Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BENKOVAČKO VIJEĆE Rasprave o mraku, kokošima, cestama i pročelnicima

16.11.2020. 10:11


Sjednicu Gradskog vijeća Grada Benkovca pod predsjedanjem Borisa Ercega, pored strogih epidemioloških mjera zbog sprječavanja širenja koronavirusa, održanu u Vatrogasnom domu, obilježili su: drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna, davanje Dječjem vrtiću Bubamara na uporabu i korištenje novouređenog i opremljenog vrtića u POS-ovoj zgradi na Barici za rad dvije mješovite vrtićke skupine djece, potpuni mrak u benkovačkim selima zbog šestosatnog noćnog gašenja vanjske rasvjete te zahtjev Kluba Liste građana Frane Tokić za razrješenjem predsjednika Gradskog vijeća.
Prema oporbenom zahtjevu »Boris Erceg nije kompetentan za vođenje sjednica jer zbog velike pristranosti izvršnoj vlasti i gradonačelniku Tomislavu Buliću, tijekom rasprava vijećnika od drveta ne vidi šumu«.


Progon vijećnika
– Na sjednici održanoj 23. srpnja 2020. na aktualnom satu uputio sam pitanje gradonačelniku da gospođa Paulina Kulaš sjedi u ulozi zamjenice gradonačelnika, a već dva mjeseca uživa nespojivu dužnost te da se vratiti na mjesto pročelnice Upravnog odjela umjesto nazočnog Nevena Vuksana što je vidljivo iz zapisnika nadležnog ministarstva. Predsjednik GV-a je nastojao na bilo koji način prekinuti raspravu, udaljio me sa sjednice te zaprijetio pozivanjem zaštitarske službe, kazao je vijećnik Josip Kamber.
U međuvremenu je raspisan novi natječaj za pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i razvoj. Javila su se dva kandidata, među njima nije na ovoj sjednici odsutna Paulina Kulaš, voditeljica benkovačkog Intervencijskog plana, koja je kao zamjenica gradonačelnika nakon izbora za pročelnicu u svibnju zamrznula navedenu dužnost.
– Jedna od spornih točaka dnevnog reda prethodnih sjednica je i progon vijećnika iz vaših redova, vijećnika HDZ-a Branka Kutije, te nasilno oduzimanje njegovog mandata vijećnika. Sustavno se rade protuzakonita imenovanja, ostat ćete poznati kao predsjednik Gradskog vijeća u mandatu najgoreg gradonačelnika Benkovca, ustvrdio je Jure Prgomet, predsjednik Kluba Liste građana Frane Tokić.


Vlast u kupe, oporba u špade
– Nije točno da sam na aktualnom satu na 21. sjednici pokušao prekinuti vijećnika Josipa Kambera, oduzeti mu riječ i udaljiti ga sa sjednice. A, za propust na 14. sjednici GV-a kod prestanka mandata vijećnika Branka Kutije, odnosno mandata Jere Ledenka, za navedeni propust ispričao sam se i vijećniku Ledenku i vijećniku Kutiji. A, to što se zalažete za Branka Kutiju je s vaše strane licemjerno, jer ste ga upravo vi na sjednicama Vijeća proganjali iz benkovačkog političkog života gradeći svoju politiku stalno kritizirajući njegov rad, rekao je Erceg istaknuvši kako cijeli život radi časno i pošteno, te tako i vodi sjednice GV-a.
Prvi rebalans gradskog proračuna bi je u travnju kad je smanjen za 24.140.912,42 kuna ili 18,5 posto te je umjesto 130.311.140,77 kuna iznosio 106.170.228,5 kuna.
– Drugim rebalansom proračun je smanjen za 21.416.150,00 kuna ili 19,39 posto te sad iznosi 84.046.092,00 kuna, kazala je pročelnica Ljiljana Čerina Bljaić.
Rebalans je prošao rezultatom 10:6. Naime, na sjednici GV-a nazočilo je 16 od 17 vijećnika, nedostajala je vijećnica srpske nacionalne manjine, Djuka Katarina Vrcelj (SDSS).




Dom kulture mjesto spoticanja
Grad ima 41 naselje, zašto u restrikciji struje i noćnog šestosatnog gašenja javne rasvjete u sedam sela ima vanjske rasvjete, a ostala sela su u totalnom mraku? Zašto između ostalih ne smijete gasiti vanjsku rasvjetu u Medviđi?. Gasite svima ili nikome. Jedini u Hrvatskoj smo po noći u mraku jer štedite zbog korone, a što je sa sigurnošću ljudi i imovine, zapitao je Branko Guzić – Brus.
Distributivna područja za opskrbu električne energije Grada Benkovca su HEP-ove Elektre iz Zadra i Šibenika.
– Ima ponekih problema u distribuciji struje pojedinim naseljima, međutim, zbog štednje osim u Benkovcu i ljeti u Karinu Donjem, u svim ostalim benkovačkim naseljima se gasi javna rasvjeta. Radi se o šest noćnih sati što nam donosi veliku uštedu, kazao je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika, koji je dugo godina radio u Elektri.
Na aktualnom satu je, osim pitanja o mraku, gradonačelniku postavljeno još osam, a njegovom zamjeniku dva pitanja.
Jere Lendenko (HSP) postavio je pitanje kad će se nastaviti gradnja novog Doma kulture, na što mu je načelnik odgovorio da će do kraja biti ishođena sva dokumentacija kako bi mogli započeti radovi na Domu kulture.
– Gradonačelniče, niste nam dostavili podatke o statici, a vi sad rušite kulturno dobro nakon što za već izvedene radove trebate platiti 1,5 milijuna kuna. Tko nas to manipulira, zapitao je Guzić.
– Vidim da ste o svemu dobro informirani, stručnjaci su rekli svoje te će se na postojećem graditi novi i funkcionalniji Dom kulture u koji će se uložiti znatno manje novčanih sredstava od predviđenih, kazao je Bulić.


Sjednite i budite mirni
Nikola Šegota (HDZ) za ispraćajnu dvoranu u Vukšiću tražio je pismeni odgovor, dok je njegov sumještanin Zoran Ledenko zatražio odgovor o tome hoće li se ulice asfaltirati prije i poslije izgradnje vodovoda.
– Iduće godine će se graditi 5. faza vodovodne mreže koja obuhvaća i Vukšić i Prović. Vaš je bio prijedlog da se zbog katastrofalnog stanja što žurnije asfaltiraju tri ulice, a sada donosite novi, znatno veći popis ulica za asfaltiranje, odgovorio je Bulić.
– Gradonačelniče, vi ste ovdje samo gost Gradskog vijeća. Sjednite i budite mirni, vi ste ovdje samo da odgovarate na pitanja vijećnika, poručio je Prgomet.
Bilo je pitanja o gradskom vodovodu, držanju kokoši u Benkovcu, poticajima, potporama za udruge i drugih pitanja među kojima je Jovan Bojanić (DSS) pitao o sanaciji seoskih puteva, nerazvrstanih cesta u Bijelini te o odlagalištu otpada.
Osim Ljiljane Čerina Bljaić na sjednici je nazočila i pročelnica Petra Dabo Zrilić te v.d. pročelnik Neven Vuksan.