ADRIATIC CEMETERY DAYS Kako obnoviti i bolje valorizirati groblja u jugoistočnoj Europi?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U susret specijaliziranoj konferenciji koja počinje u ponedjeljak
Zborit će se o alarmantnom stanju, nedostatku kapaciteta Gradskog groblja Zadar te o problematici glede planiranja i izgradnje novog zadarskog groblja. Riječ će biti i o hortikulturalnom arhitektonskom oblikovanju. Panel rasprava obuhvaća planiranje, održavanje i upravljanje grobljima, kazao nam je direktor Nasada d.o.o. Zadar, Lenko Ugrinić
Gradsko groblje Zadar jedan je od šest hrvatskih posljednjih počivališta s međunarodnim certifikatom

Osnovano je i izgrađeno 1820. godine prema propisu austrijske vlasti o zabrani pokapanja u crkvama i oko njih. Radi se o zadarskom Gradskom groblju, jednom od šest hrvatskih posljednjih počivališta s međunarodnim certifikatom (Varaždin, Zagreb, Rijeka, Dubrovnik i Karlovac). Član je (ASCE) Association of Signifikant Cemeteries in  Europe. Jednom od 179 članica gradskog groblja u 22 zemlje Europe.

No, kako se u Zadru u idući ponedjeljak i utorak 19. i  20. studenog  organizira treća po redu Specijalizirana konferencija: Kako obnoviti i  bolje valorizirati groblja u jugoistočnoj Europi naslova Adriatic Cemetery Days, razgovaramo s direktorom tvrtke, suorganizatorom, Nasadi  d.o.o. Zadar, Lenkom Ugrinićem. Organizator ove Specijalizirane konferencije je časopis Komunal.

Sudjeluju sve strukture društva

- Kako su groblja oaze mira, ogledala povijesnog i religijskog indetiteta, sa Specijaliziranom konferencijom  želimo steći spoznaje, svjetske  novitete u upravljanju posljednjih počivališta, pogrebnim i pripadajućim uslugama. Sudjeluju sve strukture društva koji svojim radovima,  zamislima, naprednim idejama daju pečat kroz religiju, spomenčku i  arhitektursku asocijaciju. Predavači su povjesničari umjetnosti, restauratori, konzervatori, konzultanti.... Putem video linka prezentirat će se  moderna arhitektonska rješenja u proširenju Gradskog groblja Mirogoj.   Zborit će se o alarmantnom stanju, nedostatku kapaciteta Gradskog   groblja Zadar te o problematici glede planiranja i izgradnje novog zadarskog groblja. Riječ će biti i o hortikulturalnom  arhitektonskom oblikovanju. Panel rasprava obuhvaća planiranje, održavanje i upravljanje  grobljima, kazao nam je direktor Ugrinić te nastavio:

-U tematskom bloku kulturne baštine prezentirat će se valorizacija  povijesnih groblja, kriteriji za vrednovanje i kategorizaciju. U povodu  100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata prezentirat će se putem  video linka Ratnički odjel varaždinskog groblja. Kako su groblja ogledalo sredine, poželjno bi bilo osmisliti vođenje groblja kao galerije na otvorenom u pratnji turističkih vodiča. Zborit će se i o  povijesti vojnih  grobova na riječkom groblju Kazala te prezentacija bezičnog ozvučenja  za unutranje i vanjske poslove posljednjih počivališta. Bit će riječi o tome kako vrednovati kulturnu povjesnu baštinu, kako poboljšati ponudu opreme, prostorno - planska i arkhitektonska rješenja, legistative i  propise i još mnogo toga, otkriva dobro informirani direktor Ugrinić.

Prekogranične suradnje u uređenju groblja

Treći tematski blok govori o turističkoj valorizaciji grobalja, poput  projekta prekogranične suradnje u uređenju groblja, projekata u pripremi promocije osječkog groblja, projekta „Povijest na otvorenom“,  potrebe za izmjenom Zakona o grobljima, izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu i implikacije na sektor, Zakonodavstvu i EU fondovima.

Međutim, kako ističe direktor Lenko Ugrinić pozitiva svega toga su  upravo donešeni novi zakoni, bitni za humanističko - kulturno djelovanje posljednjih počivališta. Zakon o pogrebnoj djelatnosti i Zakon o komunalnom gospodarenju i implikacije na sektor.

Prave pravcate galerije na  otvorenom

Svaka grobnica ima svoju priču, predstavlja velikana i obitelji koje su  svojim djelovanjem ispisale zadarsku povijest devetnaestog stoljeća i  prvu polovicu prošlog stoljeća.  Staro talijansko groblje je još od 1974.  godine pod zaštitom Ministarstva kulture. Danas je registar kulturnih  dobara prepun velebnih grobnica poznatih zadarkih obitelji, vodećih  političara tog vremena, umjetnika, plemića, tvorničara. Obiteljsku  grobnicu plemića Borelli radio je poznati kipar Ivan Rendić. Grobnicu  talijanskih proizvođača likera Luxardo, tvrtke koja je osnovana u Zadru  1821. godine krasi najljepši kip anđela. Tu su i grobnice ostalih obitelji  proizvođača likera poput Vlahova, Driolia,...

Obitelj Battara koja je tiskala prve novine na hrvatskom jeziku naslova Il regio Dalmata - Kraglski Dalmatin, koje su izlazile u Zadru od  1806. do 1810. godine. Obitelj arhivista Botnera, arhitekta Mazonija, zatim grobnica obitelji Eugena Godinga, industrijalca zahvaljujući kojem  je Zadar dobio prvu električnu rasvjetu, godine 1894., samo 12 godina  nakon New Yorka, prve rasvjete u svijetu. I prvi kirurg zadarske Bolnice  Ergovac pokopan je u Zadru. Posljednje počivalište našli su i poznati  Zadrani, Francesco Tomasich, Vjekoslav Lilienberg, barun koji je stipendirao dalmatinske studente na austrijskom Sveučilištu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno