Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SUKOB INTERESA Pokrenut postupak protiv donačelnika Vira, Antonija Vučetića

17.11.2018. 09:15
SUKOB INTERESA Pokrenut  postupak  protiv  donačelnika  Vira, Antonija  Vučetića


Na dnevnom redu 28. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o  sukobu interesa jučer se našlo dvoje dužnosnika iz Zadarske županije:  donačelnik općine Vir Antonio Vučetić i gradonačelnik  Benkovca Tomislav Bulić koji je pak samo zatražio mišljenje Povjerenstva.
Kako saznajemo od glasnogovornice Povjerenstva, Martine Jurišić, donesena je odluka o pokretanju postupka protiv zamjenika načelnika Vira, Antonija Vučetića.
– Dužnosnik Antonio Vučetić je uz istovremeno obnašanje dužnosti  zamjenika načelnika Općine Vir obavljao i poslove direktora trgovačkog  društva Cantito d.o.o., što upućuje na moguću povredu članka 14. stavak  1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ujedno, dužnosnik Vučetić  propustio je prenijeti upravljačka prava na temelju udjela u vlasništvu istog trgovačkog društva, što upućuje i na moguću povredu članka 16. stavak 1. Dakle, ovdje imamo dvije moguće povrede, kazala nam je Jurišić.
Za komentar odluke Povjerenstva nazvali smo donačelnika Antonija  Vučetića, a on pak kaže kako sve ovo – nije istina:
– Svoje sam ovlasti prenio na treću osobu i to ovjerio kod javnog bilježnika te i dostavio Povjerenstvu nakon što su od mene zatražili očitovanje. Ne znam zašto te dokumente još nisu primili, ali sve sam im uredno poslao. Želim naglasiti da niti jedna općinska tvrtka nikada nije imala nikakvu suradnju s tvrkom Cantito, one čak nisu niti u istoj branši djelovanja. Dakle, apsolutno nema ovdje nikakve povrede dužnosti pa nema ni sukoba interesa, što ću i dokazati jer smo sve radili po zakonu, kazao nam je Vučetić koji je uvjeren da će Povjerenstvo nakon pokretanja  postupka uvidjeti da nije bio u niti kakvom sukobu.
Što se tiče gradonačelnika Benkovca, Tomislava Bulića, u njegovu se  slučaju nije odlučivalo o pokretanju postupka, već je on sam od njih zatražio mišljenje vezano za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.
– Dužnosnik Tomislav Bulić ima OPG u vlasništvu svoje supruge te nas  je pitao je li u sukobu interesa ukoliko supruga Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak podnese zahtjev za kredit. Povjerenstvo je na sjednici dalo  mišljenje da, sukladno odrednama Zakona o sprječavanju interesa, nema zapreke da obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, čiji je nositelj supruga dužnosnika, podnese kreditni zahtjev HBOR-u, niti da HBOR taj  kreditni zahtjev odobri i sklopi ugovor o dodjeli kredita OPG-u. Dužnosnika smo samo upozorili da, u slučaju odobrenja kredita, to mora prijaviti u imovinsku karticu, kažu na kraju u Povjerenstvu.