PREVENCIJA OVISNOSTI MLADIH Nacionalni projekt "Zdrav za 5" za učenike osnovnih i srednjih škola Zadarske županije

Slika korisnika mkvanja
Nacionalni preventivni projekt
Ovo je prvo u nizu više predavanja koja će se provoditi u zadarskim osnovnim i srednjim školama tijekom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“
Ilustracija
Različiti su razlozi koji dovode mlade ljude u situaciju da probaju i konzumiraju sredstva ovisnosti

U Tehničkoj školi Zadar danas 16. studenog 2018. održano je predavanje iz Prve komponente nacionalnog projekta „Zdrav za 5“. Predavanja su održali policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, a sudjelovali su učenici 1.d. razreda. U okviru ovih aktivnosti provedena je i interaktivna radionica „Subotnja večer“. Ovo je prvo u nizu više predavanja koja će se provoditi u zadarskim osnovnim i srednjim školama tijekom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“.

"Zdrav za 5", Nacionalni je preventivni projekt koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki. U projekt su uključeni Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Uključuju se i djelatnici Zadarske županije, te se organiziraju zajedničke izvannastavne aktivnosti čišćenja okoliša, radionice proizvodnje zdrave hrane, izrada plakata i uzgoja bilja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i zdravog života kao alternative raznim ovisnostima.

Projekt se provodi od školske 2011./2012. godine, a obuhvaćeni su učenici osmih razreda osnovnih škola te prvih i drugih razreda srednjih škola.

Različiti su razlozi koji dovode mlade ljude u situaciju da probaju i konzumiraju sredstva ovisnosti. Kako učenici sami navode tijekom radionica koje provode policijski službenici, mladi to često čine iz znatiželje, zatim iz želje za dokazivanjem i potrebe da budu važni u svojoj okolini. Ne žele se razlikovati od osoba u čijem društvu se nađu, a koje osobe u njihovom društvu konzumiraju sredstva ovisnosti. Navode i nedostatak zabavnih sadržaja i da često osjećaju dosadu.

S ciljem razvijanja stava da negativnim  i društveno-neprihvatljivim ponašanjima kažu „ne“ predavanja i radionice će se nastaviti u školama na području PU zadarske tijekom cijele školske godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)