USKOK istražuje i prodaju Gredeljeva odmarališta u Diklu?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Kako je Pero Hrkać vrijedne zadarske nekretnine prodao SuperSport kladionici
O sumnjama u malverzacije u stečaju Gredelja radnici su još 2012. izvijestili državnog odvjetnika Dinka Cvitana i ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš od kojih su tražili da se ispitaju prijave što su ih radnici mjesecima ranije podnijeli protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkaća
Zvonko KUCELIN
Bivše odmaralište Gredelj smješteno je u Diklu samo 40-ak metara udaljeno od mora

U najnovijoj USKOK-ovoj akciji istrage korupcije na Trgovačkom sudu u Zagrebu uhićen je i stečajni upravitelj Pero Hrkać, Zadranima poznat po prodaji bivšeg Gredeljeva odmarališta u Diklu dok je bio na dužnosti stečajnog upravitelja Gredelja. Hrkać je kao tadašnji stečajni upravitelj Gredelja u kolovozu 2015. godine prodao ovu nekretninu vlasniku SuperSport kladionice Danku Ćoriću, a budući da istraga obuhvaća Hrkaćev rad zadnjih devet godina, očekuje se, prognoziraju naši izvori, da bi i ova kupoprodajna 'operacija' mogla biti pod istragom.

Vodio čak 50 stečajeva

Inače, bivši radnici Tvornice željezničkih vagona Gredelj još 2015. godine USKOK-u su podnijeli prijavu protiv stečajnog upravitelja ove ugasle tvrtke sumnjajući na malverzacije s njezinim nekretninama. Jedna od najatraktivnijih među njima bila je upravo odmaralište u turističkoj zoni u Diklu.

O svojim su sumnjama radnici tada izvijestili državnog odvjetnika Dinka Cvitana i ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš koji su ih čak i primili nakon njihova prosvjeda pred državnim odvjetništvom 2. rujna 2015. godine. Sedamdesetak radnika od DORH-a je tražilo da USKOK procesuira prijave što su ih mjesecima ranije podnijeli protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkaća.

Stečajni postupak nad TŽV Gredelj, Hrkaću je tada dodijelila upravo sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica, koja je također s njim privedena zbog sumnji na korupciju. Od nje je Hrkać dobio većinu stečajnih postupaka, pa tako mediji navode da mu je "namještala poslove još od 1990. godine" te da je Hrkać do sada proveo čak oko 50 stečajnih postupaka.

DORH bi tako trebao ispitati pod kojim je uvjetima Hrkać od Malenice 2012. godine dobio vođenje stečajnog postupka Gredelja. Prodaja ove tvrtke, uključujući i odmaralište u Diklu, tik uz more s pripadajućim pojasom plaže i bungalovima u borovoj šumi, oglašeno je 22. rujna 2013. godine, a početna cijena ove nekretrnine i dodatne tri parcele od tri tisuće metara četvornih iznosila je, kako su tada izvijestili mediji, preko 20 milijuna kuna ( 20.628.384,21 kn).

Mnogi su se u stečajnom postupku zanimali za ovu nekretninu, ali ju je Hrkać na kraju prodao Supersport kladionici. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu prodano je više terena, od kojih jedan od čak 5.439 četvornih metara na kojemu se nalaze bungalovi, a zanimljivo je da su neki od tih terena kasnije prenamijenjeni u stambenu zonu.

Prodano za 10 milijuna kuna

No, protekom nekog vremena, cijena je s početnih 20 milijuna kuna pala na 10,6 milijuna kuna, koliko je poznati hrvatski poduzetnik, Danko Ćorić, na kraju trebao uplatiti na račun Gredelja, čime su se konačno mogle isplatiti i otpremnine bivših radnika ove tvrtke. Stečaj TŽV Gredelj još uvijek traje, a prema Hrkaćevim najavama stečajni postupak bi trebao biti okončan 2018. godine i to dokapitalizacijom tvrtke.

O tome hoće li istraga obuhvatiti i Gredeljevu nekretninu u Zadru, s obzirom da ulazi u razdoblje stečajeva koje USKOK istražuje, pitali smo i USKOK, no do zaključenja ovoga broja našeg lista nismo dobili odgovor.

Izvukli 45 milijuna kuna?

USKOK sumnja da je Pero Hrkać, stečajni upravitelj koji je uhićen u antikorupcijskoj akciji zajedno sa sutkinjom Trgovačkog suda u Zagrebu Vesnom Malenicom, svojom suradnicom Tatjanom Kušec te poduzetnicima Milanom Lučićem, Miroslavom Mitakom i Josipom Debićem, ustrojio ozbiljnu zločinačku organizaciju - objavio je Telegram..

Hrkać joj je, prema USKOK-ovim sumnjama, bio na čelu, a grupa je, kako stoji u kaznenoj prijavi, od 2008. godine izvukla iz tvrtki u stečaju najmanje 45 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno