Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jezivi uvjeti za sirote male nogometaše

15.11.2016. 23:00


Nisam ni znao da su ovog utorka naši nogometaši igrali prijateljsku utakmicu s Irskom, a da sam i znao ne bi je gledao jer nemam televiziju, a da je i imam ne bi je mogao gledati jer nije bilo prijenosa, a prijenosa nije bilo jer… U stvari… koga uopće briga za taj prijenos. Dakle, ja navijam samo za reprezentaciju. Klubovi i nisu klubovi, a Hrvatska liga je nešto smiješno. S obzirom na to da mi ostaje samo ta reprezentacija onda mi je krivo što godine prolaze, a mi nikako na zelenu granu. Nekako se plasiramo na završno natjecanje, a onda tamo povuci potegni i ništa. Osim Ćire i Bilića koji su pokazali moć i snagu, sve je drugo bilo razočaranje. Gledao sam samo zadnje minute utakmice s Islandom i moram priznati da nisam baš fasciniran bio, ali je zato spiker bio zadovoljan. Igrači su po običaju govorili kako su uvjeti za igru bili teški (zanimljivo, isti su takvi uvjeti bili i protivniku), a ono što najviše nervira to je to plakanje za publikom koje nema, a nema je jer se ne zna ponašati onako kako je to zamišljeno po pravilima UEFA-e. Pa što ako publike nema. Više volim da je nema pa da pobijedimo nego da je ima pa da se utakmica prekida i poništava.
PUŠENJE
Konačno i jedna dobra vijest. Iako ne pratim informativne emisije po onome što sam imao čuti izgleda da je opet zabranjeno pušenje na javnim mjestima kao onda prije osam godina. Sjećam se koja je to sprdačina bila. U kafiću bi stavili nekakvu cjevčinu iznad glava gostiju koja bi kao skupljala dim i izbacivala ga vani, iako je u stvarnosti bilo zagušljivo i bez nje i s njom. Samo sam jednom vidio takvu spravu koja je naprosto vukla dim u sebe, ali to je bilo u jednom klubu u Beču. Sada su pušači ljuti umjesto da budu zahvalni što će manje pušiti i manje trovati i sebe i nas.
Uostalom po onom zakonu prije osam godina (a vjerojatno je sličan) pušenje je „zabranjeno u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama uz izuzetak psihijatrijskih bolnica i odjela”. Dakle, dragi pušači. Ipak postoji javna ustanova u kojoj možete upražnjavati svoj hobi.
TELEVIZIJSKI MOBING
Primijetio sam, kako se već duže vrijeme na našim televizijama voljom prevodioca pojavljuju riječi meni nepoznate, a koje veze s hrvatskim jezikom nemaju. Činjenica je da voditelji (osobito na HTV-u) govore jezikom koji bi trebao biti književni, iako mnogi još nisu raščistili žele li govoriti onako kako to radi kulturan narod, ili onako kako bi se to svidjelo nekom drugom. Činjenica je da su neki izrazi došli i prošli, ali su bar bili pokušaj nekakvog književnog jezika. S druge strane voditelji iz Dalmacije idu na posebne govorne vježbe da izgube naglasak, dok se po dječjim i tinejdžerskim, te humorističkim serijama govori takav jezik koji teško razumiju i pripadnici kvartovskih bandi iz metropole. Kao da u zemlji televiziju gledaju samo ljudi iz Zagreba i okoline, iako, realno govoreći moji prijatelji koji su tamo odrasli nikada nisu govorili “slatkać, za ozbać ili superiška”. Neko se vrijeme za svako malo dijete koristio izraz “malac”. Nikada u svojih 120 godina života nisam čuo da netko na ulici tako nekoga zove, ali dosta je da jedan prevoditelj počne i sve druge žabe dignu nogu.
Što je to “Šmokljan”? Nema američke humoristične serije u kojoj se taj izraz ne koristi, i to naravno u krajnje negativnom kontekstu. Počelo je to sa “Malcomom u sredini” gdje su se tako nazivali posebno nadareni učenici, koji služe za ruglo i sprdnju ostalima. Lisa Simpson zbog toga, kao dobra učenica ima komplekse manje vrijednosti, Buda Bundya ismijava cijelo susjedstvo, dok Burt Simpson svu energiju troši da se dodvori lokalnim mangupima i da bude “cool”. Posebno je neugodno bilo gledati seriju “Pod istim krovom” gdje je mladi Afroamerikanac doveden na nivo debila (IQ 50-70) ridikuloznim oblačenjem, nespretnim ponašanjem, ogromnim naočalama i kretenskim glasom. Jednom riječju, poligon za iživljavanje školskih nasilnika, a s obzirom na to da naši domaći uzore kupe sa televizije, možemo očekivati eskalaciju istoga. Uzalud će psiholozi i socijalni radnici palamuditi, reda neće i ne može biti.