Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Srbima presuda skandalozna

Autor: Hina (H)

15.11.2012. 23:00
Srbima presuda skandalozna

Foto: PIXSELL



Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u petak da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu pokazuje da je “ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina”, a odluku ICTY nazvao skandaloznom i pravno neshvatljivom.
“Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubojstvima, protjerivanjima i ugroženosti više stotina tisuća ljudi, a da za to nitko nije odgovarao”, rekao je Vukčević beogradskim medijima.
“Pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvrđenom činjeničnom stanju prvostupanjsko sudsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a drugostupanjsko vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku”, ocijenio je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.


U RS “šokirani”
Svi mediji u Bosni i Hercegovini u petak su kao najvažniju vijest prenijeli vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
Elektronički mediji u Federaciji BiH ističu kako je pravomoćnom osudom odbačena optužnica za udruženi zločinački pothvat, dok mediji u Republici Srpskoj pravomoćnu presudu ICTY-a opisuju kao “šokantnu” uz niz negativnih komentara.
Radio-televizija RS (RTRS) emitirala je izvanredan program u kojemu je odmah reagirao niz političara iz tog entiteta pa je tako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču “ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su vjerovali u međunarodnu pravdu”.
“Nevjerojatno je bilo da se ovo dogodi, imajući u vidu da je ovaj sud (ICTY) prije nekoliko mjeseci donio prvostupanjsku presudu koja je govorila o krivnji, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako nitko nije mogao očekivati da dobiju oslobađajuću presudu”, izjavio je Dodik ustvrdivši kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima “politički motivirana” odnosno temeljena na očekivanom ulasku BiH u punopravno članstvo Europske unije.
Dodik je dodatno slučaj Gotovina-Markač usporedio s onim Vojislava Šešelja.
“Šešelja drže deset godina u Den Haagu i on nije imao nikakvu zapovjednu odgovornostm a ljudima koji su izravno zapovijedali zočinima daju se oslobađajuće presude”, kazao je Dodik dodajući kako bi sada valjalo tražiti i da se iz pritvora puste Radovan Karadžić i Ratko Mladić.
Predsjednik najveće oporbene stranke Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić presudu Gotovini i Markaču opisao je sramotnom dodajući kako je zbog toga ogorčen.


Beograd: Između suzdržanosti i ocjena “skandalozno”
Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu udarna je vijest u petak na većini portala srbijanskih medija i s njom tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja ili se emitira kao headline u emisijama koje su tijeku.
Istodobno, elektronički mediji i internet portali izvješćuju o reagiranjima diljem Hrvatske na odluku Žalbenog vijeća ICTY da Gotovinu i Markača pusti na slobodu, a u tim izvješćima dominatna je ocjena – euforija.
Uz naslov “Euforija u Hrvatskoj: rat je završen”, B92 navodi da su “građani na trgovima širom Hrvatske, kao i hrvatski mediji s oduševljenjem propratili oslobađanje Gotovine i Markača” te citira naslove hrvatskih medija “Posljednje poglavlje rata”, “Rat je završen”, “Hrvatska nevina”.
Dok većina medija – od nacionalne televizije RTS te najgledanijih televizijskih postaja B92 i TV Prva do internet portala Politike i agencije Tanjug objavljuju informativne naslove – “Oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača”, “Oslobođeni Gotovina i Markač”, “Gotovina i Markač oslobođeni svega”, tabloidi na naslovnicama svojih internetskih stranica donose naslove “Skandalozna odluka: Gotovina i Markač oslobođeni, Oluje kao da nije bilo”, “Skandal u Haagu: Gotovina i Markač slobodni ljudi”, “Slobodni poslije Oluje”.
U Beogradu za sada nema službenih reagiranja srbijanskih dužnosnika na odluku Žalbenog vijeća ICTY.




Pupovac: Ono što je dobro za generale nije dobro za pomirenje u regiji
Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac smatra kako ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji.
“Ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu sasvim sigurno nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji. Nakon ove presude koja je dobra za generale ostaje pitanje tko je odgovoran za ubojstva, progon, uništenje i paljenje kuća, jer do sada za to još nitko nije odgovarao”, rekao je nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.
Oslobađajuću presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču komentirao je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak ocijenivši kako je sud utvrdio da su počinjeni zločini, ali da nema dokaza da generali njih odgovorni.
Čičak je rekao kako je osobno očekivao smanjenje kazne za nekoliko godina, ali ne i oslobađajuću presudu, izrazivši zadovoljstvo takvom odlukom Žalbenog vijeća koju smatra iznenađujućom. Pad teze o udruženom zločinačkom pothvatu mogao se očekivati nakon pada teze o prekomjernoj uporabi topništva, dodao je.
Documenta: Zločini u Oluji ne smiju ostati tragedija bez epiloga
Nevladina organizacija Documenta ustvrdila je danas u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da se, kada su u pitanju obitelji žrtava, ne smije dopustiti da zločini počinjeni u vojno-redarstvenoj akciji Oluja ostanu tragedija bez epiloga.
Za vrijeme akcije Oluja deseci civila su ubijeni, tisuće kuća i ostalih objekata je spaljeno dok gotovo polovica izbjeglica čeka na povratak u područja s kojih su otišli, rekao je Hini medijski koordinator Documente Eugen Jakovčić.
Dodao je da bez obzira na oslobađajuću hašku presudu Gotovini i Markaču, obitelji žrtava ističu kako im to neće vratiti članove njihovih obitelji.
Za njihove tragedije i mnogih drugih moraju odgovarati počinitelji, bez obzira na kojoj su strani ratovali i u čije su ime zločini počinjeni, zaključio je Jakovčić.
Ustvrdio je da su na redu hrvatsko pravosuđe u pogledu procesuiranja počinjenih ratnih zločina tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja i hrvatska vlada u pogledu obeštećenja civilnih žrtava rata.
Documenta još jednom ponavlja, kazao je Jakovčić, da još nitko pred hrvatskim pravosuđem od počinitelja zločina tijekom Oluje nije pravomoćno osuđen.
General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.