Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čak 132 zadarska vina u konkurenciji za odličja

16.11.2018. 18:15
Čak 132 zadarska  vina u  konkurenciji za  odličja


Sinoć je u  Malom Lošinju započeo  28. Međunarodni  susret vinogradara i vinara Sabatina 2018. Vinari s područja Zadarske  županije najveća postignuća očekuju večeras, kada će  se proglasiti rezultati i šampioni u kategoriji otvorenih i mladih vina.  Podsjetimo,  u te dvije kategorije lani  su glavne nagrade  osvojili Tomislav Glavić iz Nadina, čiji je Cabernet souvignon, berba 2015., proglašen drugim  najboljim crnim otvorenim vinom i PZ Masvin iz Polače čiji je Syrah 2017.  osvojio  titulu šampiona kao najbolje mlado crno vino.
– Očekujemo i danas,  u petak , dobre rezultate, kaže Radoslav Bobanović. Masvin je u konkurenciji sa ukupno šest uzoraka, od čega su dva  mlada vina (Maraština/Chardonay i Merlot) od ovogodišnje berbe, dva  otvorena vina koja su spremna za tržište ( Syrah 2016. i Crljenak 2016.) te   dva buteljirana vina  koja su već na tržištu (Cabernet  i Merlot).
 Dobre reuzultate  pogotovo u kategorijama mladih i otvorenih vina  očekuju i ostali vinari sa područja Zadarske županije..
– Očekuju s pravom  jer ukupno su dostavili 132 uzorka od čega 113  mladih i otvorenih te 19 buteljiranih vina, što je gotovo trećina od 418  uzoraka koliko ih je ukupno pristiglo na ocjenjivanje, rekao je  Lordan  Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije organizatora Sabatine.
Svečanom otvaranju Sabatine prethodila je sadnja spomen loze  ispred  hotela Aurora koju su uz predstavnike Zadružnog saveza Dalmacije,  Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma pomogli zasaditi i vinari  Zadarske županije, među kojima je i ovaj pu najaktivniji bio Radoslav  Bobanović.