna riješenja.

Zastara je jednu godinu od dana izdavanja računa za električnu energiju, vodu i telekomunikacije, a tri godine za komunalne naknade i zajedničku pričuvu. Davatelj usluge može i nakon isteka tog roka tražiti plaćanje duga, a potrošač se mora pismeno pozvati na zastaru.

Čuvati potvrde o plaćenim računima

- Radi se i o tome da se kroz ovrhe naplaćuje ekstraprofit, u rješenju koji sam dobio od poznatog odvjetničkog ureda sa sjedištem u Zagrebu, obračunati su mu troškovi ovršnog postupka koji iznose, vjerovali ili ne, gotovo tisuću kuna, točnije 996,25 kuna, žali se Basa.

- Dug je dug, mora se platiti, ali naplaćivati tisuću kuna troškova je nemoralno, nezakonito i socijalno neosjetljivo, jada se Basa ističući kako su ljudi zbunjeni i ne znaju što im je činiti jer im u tvrtki Eko Flor Plus ne odgovaraju na e-mailove, ni telefonske pozive.

Potvrde o plaćenim računima je najbolje uopće ne bacati ni nakon isteka zastarnog roka jer je to jedini način kojim možete dokazati da ste nešto platili. Platio, neplatio, plaća se ovršni trošak.

- Moguća je situacija da se nakon žalbe ili prigovora provodi sudski postupak, a pristojba je već uplaćena. Vjerojatno se radi o tome, da je stranka uplatila redovni račun, ali kasno, odnosno u trenutku njegove uplate već je postojao ovršni prijedlog, pa stranka podliježe plaćanju i odvjetničkih troškova, saznajemo.

A ako se ipak dogodilo da ovlašteni subjekt nije poslao obavijest i potrošač ima dokaz o tome, trebalo je istog prijaviti Hrvatskoj odvjetničkoj komori, te kod suda pokrenuti postupak za poništenje ovršnog postupka.

- Mi oštećeni građani bismo se trebali što žurnije organizirati i skupno pokrenuti jednu tužbu i dijeliti troškove, onda bi nam bilo mnogo lakše izgurati stvar do kraja, zaključio je Nikola Basa.

 NOVIM OVRŠNIM ZAKONOM MANJI TROŠKOVI OVRHE

Građani koji imaju neplaćene račune, dosad im je pružatelj usluga, kako bi se naplatio, preko odvjetničkog ureda ili javnog bilježnika sjedao na plaću, a građani su pri tom morali snositi enormo visoke troškove odvjetničkih kuća. Po novom Ovršnom zakonu proces naplate više neće ići preko odvjetnika ili javnog bilježnika, sad će te tvrtke, kako bi se naplatile, ići izravno na sud koji daje nalog Fini za blokiranje računa. Građanima će biti znatno jeftinije jer više neće plaćati odvjetnika koji je za ovršni postupak naplaćivao čak 996,25 kuna. Ipak, dobro provjerite jeste li platiti račun ovog mjeseca. Naime, od sada, ukoliko imate nepodmirenih dugova Fina vam sjeda na plaću. Naglasimo, znatno brže i jednostavnije nego do sada, a to dopušta novi Ovršni zakon.

 EKO FLOR PLUS NUDI SURADNJU

Svi koji su platili račun, a greškom su dobili ovršni prijedlog mogu osobno ili putem telefona, faksa i e-maila dostaviti kopiju plaćenog računa u sjedište tvrtke u Jastrebarsko i sve takve slučajeve ćemo žurno riješiti. A svi oni korisnici usluga koji u roku od osam dana po dobivanju ovršnog prijedloga plate sav dug za odvoz komunalnog otpada neće morati plaćati ovršne troškove u iznosu od 996,25 kuna, objašnjava Suzana Gabud, pravnica u Eko Flor Plus u Jastrebarskom.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno