Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SPORTSKI TURIZAM Premalo se razmišlja o tome da su i sportaši turisti

16.11.2018. 16:05
SPORTSKI TURIZAM Premalo se  razmišlja o tome  da su i sportaši  turisti


U zadarskom sportskom centru Višnjik jučer je započeo trodnevni 3. Kongres sportskog turizma na kojem su se okupili brojni hrvatski stručnjaci iz područja sporta, menadžmenta i marketinga.
 – Razvoj sporta u turizmu je izuzetno važan i do sada gotovo neprepoznat u Hrvatskoj. U prilog nam, primjerice ide svjetsko nogometno  prvenstvo te Zadar, koji ima najboljeg svjetskog nogometaša, a nigdje u  zadarskoj turističkoj promidžbi to nije navedeno. Ovim kongresom želimo upoznati javnost o vrijednostima sporta, sportskih stručnjaka i sportaša u razvoju turizma, jer turizam nije samo more i sunce kroz dva mjeseca, rekla je Sunčana Matić, organizatorica i producentica kongresa. Istaknula je kako je pomalo tužno da je trenutno u jednom mediteranskom gradu s ugodnom klimom koji bi trebao biti put turista, a nalazimo  se u situaciji da je većina hotela zatvorena te nema nikakve ponude. Dodala je kako je ovo situacija u većini većih i manjih mjesta koja ne koriste  svoju sportsku infrastrukturu kako bi osmislili događaje za sportaše i privukli turiste.


Ogromni ekonomski učinci
 – Želim istaknuti da malo ljudi razmišlja o tome kako su i sportaši također turisti. Naime, kad se organizira neka sportska manifestacija oni  dolaze iz cijelog svijeta. Govorimo o stotinama, pa i tisućama sportaša  koje treba negdje smjestiti, nahraniti, pokazati im znamenitosti destinacije, a koji će se potom i vratiti s obitelji. Ovdje govorimo o ogromnim  ekonomskim učincima. U Hrvatskoj trenutno imamo tek početak sportskog turizma, a imamo jako mnogo zapuštenih i devastiranih sportskih  terena i infrastrukture. Zašto naši nogometaši ili skijaši ne bi mogli imati  pripreme u Hrvatskoj?, upitala se Matić istaknuvši kako imamo vrhunske stručnjake te se upitala zašto ih se ne implementira u razvoj sportskog turizma već izvozimo njihovo znanje.
 – Zadar trenutno ima mnogo sportskih terena koji su zapušteni te koje  treba obnoviti, a SC Višnjik je primjer onoga kako sportski centar treba  izgledati, rekla je Matić dodavši kako su ostvarili dobru suradnju i s lokalnom zajednicom odnosno Gradom i Županijom, te turističkom zajendicom, čiji predstavnici nisu mogli jučer biti na otvaranju kongresa,  već bi trebali doći danas.
Okupljene je prvoga dana kongresa pozdravio Denis Karlović, direktor  SC VIšnjik, koji je istaknuo kako bi izgradnja hotela u sklopu SC Višnjika,  a koja je predviđena, značajno doprinijela razvoju sportskog turizma te  bi se time zaokružila priča oko sportskog kompleksa u centru grada koji  bi zadovoljavao potrebe brojnih sportaša. Okupljenima se obratila i Katja  Pijaca, predsjednica Saveza športke rekreacije "Šport za sve" Zadarske  županije te je naglasila važnost rekreacije i kretanja za zdravlje.


Finale za svijet
 – O važnosti sporta u turizmu dovoljno govori činjenica kako je prije  svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine za Hrvatsku znalo tek tri  posto čovječanstva. Nakon završetka tog prvenstva za nas je saznalo oko  70 posto ljudi, a ove godine, nakon nogometnog finala, mislim da za nas  zna skoro cijeli svijet, rekao je Damir Škaro predstavnik Hrvatskog kluba  olimpijaca kao i izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Istaknuo je kako sportaši već godinama promoviraju Hrvatsku na  svjetskim natjecanjima te doprinose razvoju turizma.
Inače, tijekom tri dana predviđeno je gotovo 30 predavanja različitih  stručnjaka iz sporta – od profesora kineziologije te iskusnih trenera, preko stručnjaka u marketingu i organizatora brojnih sportskih događaja,  do predstavnika turističkih zajednica. Svi oni iznijeti će iskustva te planove i smjernice kojima bi hrvatski turizam trebao ići kako bi privukao  što više sportaša.