Nastupili s izvornim Turanjskim kolom i pjesmama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Uspomena iz Češke - Kulturno umjetnička udruga Maslina iz Turnja

Kulturno umjetnička udruga Maslina iz Turnja tijekom  četverodnevnog boravka u Češkoj sudjelovala je na Međunarodnom festivalu folklora u Pragu na kojem su sudjelovali folkloraši iz čak 17 zemalja. Na festivalu su sudjelovala još dva društva iz Hrvatske,  KUD Bukovac iz Zagreba  i HKUD Prigorec iz zagrebačkog naselja Markuševec.

- Prvenstveno zahvaljujemo načelniku Zoranu  Pelicariću na razumijevanju i potpori. Jer, prihvaćajući poziv koji smo dobili za sudjelovanje na međunarodnoj smotri, dao je veliki poticaj i motivaciju svim članovima, posebno mladima koje je nažalost vrlo teško zadržati, zahvalila se Jovita Pirović, predsjednica KUU-a Maslina koji ove godine proslavlja veliki jubilej,  25-godišnjicu rada i djelovanja.

KUU Maslina je u Pragu imala izuzetno kvalitetan i zapažen nastup i ocjene su bile više nego dobre. Nastupali su s izvornim Turanjskim kolom i pjesmama, a sve je posebno oduševilo izvođenje Prporuše, starog običaja dozivanja kiše za sušnih dana.

- Na nadasve dojmljiv i dostojanstven način promovirali smo naš Turanj, Općinu Sv. Filip i Jakov te domovinu Hrvatsku. Pritom smo stekli brojna nova poznanstva dobivši mnogobrojne pozive za suradnju i gostovanja, kazala je Jovita Pirović.

Grad s tisuću tornjeva, Zlatni grad, Kruna svijeta, Grad zlatnih krovova ili Grad piva i zabave, samo su neki od naziva kojima se opisuje  grad Prag, često smatran srcem Europe. Osnovan je u devetom stoljeću na sedam brežuljaka s obje strane rijeke Vltave, a s neba ga pazi svetac zaštitnik sveti Vid.

- Osim što smo bilu u Hrvatskom veleposlanstvu, u Pragu smo uživali i u razgledavanju grada upoznavši dio kulture i mentaliteta, te bogatu povijest Praga, kaže Pirović.

U židovskoj četvrti divili su se Staronovoj sinagogi, najstarijoj sinagogi u Europi koja se još koristi.

- Daljnju šetnju Pragom nastavili smo preko povijesnog Trga Republike, koji čini jedinstveni kompleks starih zgrada, i poznati Sat, spomenik svećenika Jana Husa. Stara gradska jezgra je pod UNESCO-vom zaštitom, objašnjava prva folklorašica Turnja.

Lijevu i desnu obalu Praga dijeli rijeka Vltava, a najznačajniji most je Karlov most, koji vodi prema tzv. Starom Mestu.

- Ono po čemu je Češka Republika doista poznata i sam Prag naravno je pivo. Standardno češko piće, a najpoznatija pivnica je kod Fleke, gdje su praški studenti iz Splita prije gotovo 105 godina osnovali Hajduk, podsjeća Jovita.

KUU Maslina krasi najduža tradicija među kulturno-umjetničkim društvima i udrugama u Zadarske županije.

- Uz Prag kratko smo se zadržali i u Beču tako da je KUU Maslina spojila ugodno s korisnim i dala poticaj mladima i svima onima koji žele biti naš dio da još bolje i više rade i pridonose očuvanju i prezentaciji kulturne baštine našeg kraja, poručila je Jovita Pirović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno