Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvati među najdebljim Europljanima

15.11.2013. 23:00
Hrvati među najdebljim Europljanima


U okviru redovitog mjesečnog programa Četvrtkom do zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić održao je u Gradskoj knjižnici predavanje pod nazivom “Povišeni tlak i debljina” kojim je još jednom upozoreno kako pretilost danas u mnogim državama svijeta, uključujući i Hrvatsku, predstavlja veliki javnozdravstveni problem, te rizični čimbenik u nastanku mnogih bolesti.
Predavanje, koje je organizirao Odjel za zdravstvene studije Zadarskoga sveučilišta, popraćeno je video projekcijom, a dr. Nakić, inače spec. internist i nefrolog u zadarskoj Općoj bolnici, iznio je zabrinjavajući podatak kako su Hrvati među najdebljim nacijama u Europi, a ispred Hrvatske su po pretilosti jedino Velika Britanija, Turska, Grčka i Malta.
Tijekom predavanja definirani su pojmovi debljine i krvnog tlaka, te je naglašeno kako je povišen krvni tlak često udružen s debljinom.
– Nekada su zarazne bolesti bile veliki zdravstveni problem, a danas su, u svijetu i u Hrvatskoj, na prvome mjestu vodeći uzrok smrtnosti kardiovaskularne bolesti. Mnogi su čimbenici visokog rizika obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, među kojima je prekomjerna tjelesna težina, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, istaknuo je dr. Dario Nakić, iznoseći podatak kako danas u svijetu 600 milijuna ljudi ima visoki tlak, dvije od tri osobe s visokim tlakom imaju visoki kolesterol, a jedna od tri osobe ima prekomjernu težinu. S povećanjem faktora rizika povećava se rizik od moždanog udara i infarkta. Tako je s pet udruženih rizičnih faktora ta mogućnost veća i do osam puta.
Na predavanju se mogla čuti i formula prema kojoj se određuje indeks tjelesne mase, kao i to da je debljina odgovorna za oko 30 posto slučajeva hipertenzije odnosno povećanog krvnog pritiska. Hipertenzija je inače prvi čimbenik rizika za ukupnu smrtnost u svijetu i Hrvatskoj.