Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ADRIATIC CEMETERY DAYS Kako obnoviti i bolje valorizirati groblja u jugoistočnoj Europi?

16.11.2018. 18:45
ADRIATIC CEMETERY DAYS Kako obnoviti i  bolje valorizirati  groblja u  jugoistočnoj  Europi?


Osnovano je i izgrađeno 1820. godine prema propisu austrijske vlasti o zabrani pokapanja u crkvama i oko njih. Radi se o zadarskom Gradskom groblju, jednom od šest hrvatskih posljednjih počivališta s međunarodnim certifikatom (Varaždin, Zagreb, Rijeka, Dubrovnik i Karlovac). Član je (ASCE) Association of Signifikant Cemeteries in  Europe. Jednom od 179 članica gradskog groblja u 22 zemlje Europe.
No, kako se u Zadru u idući ponedjeljak i utorak 19. i  20. studenog  organizira treća po redu Specijalizirana konferencija: Kako obnoviti i  bolje valorizirati groblja u jugoistočnoj Europi naslova Adriatic Cemetery Days, razgovaramo s direktorom tvrtke, suorganizatorom, Nasadi  d.o.o. Zadar, Lenkom Ugrinićem. Organizator ove Specijalizirane konferencije je časopis Komunal.
Sudjeluju sve strukture društva
– Kako su groblja oaze mira, ogledala povijesnog i religijskog indetiteta, sa Specijaliziranom konferencijom  želimo steći spoznaje, svjetske  novitete u upravljanju posljednjih počivališta, pogrebnim i pripadajućim uslugama. Sudjeluju sve strukture društva koji svojim radovima,  zamislima, naprednim idejama daju pečat kroz religiju, spomenčku i  arhitektursku asocijaciju. Predavači su povjesničari umjetnosti, restauratori, konzervatori, konzultanti…. Putem video linka prezentirat će se  moderna arhitektonska rješenja u proširenju Gradskog groblja Mirogoj.   Zborit će se o alarmantnom stanju, nedostatku kapaciteta Gradskog   groblja Zadar te o problematici glede planiranja i izgradnje novog zadarskog groblja. Riječ će biti i o hortikulturalnom  arhitektonskom oblikovanju. Panel rasprava obuhvaća planiranje, održavanje i upravljanje  grobljima, kazao nam je direktor Ugrinić te nastavio:
-U tematskom bloku kulturne baštine prezentirat će se valorizacija  povijesnih groblja, kriteriji za vrednovanje i kategorizaciju. U povodu  100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata prezentirat će se putem  video linka Ratnički odjel varaždinskog groblja. Kako su groblja ogledalo sredine, poželjno bi bilo osmisliti vođenje groblja kao galerije na otvorenom u pratnji turističkih vodiča. Zborit će se i o  povijesti vojnih  grobova na riječkom groblju Kazala te prezentacija bezičnog ozvučenja  za unutranje i vanjske poslove posljednjih počivališta. Bit će riječi o tome kako vrednovati kulturnu povjesnu baštinu, kako poboljšati ponudu opreme, prostorno – planska i arkhitektonska rješenja, legistative i  propise i još mnogo toga, otkriva dobro informirani direktor Ugrinić.
Prekogranične suradnje u uređenju groblja
Treći tematski blok govori o turističkoj valorizaciji grobalja, poput  projekta prekogranične suradnje u uređenju groblja, projekata u pripremi promocije osječkog groblja, projekta „Povijest na otvorenom“,  potrebe za izmjenom Zakona o grobljima, izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu i implikacije na sektor, Zakonodavstvu i EU fondovima.
Međutim, kako ističe direktor Lenko Ugrinić pozitiva svega toga su  upravo donešeni novi zakoni, bitni za humanističko – kulturno djelovanje posljednjih počivališta. Zakon o pogrebnoj djelatnosti i Zakon o komunalnom gospodarenju i implikacije na sektor.