Posao u obrtništvu izgubilo 12 tisuća osoba

Slika korisnika admin
Josip PORTADA

Pad broja zaposlenih zabilježen je u 18 područja djelatnosti i kreće se od 0,4% (građevinarstvo, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi) do 16% (djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane).

Dok je u srpnju ukupan broj zaposlenih i obrtnika iznosio 229.000, do konca rujna spao je na 217.000 što znači da je u tri mjeseca bez posla ostalo 12.000 osoba. I što je najgore to nije sve, jer dio sezonskog zapošljavanja u ovim djelatnostima protegao se u rujan, manjim dijelom i listopad, što znači da će podaci nastaviti padati.

Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, pad je zabilježen u 19 županija i kreće se od 0,2% u Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji do 15,1% u Ličko-senjskoj županiji. Porast je zabilježen u dvije županije i kreće se od 0,2% u Sisačko-moslavačkoj županiji do 1,5% u Virovitičko-podravskoj županiji.

Zadarska županija ostaje šesta najjača obrtnička županija u zemlji s ukupno 12.770 obrtnika i kod njih zaposlenih na početku ovog razdoblja, ali sa 11.121 na kraju. To znači da je ovdje u manje od tri mjeseca izgubljeno 1.600 radnih mjesta. Sve su obrtničke djelatnosti smanjivale zaposlene, a najizrazitije za gotovo 1.100 ugostiteljstvo i turizam, odnosno gotovo 250 trgovina. Naravno, riječ je mahom o prethodno angažiranim sezoncima koji su najmnogobrojniji upravo u dvije navedene djelatnosti direktno vezene uz turističku sezonu čiji su "taoci". Nevolja je što do smanjenja dolazi i u svim ostalim strukama.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno