Općina Novigrad uknjižila se na državno zemljište

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, kao pravni zastupnik Republike Hrvatske, podnijelo je tužbu pred Trgovačkim sudom  u Zadru protiv Općine Novigrad radi utvrđivanja prava vlasništva na katastarskoj čestici broj 205/99 k.o. Pridraga površine od 39.731 kvadratnih  metara.  

- Predmetna nekretnina nastala je od matične čestice kčbr.205/33 k.o.  Pridraga 1987. godine, a koja je bila uvrštena u šumskogospodarsku osnovu zadarskog užeg područja krša od 1982. - 1991. godine te se stoga temeljem Zakona o šumama (Narodne novine 41/90) smatra vlasništvom  Republike Hrvatske, objavljeno je na službenim stranicama Državnog  odvjetništva gdje pojašnjavaju kako je predmetna nekretnina temeljem  Zakona postala vlasništvo Republike Hrvatske.

- Sve šume su u društvenom vlasništvu bez obzira nalaze li se unutar  ili izvan građevinske zone postale su državno vlasništvo. Kako se Općina  Novigrad uknjižila 2006. godine na predmetnoj nekretnini temeljem  rješenja Skupštine Općine Zadar iz 1988. godine, a koja nije mogla raspolagati sa šumama i šumskim zemljištem u društvenom vlasništvu, niti  predstavlja ispravu podobnu za uknjižbu prava vlasništva na toj nekretnini  RH je podigla ovu tužbu, navode iz zadarskog DORH-a navodeći kako se tužba temelji i na članku 365. Zakona o vlasništvu te apostrofirajući  da Općina Novigrad nije imala niti upisano pravo korištenja u zemljišnim knjigama.

- Republika Hrvatska podnijela je ovu tužbu kako bi utvrdila vlasništvo  Republike Hrvatske. Uvidom u geoportal Državne geodetske uprave razvidno je da je predmetna nekretnina i dalje u naravi šuma, stoji u objavi  DORH-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno