Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROVOKATIVNO: Dvije izvedbe predstave “Dame biraju”

16.11.2017. 11:47
PROVOKATIVNO: Dvije izvedbe predstave “Dame biraju”


Zbog ogromnog interesa zadarskih obožavateljica (dakako i ne samo obožavateljica), predstava “Dame biraju” Altteatara pod redateljskom palicom Admira Glamočaka igrat će sutra u Ilirijinom Arsenalu u dodatnom terminu u 18 sati s obzirom da je termin u 20 sati već danima rasprodan. Ova hit komedija, koja je do sada odigrana preko 180 puta, uključujući i dvije zadarske izvedbe (zadnja je bila prije oko godinu i nešto dana), sutra bi lako mogla imati i svoje četvrto zadarsko izdanje s obzirom da je treće, spomenuto, rasprodano, a po svemu sudeći, kako doznajemo iz Ilirijinog Arsenala, bit će i četvrto. U fokusu priče su petorica mladića koji pokušavaju postati striperi u noćnom klubu ne bi li riješili, prije svega, egzistencijalne probleme. U gotovo dva sata, koliko predstava traje s tim da dužina varira od izvedbe do izvedbe, ovisno o interakciji s publikom, pratimo njihova razmišljanja o životu, međusobna prepucavanja te, u prvom planu, njihova nastojanja da nauče plesne, zapravo striperske korake. I sve to začinjeno ironičnim “bosanskim” humorom, i više nego dovoljno za urnebesnu zabavu koja kulminira na kraju kada dečki bez ustručavanja izvode, kako se to popularno kaže – “full monty” ili, prevedeno na hrvatski – skidaju se do kraja!
Hrabri momci, u svakom slučaju, kako to drži i producent Slaven Vidak, i sam donedavno jedan od njih.
– Da hrabri su, nije se svakako lako skinuti pred publikom no ono zbog čega bih ih ja nazvao hrabrima nije odbacivanje suvišnih "krpica" na pozornici, iako ni to nije lako, već činjenica da su sve do jedan prije ove predstave bili nezaposleni i da su na neki način s ovom predstavom ispričali publici i svoje životne priče. Jer, iako je u fokusu radnje striptiz ono što je zapravo u podlozi priče je borba pojedinca da pronađe svoje mjesto pod suncem, da se afirmira, da na kraju krajeva i radi. A ova predstava upravo tu priču donosi pred publiku, priču o petorici momaka koji se bore za egzistenciju isto onako kako su se borili i ovi glumci dok su radili na ovom projektu. „Dame biraju” su stoga na neki način i autobiografski projekt, ističe Vidak.
Predstava je inače nastala po uzoru na engleski film „Full monty” koji je svojedobno poharao svjetske kino blagajne kao što ova predstava, spomenuto, hara i po kazališnim blagajnama. Producentski tim je pronašao dobitnu kombinaciju uskladivši na ovim prostorima popularan „bosanski” humor i mušku golotinju, danas vrlo „in”. U prilog tome svjedoči i svega desetak dana od jedne slične predstave u HNK Zadar, koja je također rasprodala dvoranu.
– Da, golotinja svakako privlači no nisam pobornik golotinje koja je svrha sama sebi. Naravno držim da teatar mora biti slobodan, na pozornici ne smije biti stege, no granice se ne smiju preći. Pri tome ne mislim neke granice same golotinje jer nisu rijetke predstave u kojima su primjerice svi na pozornici goli, već granice određene radnjom jer u središu priče mora biti radnja koja onda može ili ne mora publici ponuditi svoju estetiku, estetiku u funkciji radnje pa ako treba i golotinju. U ovom slučaju radi se upravo o tome i publika stoga ne dolazi vidjeti hoće li se netko skinuti ili ne do kraja, ljudi se dolaze nasmijati, dolaze se razveseliti, a mi im to i pružamo. Stoga nije rijetkost da neki gledaju predstavu i po više puta, što je naš marketing, onaj najbolji – od usta do usta, s ponosom zaključuje Vidak.