Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZABRINUTI ZADARSKI TAKSISTI: Ne odobravaju legalizaciju Ubera

17.11.2017. 08:57
ZABRINUTI ZADARSKI TAKSISTI: Ne odobravaju legalizaciju Ubera


Vezano za liberalizaciju taksi usluga i legalizaciju usluga Ubera, koju je početkom tjedna najavio ministar Oleg Butković, zadarski taksisti pozdravljaju liberalizaciju tržišta, ali ne odobravaju uvođenje Ubera. Sličnog je mišljenja Predarg Šimunov, iz sindikata zadarskih taksista koji smatra kako se u Hrvatskoj Uber trebao zabraniti, kao što je to učinjeno u Njemačkoj i Francuskoj.
– Drugi zabranjuju Uber, mi ga legaliziramo. U Hrvatskoj se sve radi krivo, kazao je Šimunov koji kao taksist radi od 1981. godine.
Na pitanje hoće li sindikat taksista pokretati određene akcije protiv dolaska Ubera na tržište, rekao je kako neće, jer nema smisla budući da je tako odlučio resorni ministar.
Jedina pozitivna stvar u cijeloj priči za taksiste jest da će legalizacijom Uberovih usluga i njima samima biti omogućeno da voze za njega.
Hoće li im legalizacija Uberovih usluga donijeti pad prometa, Šimunov nije želio nagađati, iako dodaje kako su im pad prometa donijeli vozači koji taksiraju bez dozvola, na crno.
– Liberalizacija taksi usluga je dobra odluka po kojoj će onaj tko želi taksirati dobiti dozvolu, imati obrt, bit će prijavljen i radit će. Do sada se to rješavalo na način da se dozvole preprodaju, da taksisti rade na crno, neprijavljeni, poput robova. Od 115 dozvola u Zadru više od 14 njih ima ne jednu, nego više taksi dozvola koje preprodaju po visokim cijenama, a sada to više neće moći raditi. Robovlasnika više neće biti, zaključuje Šimunov.