Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ULAGANJE Grad Benkovac postao 100- postotni vlasnik kolodvora Benkovac

16.11.2018. 13:35
ULAGANJE Grad Benkovac  postao 100- postotni  vlasnik   kolodvora  Benkovac


Zemljište na kojem se nalazi zapuštena zgrada autobusnog kolodvora u Benkovcu jučer je prodano na javnoj dražbi, čime  su ostvareni uvjeti da se isplati barem dio potraživanja bivših zaposlenika nekoć uglednog autoprijevoznika Croatia Zadar Line.
– Ovo je bila šesta po redu dražba na koju se javio jedan ponuđač,  Grad Benkovac, koji je udovoljio svim uvjetima iz natječaja. Kupac ima  obavezu u roku do 30 dana uplatiti ukupan iznos od 1.180.000 kuna, a  nakon što uplata bude izvršena, od tog će se novca isplatiti dio potraživanja bivših radnika, rekao je Frane Negro, stečajni upravitelj ove  tvrtke,  podsjećajući kako je u vlasništvu Stečajne mase Croatia Zadar Linea u stečaju bila polovica benkovačkog kolodvora izgrađenog na zemljištu površine od 3535 metara četvornih, dok je vlasnik druge polovice  upravo kupac, Grad Benkovac.


Jedan ponuđač
Otvaranje pismenih ponuda za kupnju benkovačkog kolodvora u uredu stečajnog upravitelja pratili su i pravni zastupnik Teritorijalnog ureda  Samostalnog sindikata Hrvatske Zadar Vedran Uranija, dvoje bivših radnika Croatia Zadar Linea od ukupno 24 koliko ih zastupa,   te solidarni kolega Žan Glavurtić, predsjednik novoosnovane podružnice braniteljskog  sindikata u Zadru.
– Mi u sindikatu, ali i bivši radnici, njih 45 kojima su priznata potraživanja u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna, izuzetno smo zadovoljni što je ova nekretnina konačno prodana. Nadamo se da će kupac u  zakonskom roku izvršiti uplatu i da će bivši radnici dobiti svoj novac.  Nakon svih ovih godina agonije, isplata je barem nekakva satisfakcija za  izgubljena radna mjesta i prilika da ovi ljudi proslave nadolazeći Božić u  jednom pozitivnom ozračju, rekao je Uranija naglašavajući kako je sindikat, kako bi ubrzao okončanje stečajnog postupka, proteklih godina organizirao niz prosvjeda te poslao niz požurnica na adrese relevantnih institucija, ali i Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te Uredu Vlade RH.
– Ovo je jedan od najdugovječnijih privatizacijsko- stečajnih postupaka kod nas. Traje još od 2000. godine, a možda bi trajao i dulje da nismo  poduzeli razne sindikalne radnje. Sa stečajnim upraviteljem smo imali  konstruktivan i korektan odnos, zadovoljni smo što je prihvatio naše  zahtjeve za priznavanjem radničkih potraživanja i što im je dao prednost  za naplatu. Podržavamo njegov rad i napore koje ulaže u rješavanju imovinsko- pravnih odnosa vezanih uz nekretnine koje su dio Stečajne mase  Croatia Zadar Line u stečaju, te se nadamo da će uskoro i nepravomoćno  riješeni predmet oko vlasništva nad obrovačkim kolodvorom biti  okončan. Nažalost, izgubljeni su neki sudski sporovi, a najveći među njima bio je onaj za "krug" u Obrovcu koji je dosuđen Čazmatransu. No tu  se nije moglo ništa učiniti, podsjeća Uranija izražavajući zadovoljstvo  stupanjem na snagu novog zakona prema kojemu stečajevi sada mogu  trajati najdulje dvije godine. Također, izrazio je zadovoljstvo i što je kolodvor kupio upravo Grad Benkovac koji u prostorno- planskoj dokumentaciji za ovu lokaciju predviđa isključivo kolodvor, a što je zapravo  sužavalo krug eventualno zainteresiranih kupaca.


Još kolodvor u Obrovcu
– U proračunu za iduću godinu osigurat ćemo sredstva koja su potrebna za uređenje kolodvora. Godinama je zapušten, a mi ga želimo urediti  i staviti u funkciju na puno kvalitetnijoj razini. Želimo da to bude odgovarajući komunalni objekt u javnoj funkciji kakvog Benkovac i njegovi  stanovnici zaslužuju. Nadamo se da će to biti mjesto na koje neće ljudi  samo dolaziti u prolazu, već se i zadržavati, a to naravno, kad dobije sve  one sadržaje koje jedan takav objekt treba imati, kaže Tomislav Bulić,  benkovački gradonačelnik dodajući kako se nada i da će se ubrzo javiti  zainteresirani koncesionar za kolodvor.
Ističe kako je želja Gradske uprave riješiti i pitanje zapuštenog hotela  Asseria. S vlasnicima su, kaže, obavili nekoliko razgovora glede prodaje  objekta na atraktivnoj lokaciji, nakon čega bi Grad i za taj projekt tražio  partnera koji bi nakon uređenja preuzeo prostor i tamo obavljao hotelsku ili neku drugu djelatnost. Bulić se nada kako bi za spomenuti, ali i  neke druge projekte koji za cilj imaju razvitak samog grada i njegove  okolice, potporu, onu financijsku, mogli pronaću u nekim ministarstvima, ali i privući novac iz EU fondova.