Učenici će držati natpise s imenima svih stradalih u Škabrnji i Nadinu

Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Na predstavljanju Mimohoda istaknuto kako je cilj mlade upoznati uz koliko je žrtava stečena hrvatska sloboda

Osnovna škola Zadarski otoci i ove će godine već tradicionalno, sedmi put organizirati 18. studenoga mimohod sjećanja na sve stradale žrtve Škabrnje, Nadina i Vukovara. Program pod nazivom "Mimohod svjetlosti i sjećanja Vukovar - Škabrnja 1991. - Da se ne zaboravi", koji ova zadarska škola organizira zajedno s nizom, prvenstveno braniteljskih udruga, detaljno je predstavljen na jučerašnjoj konferenciji za medije u OŠ Zadarski otoci.

Okupljanje na Narodnom trgu

- Mimohod koji će se održati u srijedu, 18. studenoga, i koji započinje na Narodnom trgu, a završava prigodnim programom na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana, Osnovna škola Zadarski otoci organizira zajedno s braniteljskim udrugama HVIDR-om Zadar, Udrugom Damira Tomljanovića Gavrana, Udrugom žena iz Domovinskog rata, Udrugom civilnih žrtava Domovinskog rata, HKUMST Zadar, te udrugom navijača Tornado Zadar, navela je koordinatorica mimohoda i nastavnica u OŠ Zadarski otoci Jasminka Bašić, koja je zatim iznijela program mimohoda koji započinje u 17.30 sati okupljanjem svih sudionika na Narodnom trgu, među kojima se, uz predstavnike organizatora, očekuje najveći broj učenika.

Nakon što će na trgu kratak prigodni govor održati predstavnica Udruge žena iz Domovinskog rata, sudionici će formirati kolonu s državnim zastavama, svijećama i sa stotinu lampiona koje je za ovu prigodu donirala zadarska HVIDR-a. Također, dojmu ovoga događaja pridonijet će i učenici koji će držati natpise s imenima svih stradalih u Škabrnji i Nadinu.

- Tijekom mimohoda molitvu krunice predvodit će časna sestra Melhiora Biošić iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara. Kolona sudionika kretat će se preko mosta, zatim Ulicom Stjepana Radića, Ulicom Domovinskog rata, Splitskom ulicom do Bilog briga, te Vinkovačkom ulicom do Trga Damira Tomljanovića Gavrana i OŠ Zadarski otoci gdje će se odvijati središnji program ovogodišnjeg mimohoda sjećanja na stradanje Škabrnje i Vukovara, kazala je Jasminka Bašić.

Ravnatelj OŠ Zadarski otoci Davor Barić posebno je pozvao ravnatelje ostalih zadarskih škola da se sa svojim učenicima u što većem broju uključe u mimohod kojemu je, kako je kazao, osnovni cilj da se mlade naraštaje upozna na koji je načini i uz koliko žrtava stečena hrvatska sloboda.

Na mimohodu neće biti političara

- Dužni smo upravo zbog idućih generacija pronositi istinu o tim ratnim događajima i zbog toga naša škola već dugi niz godina surađuje s braniteljskim udrugama, istaknuo je ravnatelj Barić, dodajući kako ove godine zbog aktualne neriješene izborne situacije, na mimohodu neće biti političara, pa tako ni predstavnika lokalnih vlasti.

U prigodnom programu na Bilom brigu, za koji će scenografiju postaviti zadarski Tornado i Udruga Damira Tomljanovića Gavrana, sudjelovat će, navedeno je još na konferenciji za novinare, bibinjski pjesnik Josip Bepo Bralić s pjesmom "Majka Škabrnjanka", te klapa Kolajna: "I Ti si mati". Također, izvest će se scenski prikaz "Svi osim zaborava - uprizorenje" koje će izvesti glumci Pavica Vukić, Alen Jurić, Darko Vulin i Josip Werthaim, a sudjelovat će i klapa Kondura iz Nina: "Ne daj zemlju lako", te učenici 2.b razreda OŠ Zadarski otoci s recitacijom "Dok je Hrvat uz Hrvata."

Najspektakularniji dio programa zasigurno će biti puštanje u zrak 24 balona - za svaku dosadašnju godinu koja je protekla od tragedije u Škabrnji i Nadinu, te gradu heroju Vukovaru.

Ovogodišnji program sjećanja završit će postavljanjem lampiona uzduž Vukovarske ulice čije će postavljanje predvoditi Tornado i branitelji s djecom.

Na konferenciji svoju podršku ovakvom načinu obilježavanja stradanja Škabrnje i Vukovara izrazili su i suorganizatori - u ime zadarske HVIDR-e Saša Grdović i u ime Udruge žena iz Domovinskog rata Gordana Uskok.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno