Zadar treća kruzerska luka sa 100 posjeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U devet mjeseci 2,6 posto više kružnih putovanja stranih brodova
Autor: 
Izvješće DZS-a pokazuje i da je na tim brodovima bilo više od 834 tisuće putnika ili 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine
Lučka uprava Zadar za 2019. godinu ima najavu još većeg broja posjeta kruzera

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu  u prvih devet mjeseci ove godine bilo je 554, što je 14 putovanja ili 2,6  posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci Državnog  zavoda za statistiku (DZS).

Izvješće pokazuje i da je na tim brodovima bilo više od 834 tisuće putnika ili 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Svi kruzeri koji su u devet mjeseci ove godine doplovili u hrvatski Jadran ovdje su boravili ukupno 1.123 dana, odnosno 4,5 posto manje dana nego lani.

Podaci pokazuju i da je 55,8 posto od ukupnog broja kružnih brodskih  putovanja ostvareno u akvatoriju Dubrovačko- neretvanske županije,  dok ih je u Splitsko- dalmatinskoj županiji bilo 24,7 posto, a u ostale četiri jadranske županije preostalih 20-ak posto.

Brodovi su se slično rasporedili i po hrvatskim morskim lukama pa je  najviše posjeta kruzera imao Dubrovnik, 417, potom Split, 198, te Zadar,  100, a ukupno su pristizali u 13 morskih luka od Istre do Dubrovnika.

Najviše kružnih putovanja ostvarili su brodovi pod zastavom Bahama,  144, Malte, 128, te Paname, 97, a brodovi su ukupno dolazili pod zastavama 11 zemalja.

Izvješće DZS-a pokazuje i da su u rujnu u hrvatskom teritorijalnom  moru zabilježena 103 kružna putovanja stranih brodova, što je pad od  5,5 posto u odnosu na isti mjesec lani. Pritom je na tim brodovima u Hrvatsku stiglo 148,6 tisuća putnika, 0,2 posto manje nego u rujnu prošle  godine. (Hina)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno