Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ispod slojeva Providurove palače pronađeni brojni murali

17.11.2019. 11:00


Malo je projekata koji su u sebi nosili toliko veliku dozu sumnje kao što je projekt tzv. Muzeja baštine. Hoće li on poslužiti svrsi, integraciji zadarske muzejske i izložbene kulture tek će se vidjeti, ali radovi u Providurovoj palači idu prema ostvarenju ove ambiciozne zamisli.
Kako stoji u elaboratu, riječima široko, a porukom usko, osnovni cilj projekta je stvaranje novog integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara te unapređenjem sustava za upravljanje i promociju turističke destinacije. Predmetni projekt usmjeren je na očuvanje, revitalizaciju i integraciju kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra upisane u registar nepokretnih kulturnih dobara RH, jačanje kapaciteta lokalnih dionika u području upravljanja i prezentacije kulturne baštine kao i tržišno pozicioniranje integriranog kulturnog proizvoda grada Zadra i općenito destinacije, što će doprinijeti povećanju atraktivnosti turističke destinacije grada Zadra, smanjiti sezonalnost turizma razvojem selektivnih oblika turizma – kulturni turizam, povećati postotak turista koji odabiru destinaciju radi kulturnih atrakcija te posljedično dati poticaj daljnjem razvoju poduzetništva u turizmu i novom zapošljavanju.


Revitalizacija kulturne baštine
No nakon trošenja papira bujicom riječi koja mora zadovoljiti birokratsku taštinu, rekonstrukcija Providurove je i bila povod da jedno prijepodne utrošimo na gradilištu Providurove palače s EU pročelnikom Šimom Erlićem i njegovim pomoćnikom Antom Ćurkovićem. Kažu dobri poznavatelji prilika u gradskoj vlasti da je riječ o najagilnijem gradskom resoru kojeg su napučili mladi i ambiciozni stručnjaci kojima je cilj »iskamčiti« što veći iznos EU novca.
Službeni naziv projekta u malo zbrkane sintakse glasi u »kobasičarskoj inačici«: Zadar Baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. Ukupno je vrijedan 66.461.390,13 kuna od čega »majčica« EU sufinancira 56.492.181,60 kuna. Do kraja sljedeće godine projekt mora biti završen jer se sufinancira iz poziva na dodjelu bespovratnih sredstava još duže kobasičarske složenice: »Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine« u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija« 2014. – 2020. Radovi na Providurovoj palači izvode se u sklopu Ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji objekta Providurove palače u Zadru, koji je sklopljen u veljači 2019. godine, a čija vrijednost iznosi 45.466.586,79 kuna.


»Providurova palača zaštićeno je nepokretno kulturno dobro u zaštićenoj povijesnoj jezgri. To je tek jedan stupanj »slabija« zaštita od one UNESCO-a kojom je pokriven dio ovog istog projekta, rekonstrukcija gradskih bedema ili Muraja. Stoga neće biti mijenjanja vizure
Ante Ćurković




– Trenutačno su obavljeni arheološki istražni radovi u tzv. komercijalnom prizemlju. Ti prostori uredit će se u roh bau izvedbi. Cjelokupno prizemlje uredit će se tako da će iskoristiti sav preostali kamen i svo drvo koje dalje može iskoristiti u rekonstrukciji. To nam diktiraju restauratorski uvjeti koji su svakodnevno pod kontrolom jer je Providurova palača zaštićeno nepokretno kulturno dobro u zaštićenoj povijesnoj jezgri. To je tek jedan stupanj »slabija« zaštita od one UNESCO-a kojom je pokriven dio ovog istog projekta, rekonstrukcija gradskih bedema ili Muraja. Stoga neće biti mijenjanja vizure, rekao je prije namještanja zaštitnih kaciga na našim glavama Ante Ćurković, dok šetamo razrušenom unutrašnjosti Providurove palače.


Puštena svjetlost u tamnu zgradu
No to nije pejorativni izraz onog što se događa. Čak i neupućenom posjetitelju je jasno da je nakon nekoliko stoljeća netko pustio svjetlost u tamnu zgradu koja je više sličila na terezijanski kazamat nego na kulturno potentno zdanje.
Opisujući radove koji su u tijeku, Ćurkovićev šef Šime Erlić dodaje kako će taj komercijalni prostor prema Poljani Šime Budinića relativno brzo riješen te uz mali atrij biti prva postaja lifta koji će voditi do svih etaža.
– Projekt rekonstrukcije završava do prostorija Vodovoda. U ovoj fazi br. 2 nakon rekonstrukcije Kneževe palače neće se obnavljati niti prostor gdje se nalazi HDZ i »Obala i lučice«. To je ostavljeno za 3. fazu. No u postojećem dijelu osobito je zanimljiva funkcionalna povezanost prostora. Možemo reći da se prostor Providurove palače i Kneževe palače stoljećima pregrađivao i dograđivao, čime se izgubila funkcionalna povezanost. Rješenje tog problema bio je najveći izazov arhitektima. Dobiveno arhitektonsko rješenje je samo po sebi inovativno jer uspijeva spojiti strukturalno i morfološki raznolike prostore u jednu funkcionalnu i simboličku cjelinu kojom posjetioci mogu slobodno cirkulirati i interpretirati viđeno. U sredini prostora to će se riješiti tzv. zmijom koja će povezati etaže, rekao je pročelnik.
Erlić dodaje kako je u prizemlju Providurove palače predviđena rekonstrukcija, sanacija i uređenje dvorana za prateće muzejske sadržaje: muzejski dućan, čitaonica, edukativna radionica, ulazni prostor i garderobu, kao i prostorije za ugostiteljske djelatnosti i druge komercijalne sadržaje. Na prvom i drugom katu palače rekonstruirat će se i urediti dvorane za stalni izložbeni postav, te dvorane zatvorenog tipa, kao što su spremište, sušiona, laboratorij, preparatorska radionica, dokuteka, sobe kustosa. Tu će biti dvorane za prateće, poluotvorene muzejske sadržaje. Riječ je o čitaonici dokumentacije i čitaonici knjižnice.


Obnova 3.000 m2
– Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno oko 3.000 metara četvornih palače. Iako financijska sredstva ne predviđaju potpuno opremanje cjelokupnog prostora, nabavit će se softver za praćenje broja posjetitelja te će se dodatno poboljšati pristupi muzejskih sadržaja osobama oštećena vida, kroz odgovarajuću programsku podršku za čitanje teksta na ekranu za fiksne i mobilne uređaje. Opremanje dodatno opremom najvjerojatnije će se prepustiti korisnicima, priča prvi čovjek Odjela za EU fondove.


45.466.586,79 kuna vrijednost je Ugovora za rekonstrukciju Providurove palače koji je sklopljen u veljači 2019. godine


Na stranu ironične opaske, ali Providurove palača je ipak inovativan projekt jer pruža spoj modernog s baštinskim kroz interpretaciju ne samo muzeološke koncepcije, nego i vrlo složene strukture zaštićene povijesne građevine. Vrlo je zanimljivo što su tijekom rekonstrukcije, nakon skidanja slojeva dogradnji i prošlih rekonstrukcija, pronađeni mnogobrojni oslici prostora, murali koji će se pokušati restaurirati. Stoga će novi sadržaji Palače predstavljati ujedno i nove kulturno-turističke proizvode, koji će svojom modernom prezentacijom, atraktivnošću, ali i tradicijom i autohtonošću doprinositi profiliranju turističkog identiteta Zadra i njegove regije.