LIŠANE OSTROVIČKE: Na rubu županije, s proračunom od 450 tisuća kuna

Slika korisnika valentinam
Kreće gradnja vodovodne mreže, čeka se europski novac za društveni dom
Najbitnije za stanovnike naše općine je da je potpisan ugovor s Vodovodom Benkovac o gradnji vodovodne mreže. U sljedeće četiri godine trebalo bi se na području općine za navodnjavanje poljoprivrednih površina i izgradnju vodovodne mreže uložiti oko 40 milijuna kuna, kaže načelnik Ivica Musić
Lišanska katastarska izmjera doprinijet će razvoju

Općina Lišane Ostrovičke koja se nalazi na rubnom dijelu Zadarske županije prostorno i brojčano je njezina najmanja jedinica. Unatoč činjenici da se nakon završetka Domovinskog rata i obnove svi njezini nekadašnji stanovnici nisu vratili na svoje stare adrese mlade se obitelji vraćaju jer ne žele biti podstanari u sredinama gdje žive i rade, pa mnogi na posao putuju u Benkovac ili Zadar.

Načelnik općine u drugom mandatu je Ivica Musić, koji za sebe kaže kako živi na dvije adrese u Lišanima Ostrovičkim i Zadru. S Musićem smo razgovarali o tome koji su najveći problemi na području općine, što je s razvojnim projektima, te kojim se mjerama potiče ostanak mladih obitelji.

Nogostup, igraonica, katastarska izmjera

- Trenutno se dovršava projekt uređenja nogostupa uz glavnu cestu, koji vodi do mjesne crkve i to bi trebalo biti uskoro dovršeno, ako vremenske prilike dozvole izvođaču da se posao napravi do kraja ovog tjedna. Uređena je nedavno i igraonica za djecu od 3 do 6 godina i to je financirano djelomično i iz općinskog proračuna, dio je dala Zadarska županija, te Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Trenutno imamo 26-ero djece, koji pohađaju petosatni program. Najbitnije za stanovnike naše općine je da je potpisan ugovor s Vodovodom Benkovac o gradnji vodovodne mreže. U sljedeće četiri godine trebalo bi se na području općine za navodnjavanje poljoprivrednih površina i izgradnju vodovodne mreže uložiti oko 40 milijuna kuna.

U tijeku je katastarska izmjera koja je važna za razvoj općine, a postupak će trajati 4-5 godina. Vrijednost ovog posla je 3,1 milijun kuna, koji će sa 60 posto financirati posjednici zemljišta, a 40 posto financirat će Državna geodetska uprava. Ovom izmjerom građani će za 4-5 tisuća kuna riješiti kompletno sve svoje zemljište i mislim kako je to za njih povoljno, naglašava načelnik Musić.

Studentske stipendije

Kako je izvorni proračun Općine Lišane Ostrovičke tek 450 tisuća kuna vrlo su ograničene mogućnosti zadovoljenja potreba kao što su stipendiranje učenika i studenata.

- Trenutno za svako novorođeno dijete izdvajamo po tisuću kuna, refundiramo troškove knjiga za prvašiće, pomažemo udruge koje djeluju na našem području. Jednokratno isplaćujemo pomoći socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima. Što se tiče studentskih stipendija za sada ih nismo isplaćivali, ali u novom proračunu ćemo imati i ovu stavku. Planiramo kako će stipendije iznositi od 300 do 500 kuna, ali samo za redovite studente, kaže načelnik Općine. Kada se radi o prijavljivanju na natječaje za financiranje projekata iz EU fondova, uz vodovodnu mrežu koju stanovnici ovog dijela županije čekaju već godinama uskoro se očekuju rezultati natječaja za projekt društvenog doma u Lišanima Ostrovičkim.

Projekt vrijedan 7,3 milijuna kn

- Ovaj projekt je vrijedan 7,3 milijuna kuna, a društveni dom bi trebao biti multifunkcionalan, namijenjen za potrebe vatrogasaca, djece, a imat ćemo natkriveno boćarsko igralište i rukometno igralište. Svakako smo htjeli da na jednoj lokaciji zadovoljimo potrebe svih sportskih klubova i društvenog života stanovnika općine. Rezultati ovog natječaja su već trebali biti objavljeni, pa čekamo hoćemo li i mi biti jedni od onih koji će dobiti potporu iz EU fondova, kaže Musić.

Kako ovu Općinu nisu mimoišle elementarne nepogode kao i većinu gradova i općina Zadarske županije na ovom području su evidentirane štete od požara.

- Dosta građana je prijavilo štete na poljoprivrednim zemljištima jer su im stradale masline, ali najveću štetu su imale Hrvatske šume, oko 50 milijuna kuna i to na borovoj šumi. Preko 1.000 maslina je izgorjelo na našem području, a kako su bila dva velika požara uspjeli smo obraniti kuće, no ne i maslinike, priča načelnik Lišana Ostrovičkih.

Ništa od poštanskog ureda

Otvaranje poštanskog ureda vrlo je važno stanovnicima koji žive na području Općine Lišane Ostrovičke o čemu smo pisali i prije godinu dana. Općina je uredila prostor i spremna je financirati plaću jednog zaposlenika Hrvatskih pošta, ali kako tvrdi Musić, obrazloženje je iz Uprave HP kako nema dovoljno prometa kojim bi se opravdalo otvaranje poštanskog ureda u općinskoj zgradi.

- Spremni smo podmirivati sve režijske troškove, ali teško da ćemo uspjeti vratiti poštanski ured u Lišane Ostrovičke, tvrdi Musić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)