Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ODRŽIVI RAZVOJ Na krov obrovačke osnovne škole postavljena vjetroelektrana!

16.11.2018. 14:06
ODRŽIVI RAZVOJ Na krov  obrovačke  osnovne  škole  postavljena  vjetroelektrana!


U Osnovnoj školi Obrovac u sklopu školskog projekta  "Održivi razvoj" postavljena je na krov zgrade vjetroelektrana. Prva je to  uopće školska vjetrolektrana u Zadarskoj županiji, vjerojatno i u Republici Hrvatskoj.
Nositelj projekta je vjeroučitelj Predrag Režan u suradnji s učenicima,  ravnateljem škole Željkom Modrićem te vanjskim suradnicima.


Obrovački kraj ima puno vjetra
– Cilj projekta je osmišljavanje i primjena, odnosno stavljanje u pogon  energetskog potencijala zemljinih prirodnih resursa, vjetra, vode, sunca,  prvenstveno onih izvora energije koji su dostupni na dotičnom geografskom prostoru, kazao je Režan dodajući kako je ideja približiti upotrebu  malih vjetroelektrana širem krugu ljudi iz razloga što su male fotonaponske elektrane na krovovima već manje-više poznate i prilično rasprostranjene.
– U svijetu tako postoji cijeli niz različitih izvedbi malih vjetroagregata,  s puno šarolikijim tehnološkim rješenjima nego kod velikih vjetroagregata, navodi Režan.
Vjetroelektrana je podignuta vlastitim sredstvima i sredstvima Zadarske županije, dok je bravarske radove sponzorirao Renato Pinčić.
– Vjetar je bogat, obnovljiv, lako dostupan i čist izvor energije. Obrovački kraj ima puno vjetra pa je korištenje snage vjetra idealan način dobivanja energije, kaže Režan.
Vjetroelektrana je u samogradnji izrađena od priručnih recikliranih  materijala, dok su neki prokromski materijali i generator struje (automobilski alternator) kupljeni. Lopatice vjetroelektrane opisuju kružnicu dva  metra, a alternator je snage 500 w.
– Vjetroelektrana ima ugrađen mehanički zaštitni sustav protiv prejakog vjetra (tzv. "tail furling") kako bi se spriječio njen lom i zapaljenje alternatora, što će biti testirano pri jakim udarima bure, pojašnjava  Režan.
Budući da je za ovakav posao potrebno stručno znanje, nositelj projekta se koristio stručnom literaturom, konzultirao se sa Željkom Miškovićem, upraviteljem HEP-a u Obrovcu.


Pozitivan i plemenit odnos prema prirodi
– Početna namjena postavljanja vjetroelektrane je opskrba informatičke učionice električnom energijom te kao pričuva za centralno grijanje. U doglednoj budućnosti, u ovisnosti o financijskim sredstvima koja  bi se ishodila od Zadarske županije i putem donacija, strujom bi se opskrbile i ostale prostorije škole. Osim toga, želi se razvijati svijest o  održivom razvoju i zdravom načinu života, ističe Režan.
Projekt je u uskoj korelaciji s matematikom, fizikom, tehničkom kulturom te vjeronaukom koji kod učenika razvija pozitivan i plemenit odnos  prema prirodi i okolišu.
– Inače, korištenje alternativnih izvora energije, malenih elektrana koje se uključuju u redovan sustav elektroenergetske mreže regulirano je  posebnim Pravilnikom o priključenju na distribucijsku mrežu HEP-a,  objašnjava Željko Mišković.
Svaka fizička ili pravna osoba koja je i dalje ovisna o glavnoj elektroenergetskoj mreži može se koristiti "vlastitim energetskim izvorom" ako  se udovoljava uvjetima navedenoga pravilnika.
– Školskom vjetroelektranom želimo upoznati javnost s prednostima  iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata te potaknuti  korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije, zaključuje Režan.